Naar artikel

Auto APK afgekeurd maar de vervaldatum van de oude APK is nog niet verlopen. Mag ik hier nog mee rijden?

Vraag gesteld door IvoB op 27 mei 2015

Mijn auto is afgekeurd bij de APK-keuring. Er moet een drietal rubbers vervangen worden bij de bovenste draagarm van de rechterachterwielophanging. Het probleem is dat de garage momenteel geen tijd heeft voor deze reparatie.

Hoewel de afkeuring ook bij de RDW gemeld is, staat bij de RDW nog steeds de oude vervaldatum van de APK vermeld. Deze is nog 1,5 week geldig. De conclusie van de garage is dat ik hier dan ook nog gewoon mee mag blijven rijden onder de oude APK totdat zij tijd hebben voor de reparatie.

Ik heb hier zelf mijn twijfels bij omdat je volgens mij niet mag rijden met een auto die niet aan de APK-eisen voldoet. De garage geeft aan dat er best mee gereden kan worden ('het wiel kan er niet onderuit vallen'), maar wie heeft hier nu gelijk? Stel ik ga rijden en krijg een ongeluk, krijg ik dan bijvoorbeeld problemen met mijn verzekering?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Feitelijk heeft de garage ongelijk. De RDW meldt hier het volgende over;
''Na de APK-keuring van uw voertuig krijgt u een keuringsrapport waarop staat of het voertuig goed- of afgekeurd is. Is uw voertuig afgekeurd en de APK-datum nog niet verlopen? Dan mag u niet meer op de openbare weg rijden omdat het voertuig niet voldoet aan de APK-eisen. Wel mag u de kortste route naar de garage rijden als u uw voertuig opnieuw APK laat keuren''.

Deze tekst vind u óók terug op de website van de RDW.