Op bezoek bij de boer
Aandacht voor de natuur. Bewust zijn van waar ons voedsel nu toch vandaan komt. Dieren aaien. Struisvogels en alpaca’s bekijken, zelf melk tappen of blauwe bessen plukken. Een nachtje kamperen. Gekke spellen doen. Een bezoek aan de boer is altijd een leuk tijdverdrijf, voor het hele gezin. Wij maakten een rondje door Nederland en selecteerden in elke provincie twee boerenbedrijven. Vrijwel allemaal bieden ze ook hun seizoensgebonden producten aan, verser dan vers. Ga eens de boer op!
Boerenbedrijven in Friesland
Speelboerderij Boer Bart, Rostergaast
Boer Bart stippelde zelf een ‘Boerenpaad’ uit, een wandelroute van bijna twee uur die over de boerderij voert. Je komt langs de koeien, de kalfjes, de kippen, de waterval en de kikkerpoel. Vanaf het stiltebankje spot je de weidevogels. Meteen een mooi moment om de audiotour te beluisteren en verhalen over de geschiedenis van het landschap te horen. Boer Bart geeft je de mogelijkheid de kippen te voeren en de kalfjes melk te geven. Ze hebben in Rostergaast Jersey-koeien; licht van gewicht, met een goed karakter en in staat om heel veel melk te maken van gras. Raap je eigen eieren. De speeltuin bij de boerderij is overigens ‘prikkelarm’ en ‘vooral gericht op de eigen wereld van de kinderen’. Barts zoontje Lutzen bedacht een heus doolhof. Sluit af met een smaakvolle pannenkoek.
Kaasboerderij De Deelen, Tijnje
Bij Kaasboerderij De Deelen maken ze al sinds 1976 kaas van melk van de eigen koeien. Zoals bijvoorbeeld de speciale Riperkrite Tsiis, een begrip in de omgeving. De bijzondere kaas, waarin een melange van selderij, bieslook en knoflook is verwerkt, is genoemd naar het ruige weidenatuurgebied De Ripen dat aan de landerijen van Kaasboerderij De Deelen grenst. Op de boerderij valt veel te beleven; daarom ook is er een beleefroute – die ook leuk is voor opa en oma, je ouders of de juf – uitgestippeld. Bezoek er de nieuwe kaasmakerij en rijpingsruimte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen je voor. Je kunt natuurlijk ook een rondleiding op traptrekkers maken, op het terras zitten, de koeien en kalfjes bekijken of de kinderen laten spelen in de speeltuin. Wie van techniek houdt, zal alles willen weten over de melkmachine. O ja, ze maken hier ook zelf ijs.
Boerenbedrijven in Groningen
Kijkboerderij ’t Hoogeveld, Paterswolde
’t Hoogeveld ligt midden in het nieuwe natuurgebied de Onlanden, aan de zuidwestkant van Groningen. Het biologisch vleesveebedrijf beheert in samenwerking met Natuurmonumenten een veenweidegebied van 600 hectare en staat in de omgeving bekend als ‘de Kijkboerderij’. Vanaf het bordes boven de stallen zijn met name in de wintermaanden de schitterende Limousins te bewonderen. Oog in oog met de koeien kun je zien hoe de kalfjes genieten, drinken bij hun moeder en in de kudde hun natuurlijke gedrag vertonen. In de zomer begrazen de van origine Franse koeien de weidegebieden. De kijkstal is vrij toegankelijk voor bezoekers. De boerderij staat ook open voor vergaderingen, educatieve middagen, leerzame excursies én feestjes met kinderen. Op de picknickbanken kun je je eigen boerderijlunch organiseren. Kinderen spelen er met zand en water. Zo is het mogelijk het nagebootste Eelderdiepje, dat gekerfd is in een dikke boomstam, met de waterpomp te vullen.
Kijkboerderij ’t Hoogeveld – Wij geloven in ons werk
Alpaca Groningen, Opende
Op de grens van Groningen en Friesland, in Opende, staat al ruim tien jaar een van de grootste alpacaboerderijen van Nederland. Het is weer eens wat anders dan koeien of schapen. Bij Alpaca Groningen staan zo’n zeventig alpaca’s, groot en klein. Wit, beige, bruin, zwart en een mengeling van kleuren. Wie wil, en thuis de ruimte en tijd heeft, kan er enkele aanschaffen bij Fokke en Katerina. De boerderij verkoopt ook tal van producten, zoals vachten, dekbedden én kleding, van alpacawol. Het scheren van de alpaca’s is een feest op zich. Informeer of je erbij kunt zijn, en zie hoe de van origine Peruviaanse beesten van hun dikke vacht worden ontdaan. Op de boerderij lopen trouwens nog veel meer dieren rond: schapen, konijnen, eenden en kippen. Wie wil, kan met een goedgevulde picknickmand en een kleed in het weiland lunchen tussen de alpaca’s. Na de rondleiding zou je eventueel ook nog wat kippeneieren kunnen kopen.
Dé alpacaboerderij in Groningen
Boerenbedrijven in Drenthe
Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe, Ruinerwold
In Ruinerworld maakten ze een bijzonder en overdekt klimpark in een koeienstal. Je kunt er boven de koeien klimmen, met tal van hindernissen. Naast het klimparcours is er een springnet waarin je ook kunt spelen met een bal. Garantie dat de koeien onder je door lopen is er overigens niet. Bij mooi weer spelen de koeien zelf graag buiten. Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe biedt een binnen- en buitenspeeltuin met een boerderijthema. Speeltoestellen, springkussens, traptrekkers, mammoetskelters, een pumptrack voor ATB-fietsen, een grote zandbak, kabelbaan en een dierenweide met konijnen, geiten, ezels en kippen. Help met het voeren. Van half juli tot eind oktober kun je bovendien heerlijk verdwalen in het interactieve maïsdoolhof. Tijdens de spannende tocht kom je diverse zuilen tegen die je met de voet kunt ‘oppompen’. Er gaat dan een muziekje spelen en er worden vragen gesteld over de boerderij. Leuk voor kinderen én volwassenen.
De leukste speelboerderij in Drenthe | De Drentse Koe
Boeren met aandacht (Boerderij Straathof), Echten
Boer Fred en boerin Bianca startten met een enorm grote farm in Nieuw-Zeeland, maar leerden daar dat een kleinere boerderij in Nederland beter bij ze past. ‘Wij willen echt aandacht kunnen besteden aan de dieren en de natuur.’ In een natuurgebied in Echten vonden ze hun stek. En daar mogen anderen ook een kijkje komen nemen. Boerderij Straathof ontvangt het hele jaar door klassen, vakantiegangers, managementteams en collega-boeren van over de hele wereld. Voor de jongste kinderen die nog niet kunnen lezen is er een afwisselende, compacte rondleiding samengesteld, waarbij veel aandacht is voor voelen, proeven, ruiken en beleven. Op de boerderij is alle gelegenheid en ruimte om lekker te bewegen en een beetje vies te worden. Fred en Bianca hebben ruim tachtig koeien en kalfjes die ze allemaal bij naam kennen. ‘Wij zijn de trotse boer, boswachter, bodemverzorger en gastheer voor mens én dier. Extra trots zijn we op de wulp, kerkuil en jonge reeën die onze natuur hebben gevonden.’
Boerenbedrijven in Overijssel
Boerderij Roke’s Erf, Ommen
Op Boerderij Roke’s Erf kunnen kinderen flink aan de slag als Superhulp van Stip de Koe. In het doe-boekje staan flink wat opdrachten: koeien voeren, kijken of er een kalfje geboren moet worden, kalfjes aaien, een koe melken, de melk testen, de dikste stier opzoeken. Daarna mogen ze heerlijk spelen in het stro. Ook kun je gaan kijken hoe de natuur in het boerenbos erbij staat. Het Klompenpad gaat dwars door de stallen, boerentuinen, over het erf en door het naastgelegen boerenbos. In de zomermaanden is er een maisdoolhof. Ook kun je bij Roke’s Erf een bijzondere versie van het bekende boerengolf of klompgolf spelen: boerenbosgolf. Leuk voor jong en oud, al zullen de natuurlijke hindernissen in het bos allicht zo nu en dan voor vertwijfeling zorgen.
Roke’s Erf – Proef, geniet, beleef het boerenleven!
Op ons Boerenerf (Familie De Vos), Lemelerveld
Beleef een heuse Boer’n Xpeditie op het erf van de Familie De Vos. De melkveehouderij bevindt zich in het hartje van Overijssel, in het mooie Vechtdal, aan de rand van het dorp Lemelerveld. Tijdens de Boer’n Xpeditie ga je met je eigen boerenpaspoort op pad en maak je kennis met de melkkoeien van het gezin. Door middel van spelletjes, filmpjes en opdrachten word je al snel een echte boerenhulp. Je komt langs de melkrobots, de afkalfstal, de stier, het strohok en de uitkijktoren. Ook mag je de kalfjes drinken geven. Het is ’s zomers mogelijk door het maisdoolhof te dwalen. Op het boerenerf kun je ook een ander ludiek spel spelen, een moderne versie van klootschieten of golf: wc-borstelwerpen. Gooi de borstel in de diverse wc-potten en wc-brillen. Het doel is om in zo min mogelijk worpen een parcours af te leggen. Wie het een dag later nog eens wil proberen: dat kan. Boek een plek op Camping De Vos.
Boerenbedrijven in Gelderland
Boerderij Den Branderhorst, Hengelo
Op Den Branderhorst worden al meer dan 150 jaar koeien gemolken. Op de mooie, oude boerderij, midden in de natuur, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Dat weten boer Eddy en boerin Anne-Marie ook: ‘Je bent direct in een andere wereld als je ons erf op komt.’ Als je de pauzestand al niet direct hebt gevonden, kom je wel tot rust tijdens het knuffelen met koeien. Tegen een warm koeienlijf aan zitten, het dier aaien en knuffelen; het is een onvergetelijke ervaring. En niet onbelangrijk: de koeien Bleske, Lucie, Willy, Marieke en Bertina vinden het ook heerlijk. Voor kinderfeestjes pakken ze bij Den Branderhorst altijd uit. De kinderen krijgen een overall en laarzen aan en een rode zakdoek om. Tijdens de leuke, leerzame rondleiding kom je langs de kalfjes, pony’s en een heleboel konijntjes. Je kunt ook skelteren, in het hooi spelen of een koe melken. Op het terrein staan diverse vakantiehuisjes en safaritenten die te boeken zijn.
Beleefboerderij De kleine Carrousel, Laren
Dieren aaien, ravotten op de speelweide, neerploffen in het zonnetje op het terras, of opwarmen bij de lunchroom in de oude en geheel gerenoveerde deel van de boerderij. Het kan allemaal. Er is ruimte zat. Op een oppervlakte van bijna 4 hectare val je van de ene verrassing in de andere, er is veel te ontdekken. Ook de dieren van De kleine Carrousel hebben alle ruimte om te scharrelen. Ze hebben het naar hun zin op de groene weiden en in de grote stal. Op de kinderboerderij wonen meer dan honderd dieren: geiten, schapen, koeien, pony’s, varkens, ezels, knuffelkonijnen en alpaca’s. Je mag de dieren aanraken, aaien en vertroetelen op de weide en in de knuffelhoek. Rond de boerderij zijn ook een aantal speeltoestellen, zoals een klimtractor, kabelbaan, een schommel en een springkussen, geplaatst. En een ritje in de zweefmolen – vandaar de naam De kleine Carrousel – hoort er natuurlijk ook bij.
Beleefboerderij De kleine Carrousel
Boerenbedrijven in Limburg
Mildershoof, Nederweert-Eind
Landbouwbedrijf Mildershoof is gelegen in Midden-Limburg, nabij het prachtige natuurgebied Sarsven en de Banen. Het gras en de mais uit deze streek is de basis van het voer voor de koeien. Van de melk maken ze op Mildershoof ambachtelijke kaas, die in de moderne kaasopslag perfect kan rijpen en op smaak komen. De koeien en het jongvee zijn gehuisvest in een moderne ruime stal, in de zomer mogen de koeien heerlijk naar buiten. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer zij zich in alle vrijheid willen laten melken en of zij buiten in de wei gaan grazen of zij liever binnen ruwvoer eten. In de winkel op het erf kun je producten van de boerderij, zoals kaas, zuivel, vlees, eieren, groenten en fruit kopen. Het terras biedt de kans om bij te komen van een fietstocht of wandeltocht door de natuur in de nabijheid. Om je heen grazen de koeien, voor de kinderen is er alle gelegenheid door het gras te rollen.
Blauwebessenland, America
Blauwe bessen groeien het best op een luchtige, humusrijke, zand- of veengrond. Van nature is de Mariapeel vochtige heidegrond; voor de blauwe bes ideaal. In America hebben ze ongeveer 10 hectare blauwe bessen. Dat wil je zien, dat wil je proeven. Een deel van de oogst wordt machinaal gedaan, voor de verwerkende industrie. Een ander deel, voor de versmarkt, wordt met de hand geplukt. Dat kan je zelf trouwens ook. In juli en augustus, natuurlijk afhankelijk van het weer, is er de gelegenheid om zelf te plukken. In de andere tien maanden van het jaar is het mogelijk een rondleiding over het grote ‘boerenbedrijf’ te maken. Je leert dan alles over de blauwe bes, en het verschil met de bosbes. Blauwe bessen zijn overigens, vanwege de antioxidanten, heel gezond. Na afloop kun je op het terras nog een kop koffie, met een blauwebessenbol, nemen.
Welkom in de wereld van de blauwe bes
Boerenbedrijven in Noord-Brabant
Boerenbondsmuseum, Gemert
Altijd al eens willen zien hoe een Brabants dorp er aan het begin van de vorige eeuw uitzag? In het Boerenbondsmuseum is dat mogelijk. Authentiek ingerichte boerderijen, compleet met levende have, een gezellig dorpsplein met ambachtshuisjes, een plattelandsschooltje en enkele kleine fabriekjes; je waant je in Gemert zowaar op het Brabantse platteland anno 1900. Het museum herbergt onder meer ook een handkrachtzuivelfabriek, een machinale klompenmakerij en houtzagerij, een veldkapel en een replica van een oude stoomtram. In het Boerenbondsmuseum worden regelmatig demonstraties verzorgd en ambachten getoond. Er is een aantal permanente tentoonstellingen. Gedurende het jaar zijn er leerzame én erg leuke themadagen, zoals de paardendag, bijendag en oogstdag.
Kamelenmelkerij Smits, Berlicum
In de Sahara, of op een toeristische plek ergens rond de Middellandse Zee, ja daar verwacht je kamelen. Maar toch niet in Berlicum. Maar vlak bij Den Bosch is toch echt de enige kamelenmelkerij van Europa gevestigd. Sterker nog, de melk van deze boerderij is de enige die legaal verkocht mag worden in de EU. Tijdens een rondleiding over de melkerij kun je leren over de dieren, en hoor je hoe ze zich in Nederland voelen. Wie wil, kan de kamelen aaien en knuffelen, ze schijnen er dol op te zijn. Vanzelfsprekend is er verse kamelenmelk verkrijgbaar. Wie avontuurlijk ingesteld is, kan intekenen op een onvergetelijke safari op de rug van een kameel. Tijdens een kinderpartijtje is het bijvoorbeeld ook mogelijk de kalfjes te voeren.
Boerenbedrijven in Zeeland
Wijnhoeve De Kleine Schorre, Dreischor
In de afgelopen twintig jaar is op het eiland Schouwen-Duivenland een prachtige wijngaard opgebouwd. Momenteel zijn er al 63.000 wijnstokken geplant. De wijngaard is uitgegroeid tot 14 hectare en is daarmee een van de grootste wijngaarden van Nederland. De Wijnhoeve bestaat onder meer uit een authentieke zwart geteerde schuur uit 1735. Hierin zijn de wijnkelder en het proefdomein ondergebracht. Wie altijd al meer had willen weten over het groeiproces van de druif en het bottelingsproces kan langskomen bij de Wijnhoeve. Proeven is natuurlijk ook mogelijk. De druivenrassen die geteeld worden – Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois – passen goed bij de Zeeuwse zilte zaligheden zoals mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Er zijn zowel rondleidingen voor groepen als, in de zomer, individuele bezoekers. Wanneer het tijd is voor de oogst, ben je altijd welkom om te helpen; de Wijnhoeve is aangewezen op vrijwilligers als het gaat om het plukken van de druiven. In Proeflokaal De Kleine Schorre kun je zowel ontbijten als lunchen, binnen én op het terras. Aanpalend aan de Wijnhoeve ligt de Boerderijcamping.
Struisvogelboerderij Monnikenwerve, Sluis
Struisvogelboerderij Monnikenwerve bestaat sinds 1997, een jaar later al werden de eerste bezoekers in Zeeuws-Vlaanderen ontvangen. Er bleek namelijk bij zowel buurtbewoners als scholen en toeristen veel behoefte om er eens een kijkje te nemen. Struisvogels zie je immers niet iedere dag. Inmiddels heeft Monnikenwerve dan ook een heus bezoekerscentrum. Je kunt inschrijven voor een rondleiding en daarna in het winkeltje bijvoorbeeld reusachtige struisvogeleieren en prachtig glanzende struisvogelveren kopen. Wist je dat je van de kleine veren van de rug een perfecte struisvogelplumeau kunt maken? Deze nemen wel drie keer zoveel stof op als een kunststof exemplaar. Vanuit de tearoom heb je een prachtig uitzicht over de weide waar de broedvogels lopen. Bij de koffie wordt struisvogelcake, gebakken met struisvogelei, geserveerd.
Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Boerenbedrijven in Zuid-Holland
Boerderij ’t Geertje, Zoeterwoude
’t Geertje is een echt biologische productieboerderij, met geiten, koeien en varkens. De boerderij is vernoemd naar de locatie, de Geerpolder bij Zoeterwoude. Wim en Ada van Rijn, beiden afkomstig uit de gezondheidszorg, en hun kinderen willen zoveel mogelijk werken ‘in de kringloop van de natuur’. Ze verbinden de stad met het platteland. Daarom staan er niet alleen dieren op het erf, maar moet de boerderij ook iets betekenen voor de medemens. Ze maken kaas en zuivel – verkopen die in de winkel – en melken en verzorgen de dieren, doen het landwerk ‘en al het andere wat erbij komt kijken om een multifunctioneel agrarische boerderij te kunnen runnen’. De bezoekers kunnen ondertussen onder meer flesjes melk aan de lammetjes geven, de geiten voeren, een ponyritje maken, wandelen over het klompenavonturenpad of de boerenkaasroute doen. Ook is er een roeiboot te huur.
Avonturenboerderij Molenwaard, Groot-Ammers
Avonturenboerderij Molenwaard is benoemd tot leukste uitje van provincie Zuid-Holland in 2022. Koe melken, tractor rijden, bootje varen, vogels kijken, pony rijden en verdwalen in het wilgendoolhof; het kan er allemaal. Hoe legt een kip een ei? Is een tomaat groente of fruit? En hoe maken bijen honing? Tijdens een avontuurlijke tocht door het park maak je kennis met diverse aspecten van het Hollandse landleven. En vind je de antwoorden. Bij Molenwaard krijg je bovendien een goede indruk hoe je je als boerenbedrijf in het Nederlandse polderlandschap handhaaft, een speelplek met waterwerken leert je de werking van het water. Fien & Teun, bekend van RTL Telekids, zijn het gezicht van Avonturenboerderij Molenwaard. Zij zijn regelmatig aanwezig en treden op in het theater. Er zijn vier verschillende theatershows: Prachtige Paarden, Bezige Bijtjes, Kaasmakende Koeien en Machtige Molens. Wie op Vakantiepark Molenwaard verblijft, krijgt gratis toegang tot de avonturenboerderij.
Boerenbedrijven in Utrecht
Boerderij De Wachteldonk, Renswoude
Tuurlijk, je kunt naar de supermarkt voor een pak melk, maar zoveel lekkerder en leerzamer is het om je verse melk bij de boer te halen. Boerderij De Wachteldonk, van Evert Blaauwendraat en Helma Breunissen, geeft je de mogelijkheid daartoe. Sinds 2017 staat er een melktap op de boerderij. Nadat je geld in de automaat hebt geworpen, kun je zelf melk tappen. De melk, die onbewerkt (rauw) is, wordt geroerd en gekoeld. Verse melk zit boordevol waardevolle voedingsstoffen en is heel erg lekker. De melktap staat in de oude deel, je kunt natuurlijk ook even rondkijken welke koeien jouw melk nu hebben geproduceerd. Er zijn herbruikbare glazen flessen te koop, maar je kunt ook je eigen flessen meenemen. Aan het begin van het seizoen maken ze er trouwens bij De Wachteldonk altijd een heel spektakel van als de koeien na de winter weer naar buiten mogen.
De Paardenkamp, Soest
Sinds 1962 bestaat Stichting De Paardenkamp in Soest. De dierenliefhebber C.J. ’t Hart redde dat jaar een werkpaard, na een leven lang hard werken, van de slacht. Hij besloot een rusthuis voor oude paarden op te richten. Inmiddels zijn er twee locaties. Bij Boerderij Vosseveld bevinden zich 51 stallen. De paarden die hier hun oude dag doorbrengen, zijn de bewoners die de meeste zorg nodig hebben. Bij de monumentale Boerderij Het Gagelgat, uit 1712, kun je het boerenleven van honderd jaar terug ervaren. Er worden interactieve rondleidingen met vier verschillende (!) verhaallijnen gegeven. In de oude huiskamer van de boerderij zit een winkeltje met streekproducten. Daar worden ook de groenten uit de moestuin verkocht. In de weilanden rondom Het Gagelgat genieten verschillende kuddes paarden van een mooie oude dag. In de winter staat een aantal paarden op stal. Daar hebben ze niet alleen veel contact met elkaar, maar ook met de bezoekers.
Boerderij Het Gagelgat - Stichting De Paardenkamp
Boerenbedrijven in Flevoland
John’s Farm, Zeewolde
Rust, ruimte en afwisseling, daar draait het om op John’s Farm. Bij het moderne biologisch teeltbedrijf in Zeewolde wordt een breed assortiment van onze dagelijkse voeding geteeld, zoals aardappelen, uien, rode bieten, peen, bloemkool en broccoli. Een grote groep mensen werkt er met passie. Wil je zien hoe ze dat doen? Vier keer per jaar, elk seizoen, is er een vrij toegankelijke ‘muddy boots day’. Tijdens die dag kun je kennismaken met wat er gebeurt op John’s Farm. Ook wordt er in Zeewolde gewerkt aan een speciale Muddy Boots Tuin. Voor scholieren is er een lesprogramma dat zowel op school als bij John’s Farm kan worden gegeven.
Polderkip, Lelystad
Marc Knipscheer en Karin Perdaems groeiden beiden op de boerderij op. Na de landbouwschool en stages in het buitenland verhuisde het koppel naar de huidige boerderij in Lelystad, waar werd besloten om in de grote kippenstal ook scharrelkippen te houden. In de grote, lichte ruimte kan, tussen de strobalen, lekker gescharreld worden. Omdat er grote ramen in de stal zitten, hebben de -kippen bovendien een normaal dag-en-nachtritme. In de boerderijwinkel zijn meerdere Polderkip-producten te koop, deze zijn bovendien 24/7 beschikbaar in de boerderijautomaat. De kringloopboeren telen overigens zelf het graan voor de kippen, wat het milieu minder belast. De kippenmest wordt weer op het land gebruikt. Knoflook, aardappel, ui en wortel groeien er goed op.
Polderkip - Verse kip uit de polder
Boerenbedrijven in Noord-Holland
Kaasboerderij Wezenspyk, Den Burg (Texel)
De kaasboerderij is vandaag de dag een begrip op Texel. Wezenspyk is eind 19de eeuw door de familie Witte gebouwd. De stolpboerderij was ingericht voor de veehouderij. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen Anton en Janine met het maken van boeren- en schapenkaas, later kwam daar ook geitenkaas bij. Het Texelse klimaat en de bijzondere bodem zorgen voor een uniek product. Op de boerderij kun je vanzelfsprekend genieten van de lekkerste kazen, bijvoorbeeld in het kaascafé. Struinend over het terrein neem je een kijkje in de oude kaasopslag en kom je alles te weten over het kaasmaakproces. Vanaf Wezenspyk kun je ook het Skéép en Lantskap-pad bewandelen, een route van 3 kilometer. Je wandelt door de polder van Wezenspyk en over de dijk, en steekt met een trekpontje over.
Geitenboerderij Ridammerhoeve, Amstelveen
Midden in het Amsterdamse Bos, niet ver van ‘de grote stad’, ligt Geitenboerderij Ridammerhoeve. Er staan een honderdtal melkgeiten op het bedrijf. Wie wil, kan een kijkje komen nemen, terwijl al het werk in de stallen doorgaat. Bij de geitenboerderij lopen ook een zestigtal lammeren, legkippen en kuikens, varkens, koeien en een kalfje, een paard en een pony rond. In de moestuin worden biologische groenten en kruiden verbouwd. Deze zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel. De geitenmelk wordt in de kaaskelder verwerkt tot verschillende soorten kaas, yoghurt, karnemelk, boter, yoka-drank, ijs en kwark. Het is ook mogelijk zelf een workshop kaasmaken te volgen. Wie op zoek is naar de ultieme ontspanning kan midden in de stal een ochtend Geiten Yoga volgen.
Kinderboerderijen
Nog op zoek naar meer inspiratie? Er is natuurlijk ook een groot aantal kinderboerderijen in Nederland. Wij hebben een goeie tip voor elke provincie.