Naar artikel

Test subtropische zwembaden

Stomend hete bubbelbaden, tropische planten en dansen door de golven. De aantrekkingskracht van een tropisch zwembad is groot – zeker op een gure winterdag. In welk subtropisch zwembad heb je het meeste plezier?

Hoe zijn de subtropische zwembaden getest?

We hebben bij onze test vooral gelet op de 'funfactor', maar ook op veiligheid en toezicht. Daarom werd elk subtropisch zwembad meerdere malen bezocht. De funfactor werd door twee personen beoordeeld. Dat deden we in de praktijk, inclusief het bedwingen van elke glijbaan en wildwaterrivier. Daarnaast beoordeelde een expert de veiligheid en het toezicht van de baden én deed een gespecialiseerd lab enkele steekproeven van de hygiëne. Voor de aankleding en horeca konden de baden ook punten verdienen. De veiligheidsexpert beoordeelde elk bad op zo'n 50 punten. Denk aan het toezicht door badmeesters, de locatie van een EHBO-post, scheiding tussen peuterbad en 'echte' baden en cameratoezicht. Mooie uitkomst: ze scoren allemaal een zeer ruime voldoende, een aantal baden scoort zelfs zeer goed op 'veiligheid en toezicht'. Wel opvallend: vrijwel geen enkel bad heeft toezicht boven aan de glijbanen. Niet zo gek dus dat sommige bezoekers samen glijden waar dat niet mag, of te kort op elkaar.

Testuitslag subtropische zwembaden

Hieronder lees je per getest subtropisch zwembad een beschrijving, de plus- en minpunten en de specificaties.

 

Conclusie subtropische zwembaden test 2018

 

Overal zijn genoeg veiligheidsmaatregelen én was het toezicht voldoende. De verschillen in funfactor zijn wel groot, maar het verschil in toegangsprijs óók. De grotere baden bieden meer en spannender attracties, vooral de zwembaden in vakantieparken. Zoals Aqua Mundo De Eemhof: het leukste, mooiste en ook grootste van de bezochte baden. Daarvoor tast je wel diep in de buidel. Veel goedkoper kan het ook: onder meer Merwestein, Aquadrome en Swimfun zijn leuke baden met gunstige tarieven. Een gezin met twee kinderen zwemt daar al voor drie tientjes of minder.

Aanvullende informatie vanuit de test

Uitglijders

Natte vloeren en blote voeten; het blijft een listige combinatie. We zagen het meerdere keren misgaan, met huilpartijen en schaafwondjes als gevolg. Vooral Aquadrome (Enschede), Omnium (Goes), De Scheg (Deventer) en Merwestein hebben – al dan niet deels – gladde vloeren. Parken als Port Zélande (Ouddorp), De Eemhof (Zeewolde) en Het Vennenbos (Hapert) doen dat slimmer, door te kiezen voor kleinere 'mozaïektegeltjes': daarop glijd je amper. Wel waarschuwt (of verbiedt) elke locatie voor rennen door het bad.

Innovaties

Merwestein springt eruit door alle nieuwigheidjes. Je kunt er foto's laten maken aan het eind van de glijbaan en die plaatjes – indien gewenst – direct de digitale wereld in sturen. Ook interactieve games en snelheidsmeting in de glijbaan houden deze attractie langer leuk. Toch komt het meeste spektakel van nieuwe of grotere attracties. Voorbeelden zijn de wildwaterrivier van Port Zélande met vier routes, de bandenglijbaan van De Eemhof met drie 'trechters' en de mix van glijbaan en 'rivier' van Mosaqua.

Parken versus gewone zwembaden

Er is een scherpe scheiding tussen de baden van vakantieparken (Landal en Center Parcs) en de 'stadsbaden'. De 'parkbaden' zijn groter, mooier aangekleed en liggen altijd in een aantrekkelijke omgeving. Daar krijg je gelijk al een vakantiegevoel. Ook bieden dit soort parken veel andere activiteiten. Van gratis opties als (binnen-) speeltuinen tot betaalde activiteiten als klimmuren en trampolines. Je kunt er dus een compleet dagje uit van maken. Nadeel is wel dat de entreeprijs flink hoger is en je vaak betaalt voor parkeren. Zo is een dagje Eemhof 5 keer (!) duurder voor een gezin dan Aquadrome.

Schoon genoeg!

In een aantal baden deed een laboratorium hygiëneproeven: om precies te zijn van de vloer naast het bad, in de kleedkamers en in de douches. Daarbij werd gekeken naar de aanwezigheid van schimmels en diverse bacteriën, waaronder de beruchte 'poepbacterie' E. coli. Smetvrees? Dan kun je opgelucht ademhalen: bij geen enkel gecontroleerd bad was de hygiëne onvoldoende. Alleen was in een enkel bad de concentratie voetschimmel veroorzakende bacteriën nét aan de hoge kant. Tip: draag badslippers.

Extra tips

Ook leuk voor ouders

Voor kleine kinderen is Port Zélande het leukst: daar vind je een reusachtig 'water playhouse' met glijbanen, tientallen speelelementen en een enorme emmer die om de zoveel minuten met veel spektakel omvalt. Ook Merwestein, De Huttenheugte en Het Vennenbos en hebben veel leuke attracties voor de kleinste zwemmers. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gedacht aan de ouders. Zo hebben De Eemhof, De Huttenheugte, Port Zélande en De Scheg mooie wellnesscomplexen met sauna’s en stoombaden. Daarvoor betaal je wel extra.

Zomertips

We deden dit onderzoek in het najaar. Daarom zitten er geen buitenbaden in de test. Toch zijn meerdere zwemparadijzen ook zeer geschikt voor een zomers bezoek. Dat zijn Mosaqua (Gulpen), De Waterdam (Volendam), Aquadrome (Enschede) en Het Bosbad (Putten). Deze locaties hebben meerdere buitenbaden met glijbanen, grote ligweides én gewone speelfaciliteiten. In de zomer ligt de funfactor van deze baden een stuk hoger dan deze beoordelingen voor de winter.

Disclaimer

Deze test is uitgevoerd in 2018. Het oordeel voor 'Veiligheid & toezicht' is deels gebaseerd op een momentopname en deels afhankelijk van de 'menselijke factor'. Zelfs in het meest veilige zwembad kan er nog iets gebeuren. De Nationale Raad Zwemveiligheid raadt daarom aan om kinderen ook zelf in de gaten te houden. Zie voor meer info en tips allesoverzwemles.nl.
Het Tikibad (Wassenaar) en het Sportiom (Den Bosch) wilden aanvankelijk meedoen aan het onderzoek, maar hebben uiteindelijk geen medewerking verleend. Tropiqua (Veendam) werkte mee aan het onderzoek, maar gaat vlak na het verschijnen van deze publicatie in renovatie. Vandaar dat wij van deze drie baden geen resultaten kunnen publiceren.

Actie!Nu voor22,50
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.