Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Nederland

Top 10 toeristische attracties

Ooit gevaren in Giethoorn, gefietst door de Zaanse Schans of de Utrechtse Dom beklommen? Zo niet, dan is het hoog tijd! Bekijk dé top 10 van Nederlandse hotspots door een toeristenbril. Zo ontdek je nog eens hoe mooi onze eigen bezienswaardigheden en attracties zijn. Met tips hoe dit slim aan te pakken en de topdrukte te vermijden.

Foto: Zaanse Schans
 

1. Zaanse Schans - Hollands glorie

Zaandam, Noord-Holland

Hollandse ambachten, houten huisjes, molens, schuren, musea: de Zaanse Schans zit volgepakt met cultureel erfgoed. De traditionele panden in het dorp aan de Zaan hebben houten gevels, knijpraampjes en lage deuren. Ze zijn nog steeds bewoond, maar je kunt bij vele binnenstappen voor een duik in het verleden. In het Jisperhuisje, een eenvoudig vissershuisje, ervaar je hoe het huishouden eraan toeging rond 1850 en hul je jezelf in historische kleding. In het bakkerijmuseum ruikt het naar verse koeken en in het pakhuis maken ambachtslieden klompen. In de Verkade Experience komt de geschiedenis van Verkade tot leven en kun je allerlei games doen. Én je eigen chocoladewikkel maken. Én chocolade proeven. Tijdens een fietstocht langs de slingerende veenrivier de Zaan zie je oude gebouwen, molens, pontjes, beelden en voorbijvarende boten. Zo’n 90 procent van de bezoekers van de Zaanse Schans komt uit het buitenland, hoog tijd om dit stuk Hollandse glorie zelf te bewonderen! 

Tip: check voor je een bezoek plant  de druktekalender. Kun je toch al die andere toeristen een beetje mijden als je wilt.

Bestel tickets

Foto: Giethoorn, bron: Getty Images
 

2. Giethoorn - Venetiaanse kanalen

Overijssel

Nederland heeft zijn eigen Venetië, in de vorm van waterstreekdorp Giethoorn. In de Kop van Overijssel varen jaarlijks honderdduizenden toeristen in een fluisterbootje langs hoge bruggetjes, huizen op eilandjes en: bultrugboerderijen. Die heten zo omdat de schuur hoger is dan het woonhuis en de boerderij daardoor een bult lijkt te hebben. Ze zijn typisch voor Giethoorn. Ook typisch: de boerderijen en huizen zijn hier gescheiden door kavelsloten bedekt met vlonders, die de huispercelen verbinden. Het traditionele vaartuig in Giethoorn is de punter, een kleine open platbodem die werd ontwikkeld in de rivieren, delta’s en veengebieden van Nederland. Je ziet ze nog steeds, maar motor- en fluisterboten zijn tegenwoordig meer in gebruik. Huur een motor-, fluisterboot of (zeil)punter – dat kan op meerdere plaatsen in het dorp – en zoek zelf de stilte in en rond dit bijzondere waterdorp op. Alsof je er thuishoort.

Tip: als je toch in Giethoorn bent, raden we een rondvaart over de meren van natuurgebied De Wieden aan. In juni staan daar de hooilanden in bloei.

Foto: de Keukenhof, bron: Getty Images
 

3. Keukenhof - In een hangmat tussen de bloemen

Lisse, Zuid-Holland

Miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten bij elkaar – op geen andere plek ter wereld dan in de Keukenhof in Lisse zie en ruik je de lente zó uitbundig. Snuif anijs, citroenmelisse en chocolademunt in de Green Tea Garden, blaas uit in de bostuin met inheemse wilde planten en relax in een hangmat tussen palmbomen, zand, bootjes en golvende bloemenborders in de Tropical Beach Garden. Wil je alles weten over de inspiratietuinen, de historie en verschillende planttechnieken? Boek dan een rondleiding van een uur door het lentepark met een professionele gids. Ook leuk is het om in een elektrisch aangedreven fluisterboot te stappen en om dit typisch Hollandse landschap heen te varen. Of om bij de ingang een fiets of tandem te huren en trappend meters te maken tussen de bollenvelden. Kinderen kunnen er dwalen in een doolhof, dieren aaien, een speurtocht doen, in de Nijntjespeeltuin spelen en via stapstenen over het water stappen. Elk jaar heb je gedurende een week of acht de mogelijkheid om de bloemenpracht te bekijken. Aan het begin van de week is het er over het algemeen minder druk.

Tip: Gratis van de bollenvelden genieten? Fiets onze Bollenstreekroute.

Bestel je Keukenhof tickets met korting

Foto: Apenheul
 

4. Apenheul - Aapjes kijken en ontwijken

Apeldoorn, Gelderland

Het begon met het kopen van twee dwergaapjes, gewoon in een dierenwinkel, in de jaren zestig. Die kregen jongen en vandaaruit groeide een revolutionair idee. In 1971 opende Apenheul zijn deuren. Van bamboemaki, witwanggibbon en grijspootdoeroecoeli tot gorilla, chimpansee en zwarte brulaap: vandaag de dag leven er in Apenheul 35 verschillen soorten aapjes. In totaal springen er zo’n driehonderd apen rond, waarvan de helft tussen de bezoekers – berg die sandwich dus maar goed op. Voor kinderen is er meer leuks: ze kunnen wandelen langs een 100 meter lange insectenmuur, ofwel de snackbar van de dwergapen, luisteren naar presentaties van de dierverzorgers en als een aapje klimmen in de speeltuinen. Zo is er een bosspeeltuin met een grote, beklimbare gorillakop. Nieuw is het avonturenpad waar kinderen door geheime gangetjes en langs bijzondere plekken kunnen wandelen, bijvoorbeeld onder een waterval door. Op het terras van Apegaap kijk je uit op de witschouderkapucijnapen terwijl je van een Hollands patatje met geniet.

Met korting naar Apenheul

Foto: de Afsluitdijk, bron: Getty Images
 

5. Afsluitdijk - Bijzondere waterkering

Den Oever, Noord-Holland - Zurich, Friesland

Al in de 17de eeuw waren er plannen om de Zuiderzee af te sluiten maar pas na een overstroming in 1916 waarbij duizenden mensen hun huis kwijtraakten, kwamen die plannen in een stroomversnelling. De jonge ingenieur en minister van Waterstaat Cornelis Lely zorgde ervoor dat de dijk op de agenda van het kabinet kwam. In 1920 werd daadwerkelijk gestart met de bouw, naar ontwerp van diezelfde Lely en architect Dirk Roosenburg, die onder meer de heftorens ontwierp. De Afsluitdijk is inmiddels niet alleen maar een waterkering, of een A7 waar duizenden mensen per dag overheen rijden tussen Noord-Holland en Friesland. De dijk is verworden tot hét Nederlands icoon van onze strijd tegen het water. Toeristen komen er voor het Afsluitdijk Wadden Center, Kazemattenmuseum en het Monument van Dudok. Maar de Afsluitdijk krijgt een langdurige opknapbeurt, die duurt tot in 2025. Daar hoort ook een fiets- en wandelpad met uitzicht op de Waddenzee bij! Zo kunnen we, samen met al die andere toeristen, straks fietsen en wandelen over ons icoon – Nederlandser kan niet.

Foto: het Rijksmuseum in Amsterdam, bron: Getty Images
 

6. Amsterdam - Grachten en de Nachtwacht

Noord-Holland

'Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel mijn hart voor altijd verpand': Wim Sonneveld zong dit al in 1949. De cabaretier (1917-1974) is niet alleen. Op jaarbasis trekt de Nederlandse hoofdstad bijna 22 miljoen unieke toeristische bezoekers (2019) die ook hun hart verliezen aan de Amsterdamse grachten. Een dagje Amsterdam kan gerust in de herhaling, en pak ook onbeschaamd alle toeristische highlights mee. Van varen in een boot over de grachten – de beste manier om de panden te aanschouwen – tot het bewonderen van de meesterwerken in het Van Gogh Museum. Natuurlijk ontbreekt ook het Rijksmuseum Amsterdam niet tijdens je tripje. Zéker nu de Nachtwacht weer in volle glorie te bewonderen. Het schilderij hangt sinds zijn ‘operatie’ vooraan in het glazen huis, zodat je elk detail beter kunt bewonderen dan ooit. 

Tip: ga voor 10.30 uur of na 15.00 uur, dat zijn de rustigste tijden. 

Met korting naar het Rijksmuseum

Tips voor een dag of weekend weg in Amsterdam

Foto: de Efteling
 

7. Efteling - Sprookjes en spanning

Kaatsheuvel, Noord-Brabant

Als de termen Villa Volta, Droomvlucht, De Vliegende Hollander en Raveleijn je niets zeggen, is het helemáál hoog tijd een bezoek te brengen aan de Efteling. Met zo’n 5 miljoen bezoekers per jaar is de Efteling verreweg het populairste attractiepark van Nederland. Waar het park voor kleine kinderen vooral feest is met wandelingetjes door het Sprookjesbos en ritjes maken in de draaimolen, rennen grotere kinderen en volwassen er van de ene achtbaan naar de andere. Eén ding staat bij alle attracties en activiteiten centraal: betovering. Als Nederlander heb je overigens een groot voordeel op buitenlandse toeristen: je kunt je bezoek beter timen. Kies een rustige dag uit met hulp van de druktekalender of download de Efteling-app voor de actuele wachttijden. Bewonderen maar, die wondere wereld.

Met korting naar de Efteling

Foto: de Dom van Utrecht
 

8. Utrechtse Dom - 495 treden boven een Romeins fort

Utrecht

Nog nooit de 495 traptreden beklommen in de Utrechtse Domtoren? Doen. De Dom is een van de belangrijkste gotische monumenten van Nederland en heeft de hoogste kerktoren: 112 meter. Hij staat midden in de stad Utrecht; wie zich een weg naar boven weet te klimmen, krijgt prachtig uitzicht op de hele stad. Je gaat samen met een gids naar boven. Op verschillende niveaus vertelt die over de geschiedenis en de bouw van de toren. Die ging in 1254 van start, op het terrein van het voormalige Romeinse Castellum Traiectum. Dit fort had in het midden een stenen gebouw, waarschijnlijk een tempeltje, waarvan de restanten nog altijd verborgen liggen onder het verdwenen middenschip van de Domkerk. Tijdens de tour kun je uitpuffen bij de Michaëlskapel en de enorme luidklokken op de Klokkenzolder. De zwaarste klok weegt zo’n 8000 kilo. Er is overigens ook een lift, die brengt je in 3 minuten boven. De Dom ongezien vinden is een eitje. Je kunt de melodie van het carillon volgen, die elk kwartier door de gehele binnenstad te horen is.

Maak een stadswandeling (4 km) door Utrecht

Foto: de haven van Volendam, bron: Getty Images
 

9. Volendam - Vissers in klederdracht

Noord-Holland

Niet alleen toeristen smullen van een kiekje in authentieke Volendamse klederdracht, ook in menig Nederlandse huiskamer siert zo’n traditioneel familieportret de haard. Bij jullie nog niet? Tijd voor een bezoekje aan het beroemdste vissersdorp van Nederland. En niet alleen voor een portretfoto, je kunt er ook een heerlijk harinkje happen bij een viskraam op de Dijk. In het Volendams Museum leer je de Volendamse geschiedenis tussen 1850 en 1950 kennen. Je wandelt er door historisch ingerichte kamertjes waar poppen allerlei taferelen uitbeelden – zoals moeder de vrouw die aan de keukentafel achter de naaimachine zit – en langs Volendamse schilderijtjes, kleding en (visserij)attributen. Dé must-see is het sigarenbandhuisje, waar de muren kunst bevatten die gemaakt is van maar liefst 11 miljoen sigarenbandjes. Zoetekauwen wippen binnen bij Woltje’s Backerij: daar leer je hoe je die typisch Nederlandse stroopwafel eigenlijk maakt. Proeven hoort erbij.

Foto: de Veluwe
 

10. Veluwe - Scooteren over hei en door bos

Gelderland

Heuvels vol heide, bossen vol wild en landgoederen vol kastelen. De Veluwe is het grootste natuurgebied van ons land en biedt heel wat groene variatie aan zijn bezoekers. In de bossen leeft de Veluwse big five, bestaande uit edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Om ze te zien, moet je wel heel stil zijn. Naast bos kenmerkt dit natuurgebied zich ook door heide. De Ginkelse Heide heeft verschillende soorten: naast struik- en dopheide bloeien hier ook de zeldzame lavendelheide en kraaiheide. Die laatste is een vroegbloeier met kleine bloemetjes in april. In de zomer kleurt-ie heldergroen en in de winter en het vroege voorjaar rood. Kortom, altijd mooi. Los van prachtige natuur kent de Veluwe ook cultuurhistorie: het heuvelachtige landschap van de Veluwezoom trok veel welgestelde families aan. Zo ontstond hier Gelders Arcadië, met meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen, zoals Park & Kasteel Rosendael, Landgoed Middachten en Huis Zypendaal. Doe als de toerist: race op een elektrische scooter door Nationaal Park Veluwezoom, geruisloos én milieubewust en picknick onder de hoge bomen

Tip: Bezoek, na de Veluwe, een van de andere 21 nationale parken. Er is zo veel mooie natuur in ons eigen land!

Rijd een mooie autoroute over de Veluwe