Dit zijn de 5 allermooiste kastelen van Nederland

Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Hoensbroek (LB), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) mogen zich de allermooiste noemen van Nederland. Dat bepaalden de 25.000 ANWB-leden die een stem uitbrachten op hun favoriete Nederlandse kasteel. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury en bekend gemaakt op maandag 6 juni, de Dag van het Kasteel.

Groot, klein, beroemd, onbekend… de Top 5 allermooiste kastelen van Nederland is divers en ligt verspreid over Nederland. Een uitdaging voor de jury om hier de winnaar uit te kiezen. Want hoe vergelijk je het grootste kasteel van Nederland (De Haar) met het intiemere Kasteel Doorwerth, de waterburcht Kasteel Huis Bergh, het kasteel-hostel Westhove en het ‘activiteitenkasteel’ Hoensbroek? Het zijn immers allemaal indrukwekkende bouwwerken met dikke muren, kloeke torens, kantelen en een schitterend verhaal?

Criteria

“De juryleden gaan individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te bekijken en beoordelen”, vertelt Marieke Haafkens (ANWB Eropuit, juryvoorzitter) die samen met Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting) de jury vormt. “We hebben een flinke lijst criteria waar we de Top 5 op beoordelen om de keuze zo objectief mogelijk te maken. Een belangrijk criterium is wat er nog te zien is van het originele kasteel: van binnen én buiten. Maar ook: hoe is het kasteel gerestaureerd? Is het slot mooi geïntegreerd in de omgeving. Hoe aantrekkelijk en toegankelijk het kasteel is voor bezoekers en wordt de geschiedenis levendig gehouden? Omdat wij alle drie vanuit een andere achtergrond naar de Top 5 kijken, kunnen we best alle drie tot een andere uitslag komen. In het finale juryoverleg worden de kaarten pas echt geschud.”

Welke kastelen deden mee aan de verkiezing?

Voor de verkiezing selecteerde ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek. Stemmers konden hun stem uitbrengen op het stemformulier, maar ook een kasteel voorstellen dat ze misten op de lijst. Ook die stemmen zijn geteld. formulier. 

Let op: je kunt NIET meer stemmen!

De 50 deelnemende kastelen:

 • Groningen: Borg Ewsum (Middelstum), Fraelemaborg (Slochteren), Menkemaborg (Uithuizen), Nienoord (Leek), Borg Verhildersum (Leens)
 • Drenthe: Havezathe Mensinge (Roden)
 • Friesland: Schierstins (Faenwâlden)
 • Overijssel: Kasteel het Nijenhuis (Heino), Kasteel Singraven (Denekamp), Kasteel Twickel (Delden)
 • Gelderland: Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden), Kasteel Batenburg (Batenburg), Kasteel Huis Bergh (’s Heerenberg), Huis Verwolde (Laren), Kasteel Doorwerth (Doorwerth), Kasteel Cannenburgh (Vaassen), Kasteel Hernen (Hernen), Kasteel Rosendael (Rozendaal), Kasteel Middachten (De Steeg), Kasteel Vorden (Vorden), Kasteel Doornenburg (Doornenburg), Kasteel Wijchen (Wijchen), Slot Loevestein (Poederoijen), Kasteel Ruurlo (Ruurlo)
 • Utrecht: Kasteel Amerongen (Amerongen), Huis Doorn (Doorn), Kasteel de Haar (Haarzuilens), Kasteel Loenersloot (Loenersloot), Kasteel Duurstede (Wijk bij Duurstede), Slot Zeist (Zeist), Slot Zuylen (Oud-Zuilen)
 • Noord-Holland: Kasteel Radboud (Medemblik), Muiderslot (Muiden), Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk)
 • Zuid-Holland: ’t Huys Dever (Lisse), Leidse Burcht (Leiden), Kasteel Duivenvoorde (Voorschoten)
 • Zeeland: Kasteel Westhove (Oostkapelle)
 • Noord-Brabant: Kasteel van Breda (Breda), Kasteel Dussen (Dussen), Kasteel Heeswijk (Heeswijk Dinther), Kasteel Helmond (Helmond), Kasteel Loon op Zand/Het Witte Kasteel (Loon op Zand), Kasteel Heeze (Heeze)
 • Limburg: Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Hoensbroek (Hoensbroek), Kasteel Valkenburg (Valkenburg), Kasteel Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht (Limbricht)

De uitslag

Welk kasteel er met de titel Allermooiste kasteel van Nederland vandoor gaat wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de ‘Dag van het Kasteel’.

Alle vijftig kastelen van de longlist worden opgenomen in een nieuw boek van de ANWB: De allermooiste kastelen van Nederland.