Dit zijn de vijf allermooiste vestingsteden van Nederland

Dokkum, Gorinchem, Bourtange, Hulst en Sittard zijn de vijf allermooiste vestingstadjes van Nederland. Dat bepaalden de 70.000 ANWB-leden die hun stem uitbrachten bij de verkiezing Allermooiste vestingstad van Nederland. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury en maken we op maandag 16 augustus bekend.

Wat zijn ze prachtig, die vestingstadjes! Omarmd door een groene ster van vestingwallen, met kanonnen naast de stadspoort en molens op de bastions. Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. Stuk voor stuk werden ze versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te  houden. Die gevechten zijn verleden tijd. Wat bleef zijn de steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen met weergaloos uitzicht.

De Top 5

De door de ANWB-leden gekozen Top 5 ligt mooi verdeeld over Nederland. Het Friese Elfsteden-stadje Dokkum, het schitterend nagebouwde Groninger vestingdorp Bourtange (het enige dorp in de lijst), het Zeeuwse stadje Hulst in die groene ster van vestingwallen, het fraai aan de Merwede gelegen Gorinchem en de bourgondische Limburgse stad Sittard. Allemaal mooi en zo heel anders van karakter.

Een lastige klus voor de jury om uit deze vijf een winnaar te kiezen. Maarten van Rossem (historicus en tv-persoonlijkheid), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en auteur van meerdere boeken over stadsontwikkeling) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter) bezochten de stadjes en beoordeelden ze op vier belangrijke criteria:

 • Authenticiteit: wat is er nog te zien van de 'vesting' en is dat echt of gerestaureerd/nagebouwd?
 • Ruimtelijke samenhang: hoe mooi zijn historische overblijfselen geïntegreerd in de stad?
 • Levendigheid: wordt de geschiedenis levend gehouden in het stadje (informatieborden, evenementen, rondleidingen etc.)?
 • Recreatief karakter: hoe aantrekkelijk en toegankelijk is dit stadje voor bezoekers?

Maandag 16 augustus wordt de keuze van de jury bekend gemaakt. Op donderdag 19 augustus wordt de winnaar feestelijk gehuldigd en toegesproken door ANWB-directeur Marga de Jager.

Ga de vestingsteden zelf bekijken

Tijd om er zelf op uit te gaan en die fraaie stadjes te ontdekken. Dat kan door het boek te kopen waarin de Top 50 schitterend wordt beschreven, door een wandelroute te lopen of door een hotel-arrangement of een leuke camping te boeken voor een paar dagen weg.

Boek: De Allermooiste vestingsteden van Nederland

Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden, maar de mooiste 50 staan in het nieuwe boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’. Een boek vol prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes en regionale gerechten. Je kunt het boek vanaf donderdag 19 augustus kopen of bestellen, het kost € 18,99 (ledenprijs, € 19,99 voor niet-leden).

Wandelroutes

De beste manier om een vestingstadje te zien en beleven is door er een fijne wandeling doorheen te maken. Loop de routes door de Top-5 vestingstadjes!

Weekend weg

Wil je deze stadjes bezoeken en dit combineren met een lekker weekend weg? Boek hier je arrangement om in de buurt te verblijven.

Kamperen

Een bezoek aan een vestingstadje leent zich voor een leuk kampeerweekend. Bij veel van de vijftig allermooiste vestingstadjes in Nederland liggen campings in de buurt. Bekijk hier welke campings in de buurt van jouw favoriete stad liggen en combineer dat met een bezoekje.

De Top 50

Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes. De stemmers konden kiezen uit een van de 40 voorgeselecteerde vestingsteden óf zelf een stadje aandragen dat niet op de lijst voorkwam. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor.

Dit vonden zij de 50 mooiste vestingsteden (de vetgedrukte plaatsen zijn door de leden toegevoegd):

 • Drenthe: Coevorden.
 • Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten.
 • Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg, Groenlo, Zaltbommel, Zutphen, Hattem, Doesburg, Bredevoort.
 • Limburg: Stevensweert, Sittard, Valkenburg aan de Geul, Gennep.
 • Noord-Brabant: Grave, Heusden, Megen, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem, Klundert.
 • Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp.
 • Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen, Steenwijk.
 • Utrecht: IJsselstein, Oudewater, Wijk-bij-Duurstede, Woerden.
 • Zeeland: Hulst, Aardenburg, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee.
 • Zuid-Holland: Gorinchem, Brielle, Hellevoetsluis, Nieuwpoort, Schoonhoven.
 • Groningen: Bourtange, Delfzijl.