nav apparatuur auto

Vraag gesteld door hansbakker60 op 08 augustus 2018

Graag duidelijkheid omtrent gebruik nav apparatuur met info over flitspalen e.d. Betreft tomtom go 5200. Fabrikant geeft aan dat gebruik toegestaan is. Website anwb geeft dat niet aan. Betreft Duitsland en Oostenrijk

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

TomTom geeft aan dat het gebruik van navigatieapparatuur met flitspaalsignalering is toegestaan in Duitsland en Oostenrijk. Volgens de ANWB mag dit niet. U wilt weten of dit klopt.

Artikel 23 lid 1 onder c van het Duitse StVO (verkeersregels) bepaalt het volgende: 'degene die een voertuig bestuurt, mag geen technisch hulpmiddel bedienen of in bedrijf houden dat bedoeld is om verkeerscontrolemaatregelen weer te geven of te verstoren. Dit geldt in het bijzonder voor apparaten voor het verstoren of weergeven van snelheidsmetingen (radardectie of apparatuur dat laserapparatuur stoort)'.

Ook volgens de Duitse zusterclub van de ANWB is het gebruik en bezit van navigatieapparatuur met flitspaalsignalering naar vaste en mobiele verboden.

Ook in Oostenrijk is alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's s verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.Dit blijkt uit informatie van de ÖAMTC, de Oostenrijkse zusterclub van de ANWB.