Wat te doen in de zomer

9x lekker eropuit in de vakantie

Een verrassend dagje weg werkt heel verfrissend, alsof je eventjes op vakantie bent geweest. Ga je (nog) niet op vakantie? Geniet dan van deze zalige zomeruitjes. Hangt er een wolkje voor de zon? Ook dan is er genoeg te doen in Nederland.

1. Ontdek Neerlands nieuwste natuur

Midden in het Markermeer is in slechts enkele jaren tijd de eilandengroep de MarkerWadden 'gegroeid'. Hoe? Dat lees je hier. De unieke en waterrijke natuur is een paradijs voor watervogels, en nu ook voor mensen. Eén van de eilanden kun je bezoeken, daar is een klein ontvangscentrum gebouwd. Je kunt met je eigen boot of meevaren met een veerdienst vanaf Lelystad. Kijk je ogen uit op deze bijzondere plek, waar de natuur zelf aan heeft meegebouwd. Echt waar! Wandel door de nieuwe natuur, bezoek de vogelhut of beklim de uitkijktoren. Zwemmen kan op twee stranden (op eigen risico). Nog veel meer natuurgebieden in Nederland.

2. Keuzestress voor zwemmers

Zwemparadijs recreatieplas Bussloo is gróót, bedenk vooraf wat je precies zoekt: zandstrand, een ligweide om te zonnen, schaduw van bomen, speeltoestellen voor kinderen, beachvolleybal, een hapje en een drankje, of ga je voor het naturistenstrand? Kies vervolgens het strand wat bij jou past: keuze genoeg! Bussloo ligt tussen Apeldoorn en Zutphen langs de A1. Makkelijk te bereiken dus. Toegang is gratis, je betaalt wel parkeergeld als je met de auto komt.
Nog veel meer tips voor zwemmen in natuurwater.

3. Wandelen over het Hartensepad

Lommerrijke beekdalen zijn een heerlijk toevluchtsoord in de zomer. Neem het Hartensepad, een schaduwrijk klompenpad tussen het Gelderse Renkum en Bennekom. Verschillende beken en sprengen houden de natuur hier vochtig en groen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het groene lover van de bossen aan de andere kant van het brede dal. Daartussenin natte hooilanden, vlinders, bloemenweelde met orchideeën en wie weet zie je wel een ree of ringslang! Voor lekker kliederen met water of een hapje eten kun je terecht bij Boscafé De Beken in Renkum. Handig: de wandeling kun je makkelijk inkorten door aan de andere kant van het beekdal de route terug op te pikken. Nog veel meer zomerse wandelroutes.

4. Fietsen langs zee en Oosterschelde

Wat gaat er boven een fris zeebriesje in de rug op een zomerse dag? Volg de Deltaroute op Schouwen-Duiveland, een route vol afwisseling. Je fietst langs de Noordzee, de Oosterschelde en door het groene duinlandschap van de Kop van Schouwen. Herinneringen aan de strijd tegen het zeewater kom je op veel plekken tegen, zoals natuurgebied de Schelphoek, kerktoren de Plompetoren en natuurlijk de Deltawerken zelf: de Brouwersdam en de indrukwekkende Oosterscheldekering.
ps. Vergeet je badkleding en handdoek niet. Onderweg kom je langs verschillende stranden waar je kunt zwemmen. Nog veel meer zomerse fietsroutes.

5. Op safari, lekker dichtbij

Voel je vér van huis in Nederland, in Safaripark Beekse Bergen bij Hilvarenbeek. Ga met je eigen vertrouwde auto op safari tussen de giraffen en zebra's en vergaap je aan de enorme muil van geeuwende leeuwen. Hou je van actie? Maak dan zeker een wandelsafari tussen olifanten, hyena's en pinguïns. Klim en klauter over de speeltoestellen langs het pad en kijk onderweg hoe dieren gevoerd worden. In Safaripark Beekse Bergen trek je een dagje de wijde wereld in, lekker dicht bij huis! Nog veel meer dierentuinen.

Bestel je tickets voor Safaripark Beekse Bergen

6. Stadje doen, terrasje pakken

Natuurlijk wil je op een zonnige zomerdag lekker op een terrasje hangen. Mensen observeren, even bijkletsen en genieten van het moment. Maar dan wel éérst de stad eromheen ontdekken. Bijvoorbeeld Groningen, stad van het noorden. De ANWB stadswandeling neemt je mee door deze vrolijke universiteitsstad, langs het Groninger Museum, de Martinitoren, winkels en terrassen. Een heerlijk dagje stadten in de stad van de stadjers. Wil je graag langer blijven? Groningen heeft een stadscamping niet ver van het centrum. Andere mooie wandelroutes door stadjes en steden.

7. Waterspelen op het droge

Lekker kliederen met water,  zand en speeltoestellen in een waterspeeltuin, dat is féést op een warme vakantiedag. In Waterspeeltuin Het Hulsbeek bij Oldenzaal kun je badderen op het droge: je hoeft niet te kunnen zwemmen om hier van waterpret te genieten. De uitstalling van waterpompen, schoepenrad, spiraal, houten watergoten en kliedertafels zorgen er geheid voor dat je een nat pak krijgt. De waterspeeltuin vind je bij parkeerplaats 1 van Het Hulsbeek, een groot recreatieterrein waar je ook fantastisch kunt zwemmen. En mountainbiken. Met de hond wandelen. Barbecueën, klootschieten, roeien, zonnen... trek gerust de hele dag uit voor een bezoek. Nog veel meer buitenavonturen met kinderen.

8. Ontdek vandaag de wereld van morgen

Doen en ontdekken, laat je hersens kraken tijdens een interactief dagje uit in het Continium Discovery Centre in Kerkrade. Proefjes uitvoeren in het Science lab, een vlog in elkaar zetten, reizen door de tijd, leren over leren – hoe doe je dat eigenlijk? In de Explore Zone ga je aan de slag met de wereld van morgen in 6 thema's: voeding, gezondheid, wonen, werk en vrijetijd, leven, materialen, energie & it. Machtig interessant zijn de verhalen over de topstukken uit de collectie, te vinden in de Hall of Fame, zeg maar de schatkamer van Continium. Onder meer de stoommachine en de stofzuiger vertellen over hun leven & werken. Nog veel meer uitjes voor nieuwsgierige kinderen.

9. Binnen en buiten in het Zuiderzeemuseum

Op minder zonnige dagen wil je alle opties open houden, qua weer. Dat kan in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Schijnt de zon? Vier dat in een oudhollandse kermisattractie in het 'dorp', maak een puzzeltocht door de klinkerstraatjes of strijd tegen het water zoals ingenieur Cornelis Lely dat deed. Regent het, dan kun je bijvoorbeeld op bezoek bij Grietje, die je laat zien hoe vissersgezinnen vroeger leefden (krap behuisd en krap in het geld). Er zijn verschillende overdekte tentoonstellingen, onder meer over de afsluitdijk en de kunst van het (ver)maken van kleding. En een greep uit de verhalen over het leven aan de Zuiderzee toen, en wat er veranderd is nu de zee geen zee maar een meer is. Nog veel meer leuke uitjes voor jong en oud.

Bestel je tickets voor Zuiderzeemuseum

Speciaal voor jou geselecteerd