Naar artikel

Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de oudheid en de archeologie tot leven.

Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. In 2018 bestond het museum tweehonderd jaar.

Collectie

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bestaat uit circa 180.000 objecten, verdeeld over vier verzamelgebieden:
1.Egypte
2.Klassieke Oudheid (Grieken, Romeinen, Etrusken)
3.Oude Nabije Oosten
4.Nederland (prehistorie, Romeinse tijd, middeleeuwen)

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum kan je de hoogtepunten uit die verzamelingen het hele jaar door zien op de vaste tentoonstellingen. Daarnaast worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die gerelateerd zijn aan de vaste collectie. Deze zijn meestal samengesteld met objecten uit de eigen collectie en bruiklenen van andere musea, variërend van gespecialiseerde Nederlandse musea of collecties tot internationaal gerenommeerde musea.

Egyptische collectie

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Tot die verzameling behoort ook het grootste topstuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorp Taffeh. De tempel is een geschenk van Egypte aan de Nederlandse bevolking, als dank voor de steun bij een UNESCO-reddingsoperatie in de jaren zestig van de vorige eeuw. In de entreehal van het museum kan je dit indrukwekkende monument van alle kanten bekijken.

Het museum biedt verder (kinder-) activiteiten in de schoolvakanties, speurtochten, lezingen en audiotours.