15 Nederlandse musea met virtuele tours

Van het Rijksmuseum tot het Mauritshuis

Kun je de deur niet uit om een museum te bezoeken? Dan komt het museum toch gewoon naar je toe! Vijftien musea met virtuele rondleidingen.

1. Nachtwacht voor jezelf: Rijksmuseum, Amsterdam

De huiskamerrondleiding van het Rijksmuseum is bijna beter dan the real thing. Geen horde bezoekers voor de Nachtwacht, maar in alle rust genieten van dit en andere meesterwerken. Ontdek hoe Rembrandt met behulp van licht de aandacht vestigde op belangrijke details, zoals het kleine meisje op de voorgrond. Nog meer kunst bekijk je met de Rijksmuseum-app.

2. Toer langs 200 schilderijen: Van Gogh Museum, Amsterdam

Voor het echte museumgevoel is het Van Gogh Museum op de 360 gradentour gegaan. Slenter thuis langs een collectie van wel tweehonderd schilderijen en vijfhonderd tekeningen. Verbaas je over de Zonnebloemen (1888-1889) die slechts met drie tinten geel is geschilderd. De verzamelde brieven die Vincent aan onder anderen zijn broer schreef, kun je weer ergens anders lezen.

3. Lekker knutselen: Zaans Museum, Zaandam

Mensen, steek de handen maar uit de mouwen. Het Zaans Museum legt in zijn Thuismuseum uit hoe je een keukenkast-kwartetspel maakt, een kamerplant tekent, of je eigen minimuseum maakt. En er worden verhalen verteld over dit mooie museum met een werkende Verkade-koekjesfabriek.

4. Bouw een (lego)sfinx: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Een ijstijdpuzzel maken, of een sfinx bouwen met Lego? Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden richt zich online op de jonge(re) bezoeker. Je kunt ook met Indoor Street View van Google Maps door het museum wandelen. Bekijk de zeer imposante tweeduizend jaar oude Taffeh-Tempel, die Egypte aan de Nederlanders cadeau gaf als bedankje voor het veiligstellen van cultureel erfgoed.

5. Van Olaf tot Van Rijn: Lakenhal, Leiden

Hoe virtual reality is universiteitsstad Leiden eigenlijk? Nou, behoorlijk, als je het mooie stadsmuseum de Lakenhal als maatstaf neemt. Maak een 360 gradentour door de zalen die er na een restauratie en uitbreiding van twee jaar weer tiptop uitzien. Er hangen werken van Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Erwin Olaf. Laatstgenoemde fotograaf schoot plaatjes van Leidse taferelen die op 17de-eeuwse schilderijen lijken. Bijzonder!

6. Heimwee-tv thuis: Beeld en geluid, Hilversum

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verwent bankzitters met een heerlijke collectie heimwee-tv voor jong en oud. Denk aan Floris, Kopspijkers, Zeg ’ns Aaa, Het Zakmes en Rembo & Rembo. Verveel je je toch echt te pletter, kijk dan terug hoe honderdduizenden dominosteentjes omkantelden tijdens onze nationale recordpoging.

7. 36 keer Vermeer: Mauritshuis, Den Haag

Ook thuis kun je genieten van alle 36 kunstwerken die de Delftse schilder Johannes Vermeer in zijn korte leven (1632-1675) heeft voortgebracht. Meet Vermeer is een van de mooiste projecten van het Mauritshuis. Bekijk de schilderijen tot in de detail en leer ‘12 dingen die je nog niet wist’ over Nederlands meest geniale autodidactische kunstenaar.

Daarnaast kun je wandelen door het gigapixelmuseum, online workshops doen, verhalen lezen over de collectie, YouTube-series kijken en nog veel meer. Blijf thuis met Mauritshuis at home.

8. Niks gemist: Stedelijk Museum, Amsterdam

Het Amsterdamse Stedelijk Museum heeft een gevarieerd Stay-at-Home programma, met onder andere podcasts, workshops en minidocs. En als je afgelopen jaar een tentoonstelling hebt gemist, kun je die nu met een online tour alsnog bekijken. Neem bijvoorbeeld een kijkje in Bruce Nauman, de Surinaamse School of Ulay Was Here

9. Digitaal Achterhuis: Anne Frank Huis, Amsterdam

De geschiedenis levend houden is een van de belangrijkste oogmerken van het Anne Frank Huis. Het museum maakt het mogelijk om digitaal rond te kijken in het Achterhuis, de plek waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef. En er is meer: bekijk ook de vijftien afleveringen van het Anne Frank videodagboek waarin het leven van de jonge schrijfster wordt nagespeeld.

10. Doe het zelf: Groninger Museum, Groningen

Laat je handjes maar wapperen, lijkt het credo van het Groninger Museum. Zo kun je je eigen bevrijdingsrok ontwerpen, een stilleven maken met spullen uit de keukenkast en een fotoverhaal maken van een absurde situatie. Vervelen is er dus niet meer bij.

11. Op stap met Lucas de Man: Noordbrabants Museum, Den Bosch

Een van de betere (virtuele) rondleidingen geeft het befaamde Noordbrabants Museum in Den Bosch. Struin met de Vlaamse kunstenaar Lucas de Man langs de kleurrijke collectie die de prehistorie tot heden overspant. Wil je meer weten over het Romeinse wijnservies of het topstuk De Lierenman van Pieter Brueghel de Jonge? Kies interactief voor meer verdieping.

12. Bouw een locomotief: Spoorwegmuseum, Utrecht

De virtuele treinenwereld van het Spoorwegmuseum is voor jeugdige knutselaars een feest. Bouw met je kind een locomotief/rijtuig/elektrische trein met behulp van de vouwplaten die je uit kunt printen. De workshop Maak je eigen mini-elektromotor met maar drie voorwerpen is voor de al wat grotere treinliefhebber.

13. Scheepsknopen leggen: Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt even voor pampus, zoals ze het zelf zeggen, maar virtueel kun je gewoon rondsnuffelen in de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Er is een audiotour, een podcast, een minidocu en je kunt restauraties bekijken. Voor de kids is er een leuke workshop scheepsknopen leggen. Vader en moeder leren intussen van de chef-kok van het museum hoe hij tovert met eerlijke producten.

14. Cadillac van Elvis: Louwman Museum, Den Haag

De 275 uitzonderlijke automobielen in het Haagse Louwman Museum vertellen allemaal een verhaal dat je nu ook virtueel kunt volgen. Bijvoorbeeld over de Humber van Winston Churchill, of de stoere Aston Martin DB5 van James Bond. Grappig is dat je op social media een online rondleiding kunt aanvragen.

15. Rondje Scheveningen: Panorama Mesdag, Den Haag

De PM360 doet wat-ie belooft: 360 graden uitzicht bieden op een van de oudste panoramaschilderijen ter wereld. Je draait als het ware rond met Panorama Mesdag, het ontzaglijke kunstwerk van 14 meter hoog en 120 meter in omtrek. Je hoort de meeuwen boven de Haagse duinen praktisch krijsen terwijl je een kijkje neemt in het Scheveningen van 1881. Als je weer de gelegenheid krijgt, ga dan ook in het museum zelf kijken. Het is echt indrukwekkend.