Testevenementen met publiek: wat is er mogelijk?

Overheid zet in op pilots voor uitjes

'Gewoon' weer naar een uitje of evenement? Zover is het nog niet. Maar deze maand worden wel al honderden pilots gedaan met publiek. Wil jij erbij zijn? 

Een biertje in het café of een bezoek aan een museum of voorstelling? Vanaf deze maand zijn een hoop dingen mogelijk. Het gaat om onderzoek, dus het niet zo dat we massaal naar de dierentuin kunnen. Er zijn een beperkt aantal tickets en je moet van tevoren worden getest op een van de ongeveer honderd daarvoor aangewezen testlocaties. 

Keukenhof, Artis, Groninger Museum, Madurodam, Nationale Opera en Ballet, TivoliVredenburg en Paradiso: ze doen allemaal mee. Verder zijn de volgende activiteiten aangewezen die – met beperkingen – mee mogen doen:

  • Sport- en jeugdactiviteiten
  • Casino’s en speelhallen
  • Dierentuinen, avonturen- en attractieparken en de Keukenhof
  • Culturele activiteiten (monumenten, musea, theaters, concerten en poppodia)
  • Zakelijke bijeenkomsten
  • Fieldlabs (zie onder)

Op de website van de overheid staat een compleet overzicht van alle organisaties die meedoen.

Tickets kopen

Wie zich aan wil melden voor een evenement of activiteit kan terecht bij de deelnemende organisaties zelf. Hier krijg je informatie over hoe je een kaartje kunt kopen. Tickets voor pilots en fieldlabs zijn niet verkrijgbaar via de ANWB.

Regels

Tijdens de pilots gelden de bekende coronamaatregelen, zoals de avondklok. En iedereen wordt geacht zich aan de basisregels te houden, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden en testen bij klachten.

Vooraf testen

Als je een ticket koopt, kun je bij diezelfde organisaties terecht voor informatie over hoe je van tevoren kunt worden getest en hoe je een testbewijs krijgt. Als bezoeker laat je dat (negatieve) testbewijs bij de ingang zien. Op deze overheidssite vind je meer informatie over testen.

Fieldlabs

Naast de pilots, waarbij je met een ticket en een negatieve coronatest toegang kunt krijgen, worden er ook fieldlabs georganiseerd. Dat zijn grootschalige experimenten om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen. Kijk voor meer informatie over fieldlabs op deze site van de overheid.

Meer informatie

Voor meer informatie over de pilots met toegangsbewijzen en sneltesten kun je terecht op deze site van de overheid.