Naar artikel

Joolz iZi Go Modular i-Size

Vraag gesteld door mbovet op 17 juli 2017

Hallo,

In de laatste autostoel test komt de Joolz iZi Go Modular i-Size op 1 ster uit, in verband met een 'zeer hoge concentratie schadelijke stoffen'.

Ik heb hier contact over gehad met Joolz en zij onderschrijven deze test niet en claimen dat hun product aan alle wettelijke eisen voldoet.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan, ik wil natuurlijk het beste voor mijn dochtertje en ik hoop niet dat ze in het slechtste geval ineens 11 vingers krijgt door de schadelijke stoffen.

Verder vraag ik mij ook af waarom de Joolz 1 ster krijgt en een Kiddy Evo-Luna i-Size (1.5 jaar) 5 sterren, terwijl hier ook schadelijke stoffen in zitten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de beoordeling van Joolz iZi Go Modular i-Size in onze autostoeltjestest.

Deze stoel voldoet zeker aan de wettelijke eisen zoals de fabrikant terecht ook beweert. Dat geldt voor alle kinderbeveiligingsmiddelen die in Nederland te koop zijn. Maar dat geldt óók voor de stoeltjes die bij een aanrijding volledig loskomen. Waar we ook nadrukkleijk voor waarschuwen en afraden te kopen en die in veel gevallen vervolgens ook door de fabrikant uit de handel worden genomen. Een stoeltje met een goedkeuring kan dus een hele slechte of zelfs onveilige stoel zijn. De kinderzitjestest is er dus op gericht dit onderscheid te kunnen maken.

De Joolz iZi Go Modular i-Size is het enige stoeltje dat bij de beoordeling is teruggebracht naar één ster vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en in mindere mate dat vastgespen van het kind tamelijk bewerkelijk is. Maar met name de hoge concentratie schadelijke stoffen wordt zwaar aangerekend omdat dit volstrekt onnodig is. Ook andere hele veilige stoeltjes komen bij lange na niet aan deze concentratie en laten zelfs een hele lage concentratie van deze schadelijke stoffen zien. Wat dat betreft leggen we de lat beduidend hoger dan de wettelijke goedkeuringseisen. En zo'n toch pittige afwaardering voor een voor de veiligheid volstrekt onnodige hoge concentratie schadelijke stoffen stimuleert de fabrikant ook er iets aan te doen.

Bij de Kiddy gaat het om slechts een lichte verhoging van de aanwzigheid van schadelijke stoffen die trouwens bij alle stoeltjes aanwezig zijn. Bij de Joolz is deze echter zo onnodig hoog dat daar deze afwaardering daarom zo rigoreus is.***

Reactie van GStrs:

Beste

Wat wordt verstaan onder schadelijke stoffen?

En waarom is het anders bij de Joolz izigo en niet bij Stokke izigo en Besafe izigo?
In feite toch zelfde met ander bekleding?


Mvg***

Reactie van Jos van der Drift:

Het gaat om TCPP met een vlamvertragende werking. Deze stof is sinds 2015 volgens de Europese richtlijnen niet toegestaan in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar. Eigenlijk omdat de twee aanverwante stoffen TDCP en TCEP als kankerverwekkend zijn bevonden. Mogelijk dat de regels in de toekomst strenger gaan worden en deze stof net als bij speelgoed niet meer toegepast mag worden.

Er is overigens sprake van een eigen bekleding bij deze Joolz. De andere twee genoemde stoeltje hebben deze stof dus niet. Overigens heeft Joolz inmiddels gekozen voor een andere stof en zou vanaf november deze schadelijke stof niet meer in de nieuwe stoeltjes terug te vinden zijn.