Gorinchem is de Allermooiste vestingstad van Nederland!

De ANWB verkiezing rond de Allermooiste vestingstad van Nederland is beslecht: Gorinchem mag zich de allermooiste vestingstad van Nederland noemen! 

De jury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”, aldus de jury. Op donderdag 19 augustus zet ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje.

Historische stad met moderne vibe

Na uitvoerig juryberaad – en stevige discussies – koos de jury Gorinchem als allermooiste. Waarom? Nou daarom:

 1. Authenticiteit: gelegen op het kruispunt van Linge en de Merwede voel je de urgentie van een vestingstad op deze plek. Aanvankelijk was dit een machtsbasis van de heren van Arkel, die de dienst uitmaakten in grote delen van het rivierengebied. Schitterend bewaard gebleven en onderhouden zijn de wallen en vele verdedigingswerken: kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, kruitmagazijnen, ‘sucht’ riolen, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal... De historie is echt onderdeel van het nu. Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert in de historische gebouwen (meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten!).
 2. Ruimtelijke samenhang: Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein (Maar ook naar Fort Vuren en Zaltbommel) en krijg je dus zomaar nog een vestingstadje cadeau.
 3. Levendigheid: in Gorinchem wordt gewoond, geleerd, gewerkt en gerecreëerd. Er zijn scholen, winkels, theaters, restaurants, kroegen en terrassen. Een historische stad met moderne vibe.
 4. Recreatief karakter: varen, suppen, kanovaren, fietsen, wandelen, een terrasje pakken, restaurant of theater bezoeken. Het kan hier allemaal.

Ga de vestingsteden zelf bekijken

Tijd om er zelf op uit te gaan en die fraaie stadjes te ontdekken. Dat kan door het boek te kopen waarin de Top 50 schitterend wordt beschreven, door een wandelroute te lopen of door een hotel-arrangement of een leuke camping te boeken voor een paar dagen weg.

Boek: De Allermooiste vestingsteden van Nederland

Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden, maar de mooiste 50 staan in het nieuwe boek 'De allermooiste vestingsteden van Nederland'. Een boek vol prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes en regionale gerechten. Je kunt het boek vanaf donderdag 19 augustus kopen of bestellen, het kost €18,99 (ledenprijs, € 19,99 voor niet-leden).

Wandelroutes

De beste manier om een vestingstadje te zien en beleven is door er een fijne wandeling doorheen te maken. Loop de routes door de Top-5 vestingstadjes!

Weekend weg

Wil je deze stadjes bezoeken en dit combineren met een lekker weekend weg? Boek hier je arrangement om in de buurt te verblijven.

Kamperen

Een bezoek aan een vestingstadje leent zich voor een leuk kampeerweekend. Bij veel van de vijftig allermooiste vestingstadjes in Nederland liggen campings in de buurt. Bekijk hier welke campings in de buurt van jouw favoriete stad liggen en combineer dat met een bezoekje.

De Top 50

Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes. De stemmers konden kiezen uit een van de 40 voorgeselecteerde vestingsteden óf zelf een stadje aandragen dat niet op de lijst voorkwam. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor.

Dit vonden zij de 50 mooiste vestingsteden (de vetgedrukte plaatsen zijn door de leden toegevoegd):

 • Drenthe: Coevorden.
 • Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten.
 • Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg, Groenlo, Zaltbommel, Zutphen, Hattem, Doesburg, Bredevoort.
 • Limburg: Stevensweert, Sittard, Valkenburg aan de Geul, Gennep.
 • Noord-Brabant: Grave, Heusden, Megen, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem, Klundert.
 • Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp.
 • Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen, Steenwijk.
 • Utrecht: IJsselstein, Oudewater, Wijk-bij-Duurstede, Woerden.
 • Zeeland: Hulst, Aardenburg, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee.
 • Zuid-Holland: Gorinchem, Brielle, Hellevoetsluis, Nieuwpoort, Schoonhoven.
 • Groningen: Bourtange, Delfzijl.