Naar artikel

Museum Het Schip

Impressie van de Amsterdamse School (stroming in de architectuur) en de Volkshuisvesting.

Je vindt Museum het Schip in het fabelachtige woningbouwcomplex ontworpen door architect Michel de Klerk. Het expressionistische woningblok is wereldberoemd. Het wordt in de volksmond Het Schip genoemd, door de vorm waarin het woningbouwcomplex gebouwd is. Het behoort tot de top van de architectuurstroming de Amsterdamse School.

De woningen in woningbouwcomplex Het Schip vallen nog altijd onder de sociale woningbouw. Museum Het Schip is gehuisvest in het voormalig schoolgebouw, waarin tot 2015 basisschool De Catamaran was gevestigd. Op de eerste verdieping is een vaste expositie te zien, op de tweede verdieping wisselen tijdelijke tentoonstellingen elkaar af. Verder kun je binnen en buiten schitterende ontwerpen van de 'Gesamtkunst' van de Amsterdamse School bewonderen tijdens de dagelijkse rondleidingen.

Rondleiding rondom en in het Museum Het Schip
Elk uur vertrekt er een rondleiding onder leiding van een gids, rondom en in het gebouw. Deze start bij een nagebouwde 19e eeuwse krotwoning waar je meer hoort over het leven in krotten en sloppen voordat de woningwet werd aangenomen. Hierna bezoek je onder andere het Postkantoor en de museumwoning binnen het woningbouwcomplex.