Ontdek de Nederlandse natuur vanuit huis

De mooiste natuurgebieden via NPOStart, Netflix, Videoland, iTunes, Pathé en YouTube

Binnen blijven maar toch van de natuur genieten? Dat kan! De mooiste Nederlandse natuurgebieden bekijk je gewoon thuis op de bank, via NPOStart, Netflix, Videoland, iTunes, Pathé en YouTube. Hieronder vijf van de beste Nederlandse natuurfilms en -series die je met de hele familie (vanaf 6 jaar oud) kunt kijken op een rijtje.

Nederlandse natuurfilms en documentaires

Dat de natuur in Nederland prachtig is, wisten we al, maar de laatste jaren is al dat ook nog eens bijzonder fraai in beeld gebracht in verschillende Nederlandse films en documentaires. Regisseurs en documentairemakers nemen je bijna letterlijk mee naar de Oostvaardersplassen, het Waddengebied, de Nederlandse rivieren, de Veluwe en het Drentse landschap.

1. WAD: Overleven op de grens van water en land

IMDb 7.0

 

Lekker dik aangezet natuurspektakel van de Wadden, ons eigen Unesco Werelderfgoed. In de vierdelige serie WAD ben je van dichtbij ooggetuige van een spectaculair zeehondengevecht, maar er is ook oog voor de magie van kleine eencellige organismen die ’s nachts het wateroppervlak van de Waddenzee sprookjesachtig doen oplichten.

Gratis te bekijken via NPOStart

2. Wild: Bonte families op de Veluwe

IMDb 6.9

Edelherten, wilde zwijnen en vossen spelen de hoofdrol in een prachtig gemaakte film in een gedeelte van de Veluwe dat verboden is voor toeristen. André van Duin doet de voice-over en weet op geheel eigen wijze menselijke eigenschappen aan de dierlijke hoofdrolspelers toe te dichten.

Gratis te bekijken via NPOStart

3. Holland, Natuur in de Delta (2015)

IMDb 6.9

 

Mark Verkerk, regisseur van De nieuwe wildernis dompelt zich onder in waterrijke gebieden, op zoek naar bevers, hazen, ooievaars, ringslangen, snoekbaarzen, stekelbaarzen, zeearenden en het pimpernelblauwtje, een vlinder die bijna was uitgestorven. De voice-over is gedaan door Carice van Houten en Bram van der Vlugt.

Bekijken via Netflix of Videoland

4. De Wilde Stad

IMDb 6.7

Juist ook in de grote stad wemelt het van de diersoorten, waaronder de halsbandparkiet, de Amerikaanse kreeft en de nijlgans. Maar de hoofdpersoon van de film De Wilde Stad is een cyperse huiskat die op ontdekkingstocht gaat door de stad, wat de film extra leuk maakt voor jonge kijkers.

Bekijken via Pathé Thuis of iTunes (beide € 2,99)

5. De levende rivier (2016)

Geen IMDb-beoordeling

Ecoloog, fotograaf en natuurdocumentairemaker Ruben Smit peddelde met een kano over de Rijn, van Lobith naar de Noordzee, en hij verdeelde de tijd waarin hij dat deed over vier seizoenen. De flora en fauna die Smit op zijn route tegenkwam, legde hij met zijn team schitterend vast met droneshots, onderwatercamera’s en door te filmen vanuit de boot. Bekijk hier de trailer.