Naar artikel

Kunstlinie Almere - Met Karakter

Maak tijdens de tentoonstelling Kunstlinie Almere - Met Karakter een reis door de carrière van architect Liesbeth van der Pol. Haar karakteristieke gebouwen staan bekend als krachtig, kleurig en vol expressie.

Tentoonstelling Met Karakter

De tentoonstelling Met Karakter biedt een kijkje in de ontwerpkeuken van Liesbeth van der Pol: Architect en medeoprichtster van Dok Architecten. Honderden aquarellen, schetsen, maquettes, inspiratiebronnen leiden je naar de gebouwen die ze uiteindelijk zijn geworden. Een reis door een carrière van formaat die vooral ook inzicht geeft in de mens achter het gebouw. Want net als haar markante gebouwen barst deze architect van het karakter die het leren kennen meer dan waard is!

Van der Pols karakteristieke gebouwen staan bekend als krachtig, kleurig en vol expressie. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Almeerse Rooie Donders van haar hand.

“Met de tentoonstelling ‘Met Karakter’ blik ik terug op wat ik tot nu toe gepresteerd heb en waarom. Een zeldzame oefening voor een architect, die doorgaans vooral bezig is met de toekomst, het volgende gebouw. Maar vooral ook een leuke en belangrijke oefening. Enerzijds een bijna nostalgische trip down memory lane waarin herinneringen weer eens de revue konden passeren waar ik al lang niet aan gedacht had. Anderzijds een waardevolle manier om uit te vinden wat gebouwen nou eigenlijk architectuur maakt. En wanneer en of een gebouw een echte Lies is.”- Liesbeth van der Pol 

Een persoonlijke zoektocht naar het karakter van gebouwen van Dok.

Over Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol Arch. (Amsterdam, 1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. Voor en tijdens haar studie was zij werkzaam bij diverse Nederlandse en buitenlandse architectenbureaus. In 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect. In 1995 richtte zij samen met haar partner Herman Zeinstra het bureau Atelier Zeinstra van der Pol op. Een bureau dat snel groeide en bekendheid kreeg met een grote verscheidenheid aan projecten, waaronder woningbouw, gebouwen voor cultuur en industrie.

In 2007 was zij één van de mede-oprichters van Dok architecten, waar Liesbeth van der Pol samen met Patrick Cannon aan het hoofd staat. Zij adviseerde als Rijksbouwmeester de regering, van 2008 tot 2011, over het architectuurbeleid. Van 2014 tot 2017 was zij Supervisor Architectuur en Stedenbouw van Schiphol Airport. Van 2017 tot 2019 was zij Coördinerend Architect van de renovatie van het noordelijk deel van het Binnenhof-complex in Den Haag.
Naast haar werk als architect was en is Van der Pol verbonden als gastdocent aan verschillende universiteiten en academies en heeft zij zitting genomen in talloze jury’s. Zij was Head of Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven en is regelmatig te gast als spreker tijdens lezingen, debatten, congressen en workshops.