Auto maakt piepend geluid

Vraag gesteld door Mena25 op 02 april 2019

Nu bij de garage officiele dealer Renault schijnt dat mijn remblokken/schijven versleten zijn moet vervangen worden kost mij €315. Auto had op 11 januari 2019 onderhoudsbeurt gehad! Auto km stand voor groot onderhoud stond op ca.98000 nu op 103000.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De Renault dealer meldt dat de remblokken en remschijven vervangen moeten worden terwijl 5000 kilometer geleden er een onderhoudsbeurt heeft plaatsgevonden.

Ik weet niet of dat bij hetzelfde bedrijf heeft plaatsgevonden en of dit ook groot onderhoud geweest is. In ieder geval zou bij controle 5000 km geleden nu niet de remmen aan vervanging toe mogen zijn. Bij controle van het remsysteem bij groot onderhoud, is het uitgangspunt dat de staat en conditie van de remmen goed genoeg moet zijn om daarmee velig en verantwoord de volgende beurt te halen.

Ik begrijp dat er sprake is van een piepend bijgeluid. Dat hoeft niet altijd te duiden op overmatige slijtage maar kan het inderdaad zijn dat nieuwe remmen dan tóch de oplossing is. Maar wanneer uw dealer nadrukkelijk aangeeft dat de remmen óók versleten zijn, heeft u alle reden om te vragen waarom dit 5000 km geleden dan niet is geconstateerd. Wat kosten betreft had dat feitelijk niet veel uitgemaakt maar ik kan me voorstellen de status van een onderhoudsbeurt dan ineens niet veel lijkt voor te stellen. Maar het is aan de garage te veklaren waarom de huidige conditie van de remmen 5000 km geleden niet is opgemerkt.