Dit zijn de beste (en slechtste) stopplaatsen van Nederland

Alle plussen en minnen van 38 plaatsen op een rij

Of je nu op vakantie in eigen land gaat naar Drenthe, Zeeland, Zuid-Limburg of Texel, met de auto ontkom je bijna nooit aan een stop onderweg. Goed voorbereide mensen tanken voor vertrek bij een lokale prijsvechter, nemen al hun proviand mee in grote koelboxen en kiezen dan een stopplaats met picknickbankje.

Maar laten we eerlijk zijn: waarschijnlijk is het gros van de mensen niet zó goed voorbereid. Wil je er helemaal een dure pitstop van maken, tank dan direct aan de snelweg en neem géén snacks voor onderweg mee. Wij zijn vooral benieuwd: zijn er eigenlijk wel fijne stops in Nederland? Waar je even tot rust kunt komen, je eigen broodjes kunt eten op een bankje en waar het zwerfvuil niet om je oren vliegt. Daarom inspecteerden wij 38 grote stations door heel Nederland (de uitgebreide resultaten vind je hieronder op de kaart.) Waar stop je het fijnst en welke stations kun je het best rechts laten liggen?

Let op: de stations werden bezocht in mei en juni 2021. In de tussentijd verwachten wij geen hele grote veranderingen. Wel legt Hajé (toiletten, douches, coffee corner en terras waren deels al open bij ons laatste bezoek) de laatste loodjes aan een nieuw restaurant bij de toch al prettige stop Hendrikbos (A28). Sinds het maken van de kaart zijn de brandstofprijzen nog iets verder gestegen. De onderlinge verschillen tussen de stations blijven doorgaans gelijk, sowieso zijn de onbemande pompen (zie pictogram op kaart) per definitie goedkoper. Verder waren veel speelhoeken in La Place (vooral binnen) en McDonald’s nog altijd dicht i.v.m. coronamaatregelen tijdens onze bezoeken. Wij verwachten dat ook dit snel zal zijn opgelost. Wij verwachten echter dat de beoordelingen voor de meeste stations nog zullen gelden. Mocht je opvallende verschillen tegenkomen dan kun je dit doorgeven aan testen@anwb.nl.

Rustplaats Lepelaar bij Lelystad

De afgelopen jaren onderzochten we 280 tankstations langs 4 populaire vakantieroutes in 8 landen. Toen was de conclusie 'de verschillen tussen de stations zijn groot. Heel groot. Het verschil tussen een fijne en belabberde stopplek zit vaak in simpele dingen.' Dit jaar kwamen we tot een heel andere conclusie: zelfs veel grotere verzorgingsplaatsen in Nederland zijn belabberd, of hebben op zijn minst een paar grote nadelen. In elk geval haalt geen enkel station hoger dan een 7,3 (De Lepelaar, A6) en scoort het merendeel een krappe of dikke onvoldoende.  
Op deze kaart vind je alle beoordeelde stations en extra informatie per station. Je kunt deze kaart in PDF-formaat downloaden op je telefoon, laptop, tablet etc. of uitprinten op A4-formaat.

Hoe zijn de tankstations beoordeeld?

Elk tankstation controleerden we op een flink aantal punten: tankshop, toiletten, parkeerplaatsen, obstakels, aanwezigheid zebrabaden, restaurants, ontspanningsopties, brandstofprijzen etc.. De tankshops en het horeca-aanbod werd beoordeeld door een team van externe horeca-experts. Zo krijgt elke stopplaats deelbeoordelingen én een eindbeoordeling. De deelbeoordelingen zijn als volgt:

  1. Prijs benzine. Hiervoor werd de prijs van verschillende data van het betreffende station gemiddeld, en vergeleken met de gemiddelden van de andere stations. Hoe hoger de score, hoe 'goedkoper' de brandstof bij dat station.
  2. Prijs diesel. Hiervoor geldt hetzelfde als de uitleg bij 'prijs benzine'.
  3. Tankshop. Een team van (externe) professionals beoordeelden o.m. het aanbod, de presentatie en de hygiëne van alle tankshops.
  4. Toiletten tankshop. Elk toiletblok in de tankstop werd op verschillende tijdstippen en door verschillende personen minimaal 2 keer beoordeeld op o.m. visuele hygiëne, stof op randen, geur en afgesloten/kapotte wc’s, kranen, zeepdispensers etc.
  5. Elektrisch laden. Voor dit beoordelingspunt noteerden we of er snellaadstations aanwezig zijn (zoals een FastNed-station), hoeveel laadpalen er zijn in totaal, evenals de maximale laadsnelheden van de laadpalen.
  6. Parkeren. Hierbij letten we niet alleen op het aantal parkeerplaatsen, maar ook de verdeling ervan: zijn er rond het tankstation bijv. een aantal parkeerplaatsen? Ook letten we op de wijze van parkeren (recht insteken, of ‘onder een hoek’) en het aantal plaatsen voor gehandicapten.
  7. Veiligheid. Hierbij letten we vooral op de aanwezigheid/aantal zebrapaden, snelheidsdrempels, snelheidswaarschuwingen en voetpaden tussen bijv. tankstation en parkeerplaats. Ook letten we op obstakels als paaltjes en blokken, die zeker in het donker, schade aan de auto kunnen veroorzaken.
  8. Horeca-aanbod. De keuken van de restaurants hebben we niet beoordeeld. De score is gebaseerd op het aantal horecagelegenheden. Daarbij maakten we onderscheid tussen restaurants met een uitgebreide kaart zoals La Place, Hajé en Goudreinet versus de meer simpele fastfood-restaurants.
  9. Toiletten horeca zie toiletten tankstop.
  10. Sfeer/onderhoud. De ligging (bos of industrieterrein) en onderhoud (bijv. brandschoon, mooi asfalt versus zwerfvuil en gaten in het wegdek) maakt nogal veel verschil in de beleving van een station.
  11. Groen/ontspanning. Hoeveel toegankelijk en schoon 'groen' is er op een stopplek? (Kun je je kinderen er bijvoorbeeld veilig laten spelen) Zijn er ontspanningsmogelijkheden (bijv. wandelingen, speeltoestellen of attractie zoals de uitkijktoren bij Food Court Harderwijk)? Of zit je direct naast de snelweg op een weggeroest picknickbankje?

Extra informatie per station: bij elk station staan een paar pictogrammen, bijvoorbeeld van een hond, picknicktafel, wandelaar etc. Zo kun je snel zien of je bij dat station goede mogelijkheden hebt om je hond uit te laten. Ook geven we per station aan welke restaurants er te vinden zijn, en welke snellaadaanbieders zoals FastNed en Ionity aanwezig zijn.

De beoordelingen zijn gebaseerd op momentopname(s) en de huidige situatie kan afwijken van onze beoordelingen. Wel is elke verzorgingsplaats minimaal 2 keer bezocht door verschillende teams. Naast het noteren van tientallen gegevens per station maakten we ‘dashcam-beelden’ van alle stations en foto’s van slechte of juist goede situaties.

Conclusie

Bij het merendeel van de stations kun je terecht voor een redelijke, maar zelden bijzondere stop. Vind je het niet erg om onderweg wat geld uit te geven aan een snelle (fastfood-)lunch of een wat duurdere en meer uitgebreide lunch bij La Place, Goudreinet of Hajé, dan kun je bij veel stations prima zitten. Neem je zelf eten mee, dan is de kans groot dat je amper een (schone) picknicktafel kunt vinden. Even tot rust komen, de benen strekken op een fijne plek of zitten op een mooie locatie is er in Nederland simpelweg amper bij. Wil je geld besparen op brandstof, ga dan naar een 'food court' of gebruik de ANWB Onderweg-app om een station met goedkope brandstof vlakbij de snelweg te vinden. 

Correcties melden?

De kaarten vermelden de faciliteiten per station (onder meer laadpalen, uitlaatgelegenheid voor honden, speeltuin en picknickbankjes). In de toekomst wil de ANWB meer stations beoordelen. Ontdek je verschillen onderweg met de in de kaarten genoemde informatie? Mail correcties en opmerkingen naar testen@anwb.nl.

Misschien vind je dit ook interessant:

De beste en slechtste stopplaatsen in Europa

Speciaal voor jou geselecteerd