Naar artikel

Engelse wegenbelasting

Vraag gesteld door F Wassenburg op 13 maart 2017

Ik wil een auto kopen in Engeland. Ik wil hem zelf naar Nederland rijden. Daarvoor moet de auto MOT gekeurd zijn. Maar ben ik voor de ene dag dat ik hem terug rijd belastingplichtig? Of is daar, net als in Nederland een kortstondige ontheffing voor te krijgen? Of is er een andere regeling cq manier om dit op te lossen. Ik heb er weinig zin in om aan de grens bij de ferry problemen te krijgen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U dient wanneer u vanuit Engeland een gebruikt voertuig exporteert, dit bij de DVLA te melden. U kunt hiervoor het paarse gedeelte “Notification of Permanent Export” (V5C/4) “(V5C/4)” van het kentekenbewijs (“Registration Certificate”) invullen. U stuurt dit naar: DVLA, Swansea SA99 1BD England. Het is gebruikelijk dat de verkoper van de auto dit regelt.

De rest van het kentekenbewijs dient u goed te bewaren omdat u dit nodig hebt om de auto opnieuw in Nederland te registreren. Als u niet beschikt over een “Registration Certificate” dan heeft u een “Certificate of Permanent Export” (V561) nodig. U kunt dit document hier downloaden Download de “Verzoek om een certificaat van permanente exporter”- form V756 (PDF, 154K). Het dient ingevuld opgestuurd te worden naar: DVLA, Swansea, SA99 1AG England.

Na export kan de Engelse eigenaar met een V14 formulier zijn betaalde belastingen terugvragen. U hoeft dan ook geen Engels belastingen te betalen.*

*Bron: Autoimportgids***

Reactie van pgmmaathuis:

Dit is ten dele waar en afhankelijk van hoe lang je in Engeland rond rijdt met je net gekochte auto.
Als het export-formulier op de post is, weet de DVLA nog niets en is correct belasting betaald voor de auto (door de oude eigenaar). Als je de dag van aankoop (waarschijnlijk gaat de dag erna ook nog wel goed) de UK verlaat, is er niets aan de hand.
Dus: kopen (verzekering op VIN en ontheffing BPM/MRB regelen) en wegwezen.