Tips om drukke plekken te vermijden tijdens je dagje uit

(laatste keer bijgewerkt: 11 november 2021) Het advies is inmiddels duidelijk: houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Toch kun je zomaar in een situatie verzeild raken dat dit ineens onmogelijk is. Denk aan een drukke winkelstraat waar je even snel een boodschap wilt doen. Of wanneer je een wandeling op de hei wilt gaan maken, en tientallen andere mensen precies datzelfde idee hebben. Hoe bepaal je nu een geschikt moment om er even op uit te gaan? We geven je graag wat tips.

Google Maps wijst je niet alleen de weg

Helaas beschikken niet alle steden over een druktekaart. Gelukkig hebben we dan altijd Google Maps nog. Wanneer Google over genoeg bezoekersgegevens beschikt over een locatie, dan worden deze weergegeven in Google Maps. Een voorbeeld: wil je als het weer kan naar dierentuin Artis, zoek de locatie op in de kaart. In de linkerkolom zie je in het diagram hoe druk het gemiddeld is op de verschillende tijdstippen van de dag, van maandag t/m zondag. Ook staat er een live situatie boven, zoals ‘Minder druk dan normaal’. Dus wil je naar een specifieke plek? Check deze locatie dan van tevoren op Google Maps, dan zie je gelijk op welke dag en welk tijdstip dit wel of geen goed idee is. 

Duik met afstand de natuur in

VisitBrabant heeft in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap een druktemeter ontwikkeld. Deze toont een indicatie van de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden, gebaseerd op meldingen van natuurorganisaties en bezoekers. Je hebt zowel een fiets- als een wandelkaart, waarbij de kleuren groen, oranje en rood aangeven hoe druk het is. Is het groen? Dan kun je lekker de buitenlucht in. Geef elkaar wel altijd de ruimte bij het passeren. Blijkt het toch lastig om afstand te houden, ga dan naar een andere plek. 

Maatregelen van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft maatregelen getroffen om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Zo kan het zijn dat op diverse plekken in het land parkeerplaatsen zijn gesloten en er eenrichtingsverkeer geldt op smalle paden. Houd ter plekke de borden in de gaten voor meer informatie en volg de aanwijzingen van boswachters op. Wil je bij recreatieve voorzieningen naar binnen? Dan is het dringende advies om een mondkapje te dragen. 

In de artikelen wandelen in tijden van corona en fietsen in tijden van corona vind je nog meer waardevolle tips om op een veilige manier de natuur in te gaan. Veel plezier en blijf gezond!

De stad in? Check de online druktekaart

Steeds meer steden en provincies hebben een online druktekaart, waarop je in een oogopslag kunt zien hoe de situatie er op dat moment is. Er zijn verschillende websites waarop je kunt zien of het lokaal druk is. 

Noord-Holland

Zuid-Holland

Utrecht

Gelderland

Brabant

België

Ontbreken er nog kaarten? Geef het door via routeplanner@anwb.nl

Misschien vind je dit ook interessant: