Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 x op avontuur met kinderen

Lekker naar buiten!

Rode wangen en een geconcentreerde blik: maak de avonturier in je kind wakker op ontdekkingsreis in de frisse buitenlucht! Sportieve uitjes, klusuitjes en expedities voor nieuwsgierige, actieve kinderen: er is buiten zoveel te doen.

Tip 1: Spannende natuur

Echt iets voor fanatieke gamers die altijd next level willen: Niet gewoon wandelen, maar jezelf zien te redden in het bos. Niet in een flauwe game, maar in het echie! Bijvoorbeeld in de klimbossen van Fun Forest of een van de andere klimbossen. Klauter, klim en kruip op grote hoogte van de ene naar de andere boom. Over een touw of over boomstammen, met een échte afgrond onder je voeten. Een level hoger? Volg een survivalcursus. Daar leer je jezelf te redden in het bos. Eten zoeken en een maaltijd koken, sporen van dieren herkennen, vlotten bouwen en ga zo maar door. Dat kun je bijvoorbeeld bij Extreme Survival (Ommen) leren, of bij Wildernisschool Outback (Austerlitz). Wat dacht je van de lokale scoutingclub?
Klimbossen en survivalcursussen voor kinderen vanaf 6 - 8 jaar.

Tip 2: Zwerfafvalbrigade

Lekker de natuur in, maar doet al dat zwerfafval pijn aan je ogen? Dan kun je helpen om de natuur te redden. Blikjes, flesjes, plastic verpakkingen. Het is zo makkelijk om ze weg te gooien, maar ook een hele uitdaging om ze weer op te ruimen. Tegelijkertijd is dat de fun: lekker door gras, bos en struikgewas zoeken naar troep. En dat natuurlijk keurig scheiden, zodat het mee kan met de vuilnisman. Het allermooiste: aan het einde van de dag is de natuur in jouw buurt weer een heel stuk mooier, dankzij jou! Je kunt allerhande zwerfafval beter niet met je handen oprapen. Vraag bij de gemeente of je grijpers, fluorescerende vesten en vuilniszakken mag lenen hiervoor. Of kijk of er lokale zwerfafvalteams zijn.
Voor kinderen vanaf 6 jaar, onder begeleiding van een volwassene.

Kijk op de website van jouw eigen gemeente of je daar spullen kunt lenen.

Tip 3: Mountainbiken

Hellinkje op, hellinkje af, door een kombochtje racen, een boomstammetje tackelen: mountainbiken is fietsen voor gevorderden. En kinderen zijn er verbazingwekkend goed in, jij vast ook! In Nederland liggen heel veel mountainbikeroutes, van licht tot moeilijk. Nog nooit gedaan? Kies op MTBroutes.nl een route die niet al te moeilijk is. Vaak geldt: hoe minder sterren een route krijgt, hoe eenvoudiger die is. Kijk bij de reacties van andere mountainbikers voor hun ervaringen met de route. Of doe een clinic, bijvoorbeeld bij mtbclinic.nl in Velp. Lokale mountainbikeverenigingen organiseren ook wel eens clinics voor kinderen. In Ede is een speciaal mtb-parcours voor kinderen geopend, 4,5 km lang en met weinig hoogteverschillen (startpunt Oude Wekeromseweg).
Voor alle leeftijden en niveaus. Fietshelm onmisbaar!

Tip 4: Dieren dichtbij

Wat is er nou leuker dan dieren? Die bijzondere wezens waarmee wij de aardbol delen? Toch zien we ze niet zo vaak van dichtbij, behalve huisdieren dan. Weet jij waarom varkens zo graag in de modder liggen? Of hoe je konijnen kunt knuffelen en verzorgen, zonder dat je ze per ongeluk pijn doet? Ga eens naar een boerderij waar je dieren van dichtbij kunt zien en kunt meehelpen met het verzorgen. Bijvoorbeeld bij Animal Farm in Beverwijk (gratis). Je kunt er zelfs een dagje meehelpen als dierverzorger (tegen betaling). 't Swieneparredies in het Groningse Haren is ook vrij toegankelijk. Dit zit naast zorgboerderij Mikkelhorst waar ze ook van alles organiseren voor kinderen. Dieren verzorgen leer je ook op Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers.

Liever close-up met wilde dieren? Ga dan op avontuur in Safaripark Beekse Bergen (ook te voet!) of op expeditie in Zooparc Overloon.
Voor kinderen van alle leeftijden.

Tip 5: Sky high

Het fantastische hoogtepunt van elke wandeling in de natuur: een uitkijktoren! Gelukkig staan er heel veel in Nederland en de meeste zijn gratis. Neem de uitkijktoren op Kootwijkerzand, met uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa. Of op de Boersberg in Doorwerth, langs de Rijn bovenop de ruim 60 meter hoge stuwwal. Je hebt een geweldig uitzicht over de uiterwaarden tot ver in de Betuwe. Nog meer: De watertoren in de Wieden, de Emmapiramide in Rozendaal en natuurlijk het Boomkroonpad in Borger (entreeprijs). Daar wandel je tussen de boomkruinen door. De hoogste uitkijktoren is op de Vaalserberg. Deze Wilhelminatoren staat op 322 meter hoogte en is zelf ook nog eens 34 meter hoog (entreeprijs). Hier kun je over een skywalk van glas lopen waar je naar beneden kunt kijken! Meer over de wandelingen en uitkijktorens vind je bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
Voor alle leeftijden.

Tip 6: Struinen langs de rivieren

Waden door het water en het hoge gras, vlinders en insecten bestuderen op de bloemen en struiken, grillige stukken drijfhout zoeken langs de vloedlijn. Ondertussen kijken waar de koninkpaarden grazen en daarna lekker picknicken op een strandje. De o zo Nederlandse uiterwaarden zijn een feest voor iedereen met ook maar een greintje gevoel voor avontuur. Het boekje 'Struinen langs de rivier; Ontdek de Nederlandse wildernis' kun je kopen, óf gratis downloaden op de site van stichting ARK Natuurontwikkeling. Je vindt daar nog veel meer informatie. Bijvoorbeeld over waterdieren, zaden en vruchten, dode dieren (Dood doet leven), bevers en wolven. Vaak gratis te downloaden. Als het aan ARK ligt, komt er nog veel meer natuur waar je vrij mag ronddwalen.
Deze activiteit kun je zelf aanpassen aan de leeftijd en mogelijkheden van je kind. Wees voorzichtig in de buurt van open water.

Tip 7: Natuurklussen klaren

Helpen met wilgen knotten of de hei opruimen: een dagje werken in de natuur is hartstikke leuk en zeker als je zelf aan de slag kunt in de buitenlucht. Dé Natuurwerkdag valt in het eerste weekend van november op veel plekken in het land. Die dag staat in het teken van de natuurwerkers van de toekomst: kinderen! Naast werken in de natuur kun je ook vogel- en egelhuisjes en bijenhotels maken. Bonus: Na afloop voel je extra lekker omdat je de natuur een stukje mooier hebt gemaakt. Ook scholen organiseren allerlei natuurklusactiviteiten waar kinderen aan mee kunnen doen.
Vooral geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Er zijn ook activiteiten waarbij jongere kinderen kunnen helpen.

Tip 8. Blubberen in de natuurspeeltuin

Niet voor watjes! Op het eiland Tiengemeten kun je 'in het wild' spelen op een 4,5ha groot terrein met bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Er is een Ukkie-eiland voor de piepjonge avonturiers en kinderen met een beperking kunnen ook lekker in de modder plonzen. Er zijn wandelroutes (halfverhard) die alle zintuigen prikkelen: ruiken, voelen en horen. Speciale rolstoel is beschikbaar. Ouders kunnen zich vermaken op het terras. Speelnatuur Oud Groevenbeek, vergelijkbaar met Tiengemeten, bij Ermelo is ook zo'n waterrijk speel- en ontdekparadijsje. Nationaal Park Alde Feanen heeft een spetterende piratenspeeltuin ‒ droge kleren mee! Voor kinderen van alle leeftijden

Meer over TiengemetenOud Groevenbeek en Alde Feanen.

Tip 9: Voor kleine onderzoekers

De natuur is prachtig, maar wordt nog veel spannender als je er meer vanaf weet. Daarom organiseert Instituut voor Natuureducatie (IVN) van alles voor kinderen. Speels en een beetje leerzaam zijn activiteiten als hutten bouwen, speurtochten en knutselmiddagen. De lokale afdelingen organiseren dit, dus kijk even wat er bij jou in de buurt te beleven is. Heel leerzaam zijn de excursies. Ben je nieuwsgierig en luister je graag naar iemand die mooi kan vertellen over vogels, bloemen of andere natuur die je onderweg tegenkomt? Ga dan mee met een gids van IVN.
Activiteiten voor elke leeftijd, kijk op de website per activiteit.

Tip 10: Ontdek héél Nederland

Historisch en hedendaags Nederland in één dag ontdekken? Ja, het kan! Ga dan naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en laat je kinderen ons land beleven zoals het vroeger was. Oude boerderijen, huizen en bedrijfjes zijn herbouwd in een park vol prachtige oer-Hollands landschappen. En natuurlijk de Canon van Nederland, die je in vogelvlucht meeneemt door onze geschiedenis.

Minimensjes, minitreintjes, ministadjes, Madurodam is groot geworden met Nederland in het klein. Mix je eigen beats op een openluchtfestival met het publiek aan je voeten (zo klein zijn ze). Of vlieg mee met The Flying Dutchman (foto), langs de dromen van kunstenaars, ondernemers en architecten die Nederland in de afgelopen eeuw groot hebben gemaakt.

Tip 11: Kastelen en tuinen

Statige kastelen, prachtige tuinen... niks voor kinderen? Echt wel! Kasteel De Haar bij Haarzuilens heeft avontuurlijke speurtochten door het kasteel en de tuinen. Het Doolhof en het hertenkamp trekken kinderen als een magneet. Ook de Kasteeltuinen Arcen zijn een belevenis met een avontuurlijke midgetgolfbaan, speurtocht, grote speeltuin en watervallen. In de Tuinen van Appeltern kun je een tuiinontwerp maken en leren hoe je beste kunt snoeien. Op het ontdekkingseiland kun je klimmen, graven, zand scheppen, van keien springen en over boomstammen lopen. Er is een Bamboedoolhof met speelhuisjes en je kunt tikkertje spelen in wilgentunnels.

Misschien vind je dit ook interessant:

  •  

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.