Weekendje Terschelling

Tips voor waddeneiland Terschelling

Terschelling is het eiland van de records: breedste strand van Europa, één van de 70 donkerste plekken op aarde... Maar ook zonder dat kampioenlijstje is het Friese waddeneiland een bezoek waard. Leef je uit in een blokart of pluk de zon op een hip strandterras. 

Oké, het grootste waddeneiland is Terschelling niet. Texel is groter, maar dat wil niet zeggen dat het 87 vierkante kilometer tellende eiland minder pretfactor heeft. Terschelling rocks, zowel bij gezinnen als toeristen zonder kinderen. Eerst het (indrukwekkende) cijferwerk: 30 kilometer heerlijk zandstrand, 70 kilometer fietspaden, 250 kilometer wandelpaden en onverharde wegen én een natuurgebied (Boschplaat) van 4400 hectare groot. Hoe krijgen ze dat alles in één eilandje geperst?

Zeehonden bij Terschelling

Toch voelt Terschelling nergens druk aan. Je voelt de wind door je haren op het Buitendijks fietspad, pal langs de Waddenzee, die tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. Wat gekwetter van vogels, meer is er niet. Ideaal om je randstedelijke kantoorbaan achter je te laten. Die vogeltjes zal de kinderen worst zijn, die willen linea recta naar de zeehonden. Laat Terschelling nou een van de leukste zeehondentochten in Nederland bieden. Je staat gewoon bijna óp de zandbank waar de vertederende roofdieren hun kleurtje bijwerken. Smartphone in de aanslag!

Terschellinger strandpaviljoens

Op het strand kun je genieten van een healthy maaltijdsalade of een minder-gezonde-maar-o-zo-lekkere kroket bij een van de acht strandpaviljoens. De eigenaren hebben hun tanden stuk gekauwd op het kiezen van een originele naam. Vandaar de Zandzeebar, Kaap Hoorn en het Heartbreak Hotel (waar het broodje 'All Shook Up' een beststeller is). Ben je klaar met smullen, dan kun je alle calorieën lozen tijdens een rondje kitesurfen/zeilen/strandzeilen/blokarten/vliegeren/zandkastelen bouwen. Je krijgt er bijna keuzestress van!

Oerol op Terschelling

Fijn voor jan-en-alleman is struinen door een typisch eilanddorpje. Midsland en West-Terschelling bieden sfeer, mede door de plezierige uitgaansgelegenheden. Ben je een theatherdier, mis dan het befaamde 10-daagse festival Oeral niet. Zet elke zomer Terschelling op z'n kop. Tip: wacht niet te lang met boeken.

Zien op Terschelling

Van Het Behouden Huys van Willem Barentz tot de vuurtoren Brandaris. 'Classics' die op de to do-lijst van elke Terschellinger toerist moet staan.

1. Toppertje!

Oké, het is niet de Mount Everest, maar met 31,4 meter boven NAP is Kaapsduin bij West-Terschelling een imposante puist in het landschap. Het hoogste natuurlijke punt van het eiland heeft een bonusattractie: een zendhuisje dat gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2. Snuffelen tussen wrakken

Altijd spannend wat de talrijke scheepswrakken rond Terschelling aan geheimen prijsgeven. Wrakduiker Hille van Dieren bouwde een museum rond de schatten die hij persoonlijk naar de oppervlakte heeft gehaald. De oudste objecten stammen uit 1650!

3. En toen was er licht...

De oudste vuurtoren van Nederland (1593) is een begrip op Terschelling. Beklimmen kun je de 225 treden van Vuurtoren de Brandaris allang niet meer, trouwen is hier wel mogelijk. Natuurlijk moet je dit 53,7 meter hoge stenen gevaarte wel even bekijken. Anders ben je niet op Terschelling geweest.

4. Naar de haaien

Twee voor de prijs van één. Klinkt dat als muziek in de oren, dan is het Centrum voor Natuur en Landschap in West-Terschelling een must-see. Je geniet hier zowel van een zeeaquarium (met roggen en hondshaaien) als van een natuurmuseum. Na een bezoek heeft de eilandflora en -fauna geen geheimen meer voor jou!

5. Smullen van cranberry's

Terschelling is het eiland van de cranberry's. Hoe zegt u? Weinig Nederlanders zijn bekend met het rode besje, waar vooral Amerikanen van smullen tijdens hun traditionele 'Thanksgiving' kalkoendiner. Onbekend maar echter onbemind. Ga vooral proeven in de Bessenschuur. Lekkerrrrrr.

6. Puur natuur

Liefhebbers van natuur worden op Terschelling uitvoerig gekieteld. Geniet van de rust op de Noordsvaarder, een zandplaat aan de westkant van het eiland. Vogelaars kunnen hun hart ophalen op de Boschplaat (tijdens broedseizoen niet vrij toegankelijk). En wil je zien waar de cranberry's en wilde orchideeën groeien? De Koegelwieck heeft weelderig begroeide duinen.

7. Mooi museum

Met 63 rijksmonumenten is West-Terschelling een snoepwinkel voor liefhebbers van cultuurhistorie. Naast de befaamde vuurtoren Brandaris zijn er twee interessante commandeurswoningen die je kunt bezoeken. En dan vooral omdat Cultuurhistorisch museum 't Behouden Huys hier is gevestigd. Ook voor overig vermaak moet je in West-Terschelling zijn: het barst hier namelijk van de restaurants, cafés en winkels (Torenstraat).

8. Verborgen dorp

Met zeven rijksmonumenten is het dorp Midsland een mini-uitvoering van West-Terschelling. Te schattig om links te laten liggen. In het monumentale plaatsje worden tradities nog gevierd. En ook al valt er niets te vieren, je kunt jezelf goed verwennen in een van de restaurants.

Doen op Terschelling

Wat kan je eventueel skippen en wat mag je absoluut niet missen op dit bijzondere waddeneiland? Wadlopen is een must, en die leuke huifkarttocht hoort zeker ook thuis op je bucketlist. En...afijn, kijk zelf maar!

1. Stoer! Blokarten en powerkiten

Terschelling mag een pakhuis vol activiteiten zijn, het 30 kilometer lange strand blijft de 'selling point' van het eiland. Je hoeft je nooit af te vragen wat je hier kunt doen. Ga blokarten, powerkiten of steek gewoon je voeten in de vloedlijn. Zo cool.

2. Dingen doen met zeedieren

Hou je van zeevissen, garnalen scheppen en het (diervriendelijker) spotten van zeehonden? Terschelling is de eiland-to-be. Gewoon lekker zwemmen kan natuurlijk ook. Kers op de taart is de milde temperatuur die het waddeneiland biedt: het is er nooit heel koud of heel warm.

3. Ook leuk: wandelen en fietsen

50% natuur is leuk, 80 procent natuur is nog beter. Terschelling doet denken aan vroeger, toen er geen hoogbouw bestond en je kilometers kon staren naar de einder. Een ideale setting dus om te wandelen en fietsen door de bossen, duinen en polders. Voor jouw gemak is er ruim 200 kilometer wandelpad en 70 kilometer fietspad aangelegd.

4. Hmmm...stukje cultuur

Hartstikke bekend is het straat- en theatherfestival Oerol in juni, maar daarmee houdt de culturele traktatie op Terschelling niet op. Museum Het Behouden Huys barst van de cultuurhistorische objecten, en oktober is de traditionele Kunst-in-de-Kerk maand in Midsland. Kies jouw favoriet

5. Huifkartocht = Terschelling

De huifkar hoort bij Terschelling als de Westertoren bij Amsterdam. Lesje Terschellings: de eilandbewoners noemen een huifkartocht'op 'e riid'. Je geniet onder de kap optimaal van de natuur. Om je ritje onvergetelijk te maken vertelt de bokkerijder spannende verhalen over het eiland.

6. 1 pk of meer

Van 1 pk tot een bulk paardekrachten. Bekijk Terschelling klop-klop-klop vanaf de rug van een paard, of vlieg vooooaaa als de brandweer over de kartbaan. Wie kan er stil zitten bij zo'n genereus aanbod

7. Lekker badderen

Je hoeft niet altijd in de vijfde versnelling te staan. Ga lekker naar een van de wellnessruimtes van de grotere hotels. Ook niet-gasten zijn hier welkom. De sauna in West-Terschelling is ideaal voor de wat koudere dagen.

8. Typisch Terschelling

Wie het eiland bezoekt, moet natuurlijk wel een beetje meedoen met de bevolking. Leer de Terschellingers kennen tijdens een stoelendans te paard (geen grapje), een demonstratie van een roeireddingsboot met paarden of een bezoek aan een kaasboerderij. Dat laatste klinkt opeens wel weer gewoontjes.

Kidsproof Terschelling

Wát nou niks te doen op je vakantiestek? De Friese waddenparel Terschelling lijkt bijna ontworpen voor het jonge grut. Wat dacht je van rijden in een huifkar en garnalen vissen… Te gek toch? Zes kindvriendelijke tips.

Oempf! Oempf! Zeehonden spotten

Bekijk niet één, niet twee, maar een hele kolonie zeehonden! Voorkom teleurstelling en boek een van de speciale zeehondentochten voordat je afreist naar het waddeneiland.

Lekker eigenwijs met een ezel

Ze zijn schattig en behoorlijk eigenwijs. Op Terschelling hebben ze bedacht dat een ezel weleens topgezelschap kan zijn. Ontdek het zelf tijdens een 'recreatieve ezelwandeling met picknick'. Volgens de eigenaar zijn ezels ‘lief, aanhankelijk, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober en zeer slim’. Waarvan akte. 

Smullen in Midsland

Mams en paps vergapen zich aan monumentale gevels terwijl het kroost zich vol overgave op een tafel vol lekkers stort. Het op een na grootste dorp van Terschelling, Midsland, heeft geschiedenis én paradijselijke eetadresjes. Passie biedt juttersbroodjes met schapenkaas, Foodbar Pura Vida wil van de zeewierburger dagelijkse kost maken. 

Held! Willem Barentsz

Wat een vet stoere ontdekkingsreiziger, onze Willem Barentsz die klappertandend een poolwinter op Nova Zembla doorbracht. In Museum ’t Behouden Huys kun je zijn schip binnenstappen, maar ook snuffelen aan de wereldberoemde overwinteringshut. Leerzaam en leuk: het uitgebreide kinderprogramma. 

Roggen aaien

Brrr…het voelt een beetje vreemd om het gladde velletje van een flinke rog te aaien. Maar stoer is het wel. In Natuurmuseum/Zee-aquarium wemelt het van de opmerkelijke zeedieren die in aquaria ronddartelen. Interessant!

Eten uit de natuur

Als je goed zoekt is de natuur een Albert Heijn XL. Vol smakelijke hapjes. Maar ga er nooit zelf naar speuren.Een boswachter en een kok nemen je mee op excursie en laten je zien (en proeven) welke eetbare planten de natuur biedt. Daarna ga je kokkerellen in de keuken. Blaas pa en ma omver met je kookkunsten!

Nog meer dingen-om-te-doen

Garnalen vissen, wadkanoën, powerkiten, blokarten: pfff...we worden nu al moe bij de gedachte aan al die vermoeide (maar o zo blije!) kinderkopjes. Kies de leukste uit. 

Andere leden bekeken ook