Museum Huis Doorn
Keizerlijk landhuis en hofcultuur op de Utrechtse Heuvelrug.
Keizerlijk landhuis en hofcultuur op de Utrechtse Heuvelrug.
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.
Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang.
De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt. Vlakbij het Poortgebouw is de kleine witte kapel te vinden.
De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons.
De keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. Het voormalige woonhuis van de laatste Duitse keizer is onder leiding van een goed geïnformeerde gids te bezoeken. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn.
Deel deze pagina