14 wereldberoemde kunstwerken in Nederland

Bucketlist van kunst die je gezien móét hebben

'De Nachtwacht' hebben veel Nederlanders wel bezocht, maar hoeveel wereldberoemde kunstwerken heb jij eigenlijk van dichtbij bekeken? Deze schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunst vind je op straat en in bekende en minder bekende musea in Nederland – en net over de grens in België. Hoeveel kun je er al afvinken?

1. Girl with Balloon - Banksy

Banksy is een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van dit moment en zijn werken gaan voor vele miljoenen over de toonbank. In het MOCO Museum in Amsterdam is 'Girl with Balloon' te zien, een schilderij van een meisje dat reikt naar haar hartvormige ballon.

MOCO Museum | Tickets met korting

2. De Verwoeste Stad - Ossip Zadkine

'De verwoeste stad' is een iconisch kunstwerk van de Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Het drukt de afschuw uit over de wreedheid van het Duitse bombardement op Rotterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontreddering was nog nooit zo treffend in brons uitgehouwen.

Maritiem Museum Rotterdam | Tickets met korting


3. Metamorphose III - M. C. Escher

De Nederlandse kunstenaar en graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) maakte verschillende wereldberoemde meesterwerken, waaronder Metamorphose III, een houtsnede op linnen. In Escher in het Paleis in het werk op een ronde schijf (omtrek 7 meter) weergegeven waar je omheen kunt lopen. Je ziet de woorden ‘metamorphose’ veranderen in een illusie van driedimensionale dieren, waarvan de achtergrond weer plat wordt. De metamorfose herhaalt zich eindeloos.

Escher in Het Paleis | Tickets met korting

4. Zonnebloemen - Vincent van Gogh

Ongetwijfeld heb je ze ooit al ergens gezien: de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Met niet meer dan drie tinten geel schilderde de gekwelde kunstenaar vijf grote doeken van zonnebloemen in een vaas. Ze behoren tot de bekendste schilderijen van Van Gogh en zijn wereldwijd een begrip.

Van Gogh Museum, Amsterdam

5. Dagboek - Anne Frank

Het dagboek van het over de hele wereld bekende ondergedoken Joodse meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het kinderhandschrift en de ontroerend rake zinnen voeren je terug naar een periode die anders bijna onmogelijk voor te stellen is.

Anne Frank Huis, Amsterdam


6. Jardin d’émail - Jean Dubuffet

Het Kröller-Müller Museum staat bekend om de grote collectie Van Goghs. Maar in de beeldentuin van het museum staat ook het wereldberoemde Jardin d’émail van de Franse kunstschilder Jean Dubuffet. Dit imponerende kunstwerk van 600 vierkante meter stelt een omheinde tuin voor met daarin een boom en twee struiken. Het werk is uitgevoerd in met glasvezel versterkt epoxy (kunsthars) en is vrij toegankelijk via een opening aan de zijkant.

Beeldentuin Kröller-Müller Museum, Otterlo

7. Meisje met de parel - Johannes Vermeer

De Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer wordt geroemd om zijn kleurgebruik en de manier waarop hij met licht kon toveren. Dat juist Meisje met de parel gezien wordt als zijn meesterwerk, heeft misschien ook wel te maken met haar onbevangen blik en de sensuele manier waarop ze contact zoekt met de toeschouwer. De vraag is: wat doet die blik met jou?

Mauritshuis | Tickets met korting

8. Victory Boogie Woogie - Piet Mondriaan

Het onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan is zijn allerlaatste werk. Het onbetwiste hoogtepunt van de Mondriaan-collectie van het Kunstmuseum Den Haag brengt allerlei tegengestelde begrippen in beeld: chaos en orde, groot en klein, licht en donker, snel en langzaam, statisch en dynamisch. Het is geïnspireerd op New York.

Kunstmuseum, Den Haag

9. Atlas Maior - Joan Blaeu

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar de mooiste en uitgebreidste atlas uit de gouden eeuw mag niet ontbreken op jouw kunstwerken-bucketlist. De atlasverzameling van cartograaf Joan Blaeu is een toonbeeld van de topografische kennis in het 17de-eeuwse Nederland. Bovendien vormt de Atlas Maior een hoogtepunt van de ambachts- en grafeerkunst van het uitgeefbedrijf.

Het Scheepvaartmuseum | Tickets met korting

10. Panorama Mesdag - Hendrik Willem Mesdag

Virtual reality voor we wisten dat het bestond. De Panorama Mesdag is een levensgroot schilderij van een zeegezicht vanaf Scheveningen. Je komt binnen midden in het werk, dat een omtrek heeft van 120 meter en 14 meter hoog is. Het meesterwerk werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag met behulp van schilders uit de Haagse School, maar ook van zijn vrouw. Het is het oudste panorama ter wereld dat nog bekeken kan worden op de oorspronkelijke locatie.

Museum Panorama Mesdag | Tickets met korting

11. Het Joodse bruidje - Rembrandt van Rijn

Het Joodse bruidje wordt door velen beschouwd als een van de belangrijkste schilderijen van de 17de eeuw. Je ziet een man en een vrouw in een intieme omhelzing voor een wazige achtergrond. Vincent van Gogh was zo onder de indruk van Het Joodse bruidje, dat hij tien jaar van zijn leven wilde geven om er veertien dagen naar te mogen kijken met niets anders te eten dan een korst droog brood.

Rijksmuseum Amsterdam| Tickets met korting

12. Jacob trekt bij Laban weg - Cornelis Cornelisz. Buys II

Jacob trekt bij Laban weg is een monumentaal kunstwerk van de 16de-eeuwse Alkmaarse meester Cornelis Buys II. Het schilderij, gemaakt omstreeks 1535, vertelt het verhaal van Genesis 31. Overal staan figuurtjes die druk gebaren of schalkse blikken werpen richting de toeschouwer. Bijzonder zijn de ‘metaalachtige uitstraling’ en de ambachtelijke kwaliteit van het schilderwerk.

Stedelijk Museum Alkmaar tickets met korting

13. De aanbidding van het Lam Gods - Gebroeders Van Eyck

Het grootste kunstmysterie van België: in 1934 verdwenen twee panelen van De aanbidding van het Lam Gods. Eén paneel is nooit teruggevonden en blijft onderwerp van speculatie. Het uit twaalf panelen bestaande altaarstuk (340 x 440 cm) van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck uit 1432 wordt gezien als een van de meest invloedrijke schilderijen ooit gemaakt.

Sint-Baafskathedraal, Gent (België)

3-daagse stedentrip Gent - Hotel de Flandre (anwb.nl)

14. De Dulle Griet - Pieter Bruegel de Oude

De Dulle Griet is een van de bekendste schilderijen van Pieter Bruegel. Op dit verhalende schilderij uit de 16de eeuw raak je nooit uitgekeken: bizarre ruïnes, monsters in dubbele gedaanten, duistere schepen en massale vechtpartijen, gehuld in een verzengende hellegloed. Het lijkt geïnspireerd te zijn op de prenten van Jheronimus Bosch.

Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen (België)

3-daagse stedentrip Antwerpen - Lindner WTC Hotel & City Lounge Antwerp (anwb.nl)

Speciaal voor jou geselecteerd