Caravantrekker

Vraag gesteld door Tiebosch op 20 april 2019

Heb een hobbycaravan 495 ul. Wil een andere auto kopen maar twijfel tussen een Mitsubishi 2.0 outlander intro edition automaat of handversnelling. Wat raad u mij aan?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u beter voor de handgeschakelde versie Mitsubishi Outlander kunt kiezen of de automaat.

Uitgaande van de genoemde Hobby caravan ga ik uit van een beladen caravangewicht van 1500 kg. Ik mis de verdere details van de Outlander maar vermoedelijk betreft het de generatie Outlander van rond 2011 met 108 kW motorvermogen en 199 Nm bij 4.200 rpm.

Wanneer ik naar de trekprestaties kijk van de handbak versie en vervolgens van de automaat, dan zijn daar geen verschillen in. De trekprestaties van deze 2 liter met 1500 kg caravangewicht zijn overigens ''redelijk'' te noemen. Dat kan voldoende zijn wanneer pittige klimmen niet echt het werkterrein hoeft te zijn. Anders zou het allemaal best wat aan de krappe kant kunnen zijn.

Het voordeel van de automaat is dat het vanuit stilstand wegrijden wat gemakkelijker gaat. Je hoeft niet te spelen met de koppeling en het noodzakelijk toerental om het spul in beweging te krijgen. Het voordeel zit 'm dus in gebruikerscomfort. De handbak is in de regel wel wat duurzamer en verplicht je min of meer als bestuurder meer te anticiperen op de situatie zoals tijdig terugschakelen. Dus wanneer er geen fysieke reden is voor de automaat te kiezen, is wat mij betreft de handbak de beste keuze vanwege het meer duurzame en betrouwbare karakter. Het vraagt wel meer aktie van de bestuurder maar onderweg kan dat ook gewoon een voordeel zijn wanneer de situatie dat ook vraagt. Blijft echter nog wel de vraag of de geplande vakantiebestemming misschien motorisch net wat te hoog gegrepen is voor deze 108 kW Outlander;

9 % Wegrijden vanuit stilstand op helling. Conclusie: matig tot redelijk
Prestaties bij 80/90 km/u met deze combinatie. Conclusie: redelijk