Veerponten uit de vaart vanwege Corona

Meeste Friese en Limburgse veerdiensten varen wel

Een gedeelte van de Nederlandse veerponten vaart dit seizoen niet vanwege de overheidsrestricties en het wegvallen van vrijwilligers. Met name in Friesland is een groot gedeelte van de fiets- en voetveren wel in bedrijf.

“Op het hoogtepunt van de Corona-crises waren 90 pontjes uit de vaart”, vertelt John Ruiter, bestuurslid van de Vereniging Vrienden van de Voetveren. Reden is dat de veerponten voor een deel draaien op vrijwilligers in de risicogroep, waaronder een groot aantal pontjes in het Rivierengebied. Zolang de grens met België nog gesloten is, blijven ook pontjes aan de zuidgrens van Nederland uit de vaart. Ruiter: “En denk bijvoorbeeld ook aan kleine pontjes die smalle toegangswegen hebben, waardoor tussen wachtenden en tegenliggers geen 1.5 meter afstand kan worden gehouden.”

Goed nieuws

Toch is er ook goed nieuws voor wandelaars en fietsers die graag gebruik maken van een veerpont. Met name in Friesland is een flink aantal van de pontjes gewoon weer actief. Bij de fietsroute ‘De 8 van Grouw’, zijn 10 van de 12 ponten in bedrijf. Alleen de start van de veerdiensten Wynser Oerset over de Dokkumer Ee en De Oerhaal over het Prinses Margrietkanaal is tot nader bericht uitgesteld. Ook in Limburg zijn de meeste pontjes in de vaart, wat onder andere te maken heeft met de horeca die – onder voorwaarden – weer de deuren mag openen. Op veerponten.nl zie je welke veerponten uit de vaart zijn vanwege het Coronavirus.

Mondkapjesplicht

Veerponten worden gezien als openbaar vervoer, maar omdat je op een pont vaak in de buitenlucht staat is een mondkapje op veel plekken niet verplicht. Een mondkapjesplicht geldt onder meer bij het GVB (Amsterdam) en Riveer (Gorinchem e.o) en de Maasveren (Appeltern, Lith e.o.). De Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) is overigens van mening dat er geen mondkapjesplicht hoeft te worden ingesteld als er een vrije ruimte van 1,5 meter kan worden geboden aan passagiers.