Vier 75 jaar bevrijding in Nederland met deze fiets- en wandelroutes

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Een mooie manier om de vrijheid te vieren is door een van de fiets- of wandelroutes te volgen die speciaal voor dit themajaar werden ontwikkeld door de regio’s. Een selectie routes vind je hieronder.

In het hele land gingen mensen de straat op om te vieren dat de onderdrukking voorbij was. In 2019 én in 2020 kijken we terug op die feestelijke momenten, maar natuurlijk ook op de ellende die de oorlog aanrichtte.

Zuid-Limburg

 

In Zuid-Limburg begon de bevrijding op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar.

Noord-Brabant

De bevrijding van Noord-Brabant begon in september 1944 met Operatie Market Garden.  De Engelse veldmaarschalk Montgomery (1887-1976) hoopte snel door te stoten naar Duitsland om de oorlog nog voor de kerst te beëindigen. Een tweede militaire actie die doorslaggevend was voor de bevrijding van Brabant was de slag om de Schelde. Op 2 oktober 1944 trokken Canadese troepen vanuit Antwerpen naar het noorden om Woensdrecht te bevrijden. Ze bereikten het stadje op 6 oktober 1944, maar konden het pas op 16 oktober, na hevige gevechten tussen de Canadezen en de Duitsers, bevrijden. In de weken hierna werd een groot deel van de rest Brabant bevrijd.

Wil je langer genieten van de fietsroutes en andere activiteiten in Noord-Brabant? Voor 99,- p.p. verblijf je 3 dagen in Golden Tulip West-Ende hotel in Helmond of Boetiek Hotel Brasserie Plein Vijf in Deurne. Bekijk het 3 dagen hotel-arrangement.

Andere activiteiten in Noord-Brabant

Een bijzonder herdenkingsproject in Noord-Brabant is het Dilemma Doolhof, een interactieve kunstinstallatie waarin je als bezoeker je weg vindt door keuzes te maken die invoelbaar maken wat oorlog inhoudt. De doolhof ligt tussen de Canadese en Britse begraafplaats in. 

Op Brabant Remembers zijn 75 verhalen te lezen en beluisteren over de oorlog en bevrijding in Noord-Brabant. Het persoonlijke karakter van de verhalen maakt ze zeer indringend.

Gelderland

De Tweede Wereldoorlog liet diepe sporen in Gelderland achter. De provincie was 9 maanden lang frontlinie. Van september 1944 tot en met mei 1945 was Gelderland het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met operatie Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. Grote delen van de provincie zaten in het frontgebied. Er was sprake van evacuaties, onderwaterzettingen en verwoestingen.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten in Gelderland op Gelderland Herdenkt.

Overijssel

In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

Kijk voor meer informatie over de diverse activiteiten in de provincie op Overijssel viert Vrijheid.

Andere activiteiten

Op meer plekken in het land worden activiteiten georganiseerd in het themajaar. Er worden verhalen verteld, tentoonstellingen ingericht en herdenkingsevenementen georganiseerd. Een overzicht hiervan vind je op tweedewereldoorlog.nl.