Wissel zomer/winterbanden

Vraag gesteld door MarkPijl op 04 oktober 2017

Beste Expert,

Ik heb vorig jaar een auto gekocht en in dit afgelopen jaar een nieuw set zomer- en winterbanden gekocht op velg. Dus uitgebalanceerd.

Ik vraag mij af of ik tijdens de wissel bijvoorbeeld de winterband die ooit rechtsachter heeft gezeten een volgend winter rechtsvoor kan monteren? Dus een seizoen voor en volgend seizoen achter? Of is het raadzaam om ze op de oorspronkelijke plaats terug te monteren?

Groet,

Mark

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u bij een bandenwissel de wielen voor/achter kunt wisselen.

Bandenwissel
Bij een bandenwissel de banden voor en achter wisselen is geen probleem en zorgt voor een gelijkmatige slijtage van alle vier de banden en kan cuppen van de banden beperken of voorkomen.

Voorwaarde
Voorwaarde is wel dat de banden dezelfde draairichting houden dus RV naar RA en LV naar LA en andersom. Als de profieldiepte meer dan 1.5 mm verschilt heeft het voorkeur de beste banden op de achteras te monteren.

Meer informatie over het wisselen van banden vindt u op onze website.

 


***

 

 

 

Reactie van Bmwr1200gs:
Het lijkt mij de banden met het meeste profiel op de aangedreven wielen te plaatsen en dus bij voorwiel aangedreven auto niet het beste profiel achter

 


***

 

 

 

Reactie van Marc Veen:
Over het algemeen is onderstuur makkelijker te corrigeren dan overstuur. Vandaar de beste banden achter om overstuur te voorkomen.

 


***

 

 

 

Reactie van Kor Miedema:
Grappig ik dacht ook dat je de banden met het meeste profiel voor om moest legen. Tot dat ik eens in een situatie kwam dat de auto achter vaak uit brak. De beste banden gewisseld naar achteren en nooit meer last van gehad.