10 tips voor de voorjaarsvakantie

Inspiratie voor leuke dingen die je wél kunt doen

Een vakantie in coronatijd, ziet er anders uit dan normaal. Maar gelukkig zijn nog er genoeg leuke dingen die je wél kunt doen! Van mooie wandelingen en fietstochten maken, tot spelletjes spelen en wegdromen bij films. Tien vakantietips op een rij.

1. Winterwandelingen

Weet je waarom wandelen in de winter een goed idee is? Het is gezond, je slaapt beter, het vermindert stress en geeft je een goed humeur. Daarnaast kunnen winterse landschappen betoverend mooi zijn! Kleed je goed warm aan, neem een thermosfles mee en kies een mooie tocht uit. De Hollands Duinroute in Noordwijk bijvoorbeeld of de Heuvel op heuvel af route over de Mookerheide, in het noordelijkste puntje van Limburg. Nieuwsgierig geworden? Bekijk alle 11 winterwandelingen in Nederland.

2. Podcast ‘Wandellust’ met Twan Huys

Twan Huys is natuurlijk bekend als journalist, televisiepresentator en Amerikakenner, maar hij is ook een liefhebber van mooie wandelingen. Met zijn podcast Wandellust neemt hij je mee op binnenlands avontuur met bekende en minder bekende Nederlanders. Tijdens deze wandelingen ontstaan boeiende gesprekken, zoals bijvoorbeeld met oud politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en singer-songwriter Tim Knol.

3. Winterfietstochten

Als het weer het toelaat, kun je ook in de winter veel fietsplezier beleven. Ja, het is kouder, maar met de juiste kleding is dat geen probleem en fiets je jezelf snel warm. Zorg wel dat je fiets in orde is én dat je goed gezien wordt. Voel de natuur, tank energie en geniet onderweg een koffie of soep to go. De Wasvenroute in het Brabantse Lierop en de Brandeveenroute in Drenthe zijn twee inspirerende tochten, en je vindt er nog meer in ons overzicht van 10 fietsroutes voor de winter.

4. Telspel

Tijdens een wandeling met kinderen is dit een geweldig leuk spel. Tel onderweg hoeveel poezen je ziet. Of honden, eendjes, blauwe auto’s, paarse krokusjes… Om het iets spannender te maken, kun je voor iedere deelnemer een 'bingokaart' maken waar ze allemaal op staan. Ga lekker op pad, speur in het rond en vergeet niet om pen of potlood mee te nemen!

5. Vogels spotten in de tuin of buurt

Boomklever, houtduif, roodborstje of grote bonte specht; zomaar een paar vogels die je in je eigen tuin kunt tegenkomen. Hoe zien ze er ook al weer uit en welke geluiden maken ze? De Vogelbescherming heeft een gratis online cursus Tuinvogels in Nederland en in tien lessen leer je snel meer. Inclusief handige tips, filmpjes, ezelbruggetjes en leuke weetjes, om nóg meer van deze vogels te genieten. Bij aanmelding krijg je meteen de eerste les per e-mail toegestuurd. Vind je zo'n cursus wat te lang duren? Ga aan de slag met onze compacte vogelgids waarin de 10 meest voorkomende vogels staan.

6. Fotospeurtocht voor kinderen

Een leuke fotospeurtocht voor kinderen waar ze uren plezier van kunnen hebben en voor jou relatief snel te maken is. Hoe je dat doet? Je schiet een aantal foto’s in je eigen straat of wijk en de kinderen moeten vervolgens buiten zoeken/checken bij welk huisnummer welke foto hoort. Succes verzekerd, ook als er sneeuw ligt. 

7. Klokhuisgame

Nog een mooie uitdaging voor kinderen! In de (virtuele) gamestudio van het Klokhuis, kunnen ze hun eigen games ontwerpen. Maak een variant op een bekende game of bedenk zelf een nieuw verhaal. Door de vele opties kunnen ze eindeloos variëren. Met tutorials, tips en tricks! Wedden dat ze uren bezig zijn?

8. Heimwee TV

Bleef jij vroeger ook thuis voor TV programma’s als Floris, Madelief of Zeg ‘ns AAA? Zou het niet mooi zijn om in de voorjaarsvakantie even terug in de tijd te gaan? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NPO bieden uitkomst! Via NPO Start kun je Heimwee TV kijken. Ga lekker op de bank zitten met een kop warme chocolademelk en geniet van deze pareltjes uit het archief.

9. Thuis naar Londen of China

Voorlopig staan onze vakantieplannen 'on hold', maar met deze 16 prachtige virtuele reizen ben je razendsnel in een andere wereld! Bekijk de mooiste plekjes op aarde en geniet van betoverend Londen, de Chinese Muur, de mysterieuze incastad Machu Picchu in Peru of het beroemde Yosemite National Park in de Verenigde Staten. We hebben deze 16 trips voor je uitgekozen, maar op YouTube zijn uiteraard nog veel meer reisimpressies te vinden.

10. De natuur in, vanaf de bank

Lekker thuis op de bank én van de natuur genieten? Dat kan. De mooiste Nederlandse natuurgebieden kan je vanuit je eigen huis ontdekken via NPO Start, Netflix, Videoland, iTunes, Pathé en YouTube. De nieuwe wildernis over de Oostvaardersplassen is zo’n klassieker, maar ook Wild op de Veluwe met edelherten, wilde zwijnen en vossen in de hoofdrol, is de moeite waard. Kies uit zeven prachtige natuurfilms, die je meenemen naar bijzondere dieren, planten en plekken in ons land.

Speciaal voor jou geselecteerd