Ferry card

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 02 april 2019

Vandaag heb ik contact gehad met de anwb met een vraag over de autopass  ferry  card van Noorwegen. Helaas kon ik niet verder worden geholpen en werd doorverwezen naar u. Wij gaan in juni naar Noorwegen om onder anderen de rv 17 te rijden. Een prachtige weg met veel veerpontjes. Bij toeval ontdekten we de Ferry-card en de korting die wordt gegeven.

Mijn vragen over de autopass-ferry-card zijn:
- Hoeveel geld moeten we erop zetten (auto + caravan= 12,05 meter)?
- Is de autopass-ferry-card ook zonder de autpasstag te gebruiken?
- Hoe krijg ik het geld terug dat op de card blijft staan?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat met de auto naar Noorwegen een heeft een aantal vragen over de AutoPASS ferry card. Alvorens uw vragen over de ferry card te bespreken eerst wat informatie over tol en de wijze waarop die betaald kan worden in Noorwegen.

Tol betalen
Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Buitenlands gekentekende voertuigen moeten ook tol betalen.

Registratie op kenteken
Merendeels vindt tolbetaling dit plaats door een automatisch tolsysteem (Visitor’s Payment). Met camera’s wordt het kenteken geregistreerd en er volgt later per post een factuur voor de tolkosten (van het EPC =European Parking Collection). Het is verstandig het voertuig vooraf aan te melden bij het EPC. Doet u dan niet, dan wordt u op sommige trajecten voor de hoogste categorie ingeschaald. Verder heeft u dan direct inzage in de gemaakte kosten etc.  

Tolkastje (AutoPASS tag)
Als u langer dan twee maanden naar Noorwegen gaat of er vaker komt, wordt aangeraden een AutoPASS tag aan te schaffen. Dat is een tolkastje dat aan de binnenzijde van de voorruit bevestigd moet worden. U betaalt een waarborgsom van 200 NOK (circa 20 euro).

Betaling veerdiensten
Per 1 januari 2019 is er voor een aantal veerdiensten het system ‘AutoPASS for ferry' ingevoerd. Voor die trajecten kunt u gebruik maken van een AutoPASS tag of een AutoPASS ferry card. Door registratie bij AutoPASS for ferry kunt u 50% korting krijgen op bepaalde veerdiensttrajecten. Op de website kunt u nagaan om welke trajecten het gaat. Voor de aanschaf van de Auto PASS ferry card betaalt u 50 NOK.

Uit de informatie op de website van de 'AutoPASS for ferry' maak ik niet op dat u - om de AutoPASS ferry card aan te schaffen - ook moet beschikken over een AutoPASS tag. Ik vermoed dat u met uw combinatie (caravan + auto) valt in klasse 2, waarvoor een prepaid bedrag betaald moet worden van NOK 13 900. Op de website staat dat het resterende bedrag op de Auto PASS ferry card gerestitueerd wordt. 

Mocht u meer informatie willen, dan adviseer ik u contact op te nemen met AutoPASS (telefoonnummer + 47 91 50 2012 of + 47 22 98 40 00).

Zie onze website voor verdere informatie over tol in Noorwegen.