Ontdek de Nederlandse natuur vanuit huis

De mooiste natuurgebieden via NPOStart, Netflix, Videoland, iTunes, Pathé en YouTube

Binnen blijven maar toch van de natuur genieten? Dat kan! De mooiste Nederlandse natuurgebieden bekijk je gewoon thuis op de bank, via NPOStart, Netflix, Videoland, iTunes, Pathé en YouTube. Hieronder 7 van de beste Nederlandse natuurfilms die je met de hele familie (vanaf 6 jaar oud) kunt kijken op een rijtje.

Nederlandse natuurfilms en documentaires

Dat de natuur in Nederland prachtig is wisten we al, maar de laatste jaren is al dat ook nog eens bijzonder fraai in beeld gebracht in verschillende nieuwe Nederlandse films en documentaires. Regisseurs en documentairemakers nemen je bijna letterlijk mee naar de Oostvaardersplassen, het Waddengebied, de Nederlandse rivieren, de Veluwe en het Drenthse landschap.

1. De nieuwe wildernis (2013) 

IMDb 7.3

Sensationele beelden van de Oostvaardersplassen, waar de seizoenen wisselen en grote grazers als het edelhert, heckrund en het koningspaard een hoofdrol spelen. De nieuwe wildernis is meer dan een documentaire: de film heeft een rode draad met humor en emotie en gaat over leven en dood, maar vooral ook over de schoonheid van een uniek natuurgebied.

Gratis te bekijken via NPOStart

Zin om zelf het natuurgebied te ontdekken wanneer het weer mag? Dat kan met deze fietsroute die je meeneemt door Nationaal Park Nieuw Land gelegen in de Oostvaardersplassen.

2. WAD: Overleven op de grens van water en land

IMDb 7.0

 

Lekker dik aangezet natuurspektakel van de Wadden, ons eigen UNESCO Werelderfgoed. In WAD ben je van dichtbij ooggetuige van een spectaculair zeehondengevecht, maar is er ook oog voor de magie van kleine eencellige organismen die ’s nachts het wateroppervlak van de Waddenzee sprookjesachtig doen oplichten.

Gratis te bekijken via NPOStart

3. Wild: Bonte families op de Veluwe

IMDb 6.9

Edelherten, wilde zwijnen en vossen spelen de hoofdrol in een prachtig gemaakte film in een gedeelte van de Veluwe dat verboden is voor toeristen. André van Duin doet de voice over en weet op geheel eigen wijze menselijke eigenschappen aan de dierlijke hoofdrolspelers toe te dichten.

Gratis te bekijken via NPOStart

4. Holland, Natuur in de Delta (2015)

IMDb 6.9

 

Mark Verkerk, regisseur van ‘De nieuwe wildernis’ dompelt zich onder in waterrijke gebieden, op zoek naar bevers, hazen, ooievaars, ringslangen, snoekbaarzen, stekelbaarzen, zeearenden en het pimpernelblauwtje, een vlinder die bijna was uitgestorven. De voice-over is gedaan door Carice van Houten en Bram van der Vlugt.

Bekijken via Netflix of Videoland

5. De Wilde Stad

IMDb 6.7

Juist ook in de grote stad wemelt het van de diersoorten, waaronder de halsbandparkiet, de Amerikaanse kreeft en de nijlgans. Maar de hoofdpersoon van de film is een cyperse huiskat die op ontdekkingstocht gaat door de stad, wat de film extra leuk maakt voor jonge kijkers.

Bekijken via Pathé Thuis of iTunes (beide € 2,99)

6. De levende rivier (2016)

Geen IMDb beoordeling

Ecoloog, fotograaf en natuurdocumentairemaker Ruben Smit peddelt met een kano over de Rijn, van Lobith naar de Noordzee, verdeeld over vier seizoenen. De flora en fauna die Smit op zijn route tegenkwam, legde hij met zijn team op schitterend vast met droneshots, onderwatercamera's of door te filmen vanuit de boot. Bekijk hier de trailer.

7. Habitat (2020)

Geen IMDb beoordeling

 

Deze natuurfilm is een eerbetoon aan het Nationaal park Drentsche Aa, een van de best bewaarde beekdallandschappen van West-Europa. Voor deze adembenemende docu werd drie jaar lang gefilmd op plekken die niet toegankelijk zijn voor mensen. Habitat ging in februari 2020 in première in de bioscopen en het is nog even wachten tot de film online te bekijken is.