Wintersport in eigen land: de leukste ideeën

Wintersportvakanties lijken er ook deze winter nauwelijks in te zitten. In plaats van skiën, langlaufen en snowboarden in de Alpen blijven we zo veel mogelijk thuis. Maar ondanks het uitblijven van metersdikke sneeuw zijn er ook in Nederland genoeg manieren om de winter te beleven. Haal je ski’s maar vast van zolder, want met deze tips ga je op wintersport in eigen land.

Volg bij onderstaande ideeën altijd de regels van de overheid.

Skiën in de duinen

Als er genoeg sneeuw valt, kun je ook in de Nederlandse natuur skiën en snowboarden. De hellingen zijn uiteraard minder hoog, maar dat betekent niet dat je geen plezier kunt beleven. Veel duinen, onder andere in Scheveningen en omgeving, veranderen met voldoende sneeuw in een groot wintersportparadijs. Ouders en kinderen sleeën van de heuvels af en in het Haagse Westduinpark ontstaan soms zelfs ware pistes. Ook in de Loonse en Drunense duinen, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland om te wandelen en te fietsen, skiën en snowboarden veel mensen dan van de heuvels.

Toerlanglaufen en langlaufen op de golfbaan

In Scandinavische landen is het al tijden populair: toerlanglaufen. Tijdens deze vorm van skiën verplaatsen Noren, Zweden en Finnen zich elk jaar aan het eind van een lange winter door het besneeuwde hoogland. De meerdaagse tochten gaan door de bossen en bergen en van hut naar hut. Als het een paar dagen achtereenvolgend sneeuwt, worden deze tochten ook in Nederland georganiseerd. Bij voldoende sneeuw worden zelfs loipes gemaakt: een spoor in de sneeuw dat gebruikt wordt bij langlaufen. In Nederland kun je op verschillende plekken langlaufen. Zoals bij Veluwetransferium Posbank in Rheden of op de Ginkelse hei in de buurt van natuurcentrum Veluwe. Een overzicht van nog meer langlauftochten in Nederland vind je hier.  

En: allerlei golfbanen door het land veranderen hun groene fairways in een langlaufbaan als er te veel sneeuw ligt om een balletje te slaan. 

Winterwandeling

Gezond, bijzonder en schitterend: in een eerder artikel deelden we 11 frisse winterwandelroutes, verspreid over het land en variërend van 4 tot 15 kilometer. Op veel plekken kun je glühwein, gemberthee of warme chocolademelk halen. Wil je echt helemaal in de wintersportsfeer komen, dan ga je met je skikleding aan wandelen; weet je zeker dat je warm blijft. 

Logeren in de natuur

Bij de ideale wintersportvakantie hoort natuurlijk een lekker hotel, waar je na een dag skiën of rondstruinen in een gezellig dorp of mooie plek kunt opwarmen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zijn er veel fijne en bijzondere plekken om te logeren in de buurt van mooie natuurgebieden.

Après-ski, gewoon bij jou thuis

Schnitzels, bratwurst, kaasfondue, warme apfelstrudel: typische gerechten die tijdens wintersportvakanties gegeten worden. Om het wintersportgevoel in huis te halen, kun je na het skiën of het maken van een wandeling een gezellig etentje organiseren. Leg een mooi kleed op tafel, zet gekleurde wintertakken neer, steek kaarsen aan en haal je mooiste servies uit de kast. Nu alleen nog een après-skiplaylist door je luidsprekers en het is net alsof je in Oostenrijk bent.

Meer inspiratie voor een wintersportvakantie in eigen land? Via hashtag #wintersportnl worden veel ideeën gedeeld, van skiën door de Schoorlse Duinen tot sleeën met husky’s door het witte landschap.

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelen in de winter
Tips om je thuis te vermaken
Schaatsen op natuurijs

Speciaal voor jou geselecteerd