Naar artikel

Wanneer is een kinderstoel te klein voor onze zoon van 3+jaar?

Vraag gesteld door LeonvM op 9 januari 2019

Wanneer is een kinderstoel te klein voor onze zoon van 3+jaar?

Hij steekt met zijn hoofd nog niet boven de bovenkant van de stoel uit, maar hoe ver mag zijn hoofd (ik heb ergens gezien tot zijn oren, maar weet het niet zeker) boven de rand uit komen?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Autostoeltjes zijn ingedeeld naar lichaamsgewicht of lichaamslengte. Op elk stoeltje staat vermeld wat het minimum en maximum gewicht of de minimum en maximum lengte is waarvoor het zitje geschikt is. Het is belangrijk dat u controleert of uw zoon qua gewicht of lengte binnen de opgegeven waarden van het zitje valt. Valt hij erbuiten dan is hij aan een ander zitje toe.
Nu zijn niet alle kinderen qua lichaamsbouw gelijk en zijn ook niet alle zitjes even groot. Als het zitje eigen gordels heeft, dan moeten deze (in de hoogste stand) vanaf de schouders recht naar achteren lopen. Lopen ze vanaf de schouders naar beneden dan is het zitje te klein. Meestal steekt het hoofd dan ook al boven het zitje uit en zit het hoofd niet meer goed gepositioneerd in de hoofdsteun. Het is belangrijk dat u daar op let.
In de handleiding van het zitje staat beschreven wat de juiste gordelhoogte is. De gordelhoogte is in veel gevallen gekoppeld aan de hoogte van de hoofdsteun. 
Komt u er niet uit, dan kunt u zich laten voorlichten bij een speciaalzaak.