Voorstel van de verkoper

Vraag gesteld door Markant47 op 16 september 2018

Beste mensen,

Ik heb een Volvo V60 gekocht onder de voorwaarde dat ik de koop kan annuleren als de BPM verhoging zoals die voor 2019 gaat gelden, mij tegenvalt. De Volvo V60 zou medio februari/maart 2019 afgeleverd worden. De inruilprijs van mijn huidige auto is op die aflevertijd gebaseerd. Nu kreeg ik onder staand bericht cq. voorstel van de verkoper:

'Er is een plek vrijgekomen in de productie van de Volvo. U kunt tot 27-9-2018 beslissen of nog wat wil wijzigen (kleur, opties, etc.).
De V60 word dan bij ons afgeleverd in November, u kunt er dan voor kiezen om dan al te gaan rijden alleen is de Volvo dan wel van 2018.

Maar wat wellicht de beste optie is dat wij de V60 tot 01-01-2019 voor u achter houden en wij wel het kenteken in 2018 aanvragen maar de auto pas in 2019 op uw naam gezet word.

Dat houdt in dat u geen bpm verhoging heeft, en dat uw Volvo V60 wel van het jaar 2019 is.

Mocht u niet kiezen voor deze vrij gekomen plek zal u de auto gaan rijden in feb/maart 2019 en heeft u te maken de bpm verhoging.

Als u daar voor kiest krijgt u aanstaande dinsdag van mij de afspraak op papier zoals beloofd.' Deze afspraak is dat ik de autokoop kan annuleren als de bpm verhoging voor 2019 mij tegenvalt.

Ik heb bij dit voorstel de volgende vragen en opmerkingen:

- klopt het dat de auto volgens het voorstel van de verkoper van 2019 is: volgens mij niet omdat het aanvragen van het kenteken in 2018 bepaalt dat de auto van 2018 is
- is het redelijk dat de verkoper zegt dat bij eerder afnemen van de nieuwe auto dat geen gevolgen heeft voro de overeengekomen inruilprijs die geldt voor februarri/maart 2019 (het gaat om een VW Passaat variant 160pk automaat van maart 2018 met bij de koopovereenkomst 232.000 km. op de teller en naar verwachting in februari/maart 2019 240.000)
- kan het zijn dat hier een rol speelt dat de verkoper met het inwilligen van zijn voorstel een bonus van de importeur krijgt (afhankelijk van het aantal verkochte auto's in 2018?)

Graag ontvang ik van u een reactie,

M. Assenberg

Het heeft verder geen invloed op de inruilwaarde van de Volkswagen, deze zal hetzelfde blijven .

Een aantal mogelijkheden maar persoonlijk zou ik kiezen om in januari te gaan rijden met de V60 zonder de bpm verhoging en met een Volvo van het bouwjaar 2019.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over het voorstel van uw dealer omtrent de aanschaf en de aflevering van een nieuwe Volvo.

De constructie die de dealer voorstelt door in 2018 een kenteken te laten toewijzen, vervolgens in 2019 af te leveren én voor het eerst te naam te stellen, is best heel gebruikelijk. Dit is een geoorloofd trucje om wat BPM betreft nog voor 2018 aangeslagen te worden, terwijl volgens de eerste tenaamstelling de auto dan van 2019 is door deze in het nieuwe jaar op naam te zetten. Formeel is de datum eerste tenaamstelling bepalend voor het bouwjaar. Niks mis met deze constructie, behalve dat de cijfer-letter combinatie van het kenteken niet overeenkomt met combinaties die in januari worden vrijgegeven.

Dit voorstel zie ik niet per se als voordelig voor de dealer. Voor een eventuele bonus denk ik dat de auto juist nog in 2018 afgeleverd zou moeten worden. Het voordeel voor de dealer is in dit geval dat men hiermee het risico ontloopt dat u in februari/maart alsnog zou besluiten de koop te ontbinden bij een té hoge toename van de BPM.

Gezien de kilometrage van de in te ruilen auto zie ik geen opmerkelijk verschil in inruilwaarde. Daarom zal de dealer zich waarschijnlijk niet geroepen voelen bij eerdere inruil de waarde van deze auto aan te passen.

Wat mij betreft wil de dealer met deze constructie op safe spelen. Wellicht wil men voorkomen dat u en misschien óók andere kopers alsnog van de koop gaan afzien bij een onaangename BPM verhoging. Een logische aanbieding wat mij betreft zonder nadelen of valkuilen voor de consument.