Verkeersinformatie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 08 april 2019

Weten jullie hoe het komt dat als er een file doorgegeven wordt, dat er vaak expliciet bij gemeld wordt als er een vrachtwagen bij betrokken is. Als het alleen personen auto's betreft hoor je dit zelden. Hierdoor krijgen de vrachtwagen (chauffeurs) onnodig een slechte naam en veel onterecht gemopper over zich heen. Ook vrachtwagens zijn gewoon een onderdeel van het verkeer en zeker niet altijd de veroorzaker van ongevallen. 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom wij in onze file berichtgeving expliciet aangeven wanneer daar een vrachtwagen bij betrokken is. Dit zou mogelijke stigmatiserend kunnen aangaande een hardwerkende doelgroep zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs.

Hieronder de reactie van Arnoud Broekhuis, manager file-informatie:
"Naast het melden van structurele files geven wij bij incidentele meldingen, informatie over de situatie ter plaatse. Als het goed is, wordt er in onze berichtgeving nooit gesproken over de oorzaak maar uitsluitend over de situatie.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat weggebruikers zeer veel waarde hechten aan deze informatie. Het in de file staan zonder te weten wat de reden is, wordt als zeer vervelend ervaren. Ook proberen we met deze informatie de weggebruiker een indicatie te geven over de duur van de vertraging. Een incident waarbij een vrachtwagen betrokken is, heeft voor het verkeer veel meer impact dan een incident met een personenauto of motorfiets.
 
Onze presentatoren zijn goed geïnstrueerd en gaan in de berichtgeving hier zeer zorgvuldig mee om. Juist omdat wij de afgelopen jaren vele reacties van gelijke inhoud van vrachtrijders hebben ontvangen".