7 tips voor een ommetje in de buurt

Wandelen en fietsen

Het weer nodigt niet altijd uit om even lekker naar buiten te gaan. Maar toch zou je het eigenlijk elke dag moeten doen, want je knapt er gewoon enorm van op. Voor degenen die wel willen, maar de drempel toch te hoog is, hebben we zeven simpele tips om er toch lekker op uit te gaan.

Voor sommigen is een dagelijkse wandeling vaste prik, anderen hebben een duwtje nodig. Met een ommetje maak je je hoofd leeg en erna voel je je opgeladen. Plus: je ziet even wat anders dan je keukentafel, de zithoek of je provisorisch ingerichte kantoor. We geven je graag wat ideeën om er gehuld in een warme winterjas op uit te gaan. Van een inspirerende wandeling tot een frisse picknick.

1. Recht op je doel af

Ga je brood halen of een kaartje op de post doen? Kies er dan voor om naar een andere bakker of brievenbus te gaan, eentje die iets verder weg is. Dan heb je een doel voor ogen en pak je meteen dat extra half uurtje wandelen mee. Trek wel je comfortabele wandelschoenen aan.

2. Winterse picknick

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kun je prima picknicken. Dus vul je rugzak met een dikke deken, lekkere broodjes en een thermoskan vol thee of warme chocolademelk. Bankje gevonden? Dan kan je winterse picknick beginnen.

3. Inspirerende wandeling

Vind je wandelen maar saai? Daar brengen we graag verandering in. Neem je telefoon en oordopjes mee op pad en zet een podcast of audiotour aan. Zo wandel je met de podcast Wandellust bijvoorbeeld samen met Twan Huys en bekende Nederlanders door het Nederlandse landschap. Of zoek een wandelgids bij jou in de buurt om ideeën op te doen nieuwe straten, parken en routes te ontdekken. 

4. Wandel jezelf gezond

Wil je de dag écht fris en fruitig van start gaan? Je wandelschoenen staan te wachten om een stevige wandeling met je te maken. Het is niet alleen gezond, wandelen inspireert en maakt gelukkiger. Dus doe je dit in de ochtend, dan heb je daar nog de hele dag profijt van. Zeker wanneer je daarna nog moet werken. En de extra weerstand die je ervan krijgt, is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

5. Flink doorstappen

Houd je van tempo en mag het van jou allemaal wel ietsje sneller? Met powerwalking houd je de vaart er goed in. Met een snelheid tussen de 6 en 9 kilometer per uur gebruik je al je spieren in je lichaam. Heb je als een speer je buurt verkend en heb je die wel gezien? We hebben nog wat verrassende wandelroutes voor je in petto. Van powerwalking kun je het aardig warm krijgen, dus trek goed ventilerende kleding aan.

6. Eerst lopen, dan koffie en wat lekkers

Met een beloning in zicht stap je nog net iets fijner met je winterlaarzen door de modder. Wat lekkers aan het einde van de wandeling of fietstocht werkt natuurlijk altijd, want dan heb je de hele weg iets om naar uit te kijken. Een beker warme koffie to go, een kom soep met een broodje, chocolademelk met slagroom, taart ... Bij ANWB Gastvrijpunten rust je uit onder het genot van iets lekkers. Bovendien kun je bij deze punten o.a. naar het toilet, je fietsband plakken of oppompen én krijg je als ANWB-lid het tweede kopje koffie of thee gratis!*

7. Rondje fietsen in de buurt

Denk je: leuk al die wandeltips, maar ik stap liever op de fiets.? Stippel eenvoudig je eigen route bij jou in de buurt uit met de fietsknooppuntenplanner. Zo kom je misschien wel langs plekken die je nooit eerder hebt gezien. Met warme handschoenen, sjaal en windjack trotseer je wind en kou. Wil je meer van Nederland ontdekken op de fiets? Met een fietsendrager aan de auto kun je alle routes in het land kiezen die je maar wilt.

Misschien vind je dit ook interessant: