Winsum is het Allermooiste dorp van Nederland!

De ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland is beslecht: Winsum mag zich het allermooiste dorp van Nederland noemen!

De jury koos het Groninger dorp uit een Top 5 waarin ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) stonden. ‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, aldus de jury. Op donderdag 20 augustus zet ANWB-directeur Frits van Bruggen het dorp in het zonnetje tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse.

Na uitvoerig juryberaad – en fikse discussies – koos de Jury Winsum als allermooiste. Waarom? Nou daarom:

1. Het Winsumerdiep en het haventje geeft sjeu aan het dorp en lijmt de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.

2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur, moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.

4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen. 

5. 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten, alsjeblieft!

Ga de dorpen zelf bekijken!

Tijd om er zelf op uit te gaan en die parels van Nederlandse dorpen te ontdekken. Dat kan door een route te fietsen of wandelen, het boek te kopen waarin de Top 50 wordt besproken of een arrangement te boeken voor een paar daagjes weg.

Boek: De allermooiste dorpen van Nederland

Terpdorpen, lintdorpen, dijkdorpen, kerkdorpen, ringdorpen en een bergdorpje. Samen met de lezers van de Kampioen selecteerden we de 50 allermooiste dorpen. Aan de hand van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners presenteren we deze uitverkoren dorpen in het lijvige boek 'De allermooiste dorpen van Nederland'. Je kunt het boek hier bestellen.

Fietsen en wandelen

De meeste dorpen van de Top 50 worden aangedaan door een fiets- of wandelroute (in het boek vind je hiervan een overzicht, je kunt ook kijken op fietsroutes of wandelroutes). Deze routes voeren door de Top-5 dorpen:

Weekend weg

Wil je ook deze mooie dorpen bezoeken en dit combineren met een leuk weekendje weg? Boek dan hier je arrangement om in buurt te verblijven.

Kamperen

Een dorpsbezoek leent zich voor een leuk kampeerweekend. Bij veel van de vijftig allermooiste dorpen in Nederland liggen campings in de buurt. Bekijk hier welke campings in de buurt van jouw favoriete dorp liggen en combineer dat met een bezoekje.

Een verkiezing, een boek

Het is de eerste keer dan ANWB deze verkiezing organiseert, maar niet de eerste keer dat ANWB de Nederlandse dorpen onder de aandacht brengt. In 1990 verscheen al een dikke pil genaamd Dorpen in Nederland, waarin 250 dorpen en stadjes werden beschreven. Dit keer, dertig jaar later, vroegen we de ANWB-leden en Kampioen-lezers om hulp. En die kregen we: dertigduizend mensen stemden op een van de veertig dorpen van de longlist of droegen hun eigen favoriete dorp aan. En zo ontstond een lijst met de vijftig allermooiste dorpen van Nederland. Dorpen die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn! We noemen ze nog maar een keer:

 • Drenthe: Frederiksoord, Gees , Havelte
 • Flevoland: Urk
 • Friesland: Hogebeintum, Hollum, Oost-Vlieland, Schiermonnikoog, Warstiens
 • Gelderland: Acquoy, Hoog-Soeren, Neerrijnen, Oosterbeek, Vorden, Spijk
 • Groningen: Garnwerd, Middelstum, Niehove, Winsum, Zoutkamp
 • Limburg: Elsloo, Griendtsveen, Kessel, Noorbeek, Oud-Valkenburg, Steyl, Vijlen
 • Noord-Brabant: Hilvarenbeek, Moergestel, Oisterwijk
 • Noord-Holland: Bergen, Broek in Waterland, De Rijp, Laren, Middenbeemster, Zaandijk
 • Overijssel: Giethoorn, Oud-Avereest
 • Utrecht: Lage Vuursche, Linschoten, Loenen aan de Vecht, Renswoude
 • Zuid-Holland: Abbenbroek, Maasland, Noordeloos, 't Woudt
 • Zeeland: Dreischor, Nisse, Noordgouwe, Wemeldinge

Uit de stemming rolde de Top 50 Allermooiste dorpen van Nederland en de Top 5: Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR), Winsum (GR) en Urk (FL). De jury (bestaande uit: Wim Daniëls: cabaretier en auteur, Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Marieke Haafkens, ANWB Eropuit, route-expert) reisde vervolgens het hele land door om de dorpen te bezoeken en te beoordelen op:Authenticiteit (echt dorp of museum?), ruimtelijke samenhang (dorp met duidelijke kern?), levendigheid: winkels, kroegen, markt, dorpsplein, monumenten en in het oog springende gebouwen, verhouding bebouwing/groen en Recreatief aspect: wat kun je er zien/doen? Na uitvoerig juryberaad – en fikse discussies – koos de Jury Winsum als allermooiste.