Garantie

Vraag gesteld door H. Brugmans op 30 april 2019

Heb een ingevoerde FIAT 500 2013. Gekocht in oktober 2016 , zat geen garantie op. Nu is het display helemaal uitgevallen . Michiel Claesen schreef eerder dat wellicht art. 7:17 BW van toepassing zou zijn. Volgens FIAT Nederland val ik onder geen enkele garantie. Mijn vraag of dit juist is? Kilometerstand nu ongeveer 20.000. 

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Bij uw ingevoerde Fiat 500, bouwjaar 2013 is de display helemaal uitgevallen en deze zal vervangen moeten worden. Volgens Fiat Nederland valt u onder geen enkele garantie. Uw vraag is of dit juist is, mede omdat één van onze experts in een soortgelijke situatie aangaf dat art. 7:17 BW van toepassing zou zijn.
 
Conformiteit
Allereerst zal ik ingaan op wat de strekking is van art.7:17 BW:
De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.  Dit wordt conformiteit genoemd.  Het betekent dat de gekochte zaak voor de koper de eigenschappen moet hebben die hij mocht verwachten.  Heeft de zaak deze eigenschappen niet dan is  er sprake van non-conformiteit en dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen.

Garantie
De wettelijke garantie staat los  van de fabrieks- of de afgesproken garantie. Het probleem met de display van de Fiat 500 komt vaker voor en Fiat ziet dit ook als een probleem van Fiat. Omdat de auto is ingevoerd en dus niet bij Fiat Nederland vandaan komt,  kunt u  voor coulance niet aankloppen bij Fiat Nederland. De enige mogelijkheid die u heeft, is de  verkoper aan te spreken op non-conformiteit.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan vindt u op onze website.