Naar artikel

Trekgewicht

Vraag gesteld door Travelmaster op 9 mei 2017

Er zitten grove verschillen tussen geadviseerd trekgewicht in KCK trekautoverkiezing en de online caravantrekker op de ANWB site. Voorbeeld Astra 1.4 turbo Sports Tourer. Bij de KCK trekautoverkiezing wordt 1250 kg geadviseerd bij de online caravantrekker wordt bij dezelfde auto 1140 kg geadviseerd. Een verschil van 110 kg, kunt u mij dit verschil uitleggen? De auto mag trouwens van de fabrikant 1403 kg trekken.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U constateert verschil in het door ons opgegeven adviesgewicht van een caravan tussen de uitslag van de trekautoverkiezing en ons rekenprogramma.

Het verschil tussen deze twee opgaven is als volgt te verklaren

  • De auto’s die gebruikt worden tijdens de trekautoverkiezing worden nagewogen en blijken altijd zwaarder dan de theoretische opgave uit een folder of op een kentekenbewijs. Hierdoor wordt ook het testgewicht wat hoger.
  • Tijdens de praktijkproeven blijkt of de auto meer of minder aan kan dan het theoretische reken model. In dit geval is een hoger adviesgewicht het gevolg van het feit dat de Opel in de praktijk meer reserve heeft. "Op de lane change scoort de Opel Astra een dikke 10, met 90 km/u geeft hij nog geen krimp." En hiermee werd hij ’Trekauto van het jaar’.

Met het maximum trekgewicht hebben we natuurlijk wel te maken, maar staat los van test en rekenprogramma. Bij een zwaardere belading en gelijkblijvende gewchtsverhouding kan deze waarde op een gegeven moment wel bereikt gaan worden.