Ontdek Nederland in 9 boeken

Vanuit je luie stoel op literaire ontdekkingstocht in eigen land. Ontdek al het moois dat Nederland te bieden heeft in negen boeken. Sommige boeken bieden je een verrassende blik op de wereld dicht bij huis, andere nemen je mee de waanzinnig mooie Nederlandse natuur in.

1. Arjan Postma - Buiten gebeurt het

De natuur is overal om je heen, zelfs midden in de stad. Arjan Postma wijst je op al het moois waar je normaal gesproken zo aan voorbijloopt. Hij vertelt hoe je de meest fantastische avonturen kunt beleven – gewoon in Nederland, vaak dicht bij huis. Laat je inspireren, trek eropuit en beleef de seizoenen door de ogen van een boswachter! Buiten gebeurt het!

2. Roots - Het langste natuurpad van Nederland

Wil je een grutto horen? Een haas zien wegspringen in het veld? Wil je een ree spotten, een veld vol orchideeën in de mist zien opduiken of door een moerasbos struinen? Voor iedereen die graag wandelt en naar dieren en planten kijkt, heeft Roots het langste natuurpad van Nederland gemaakt, die zoveel mogelijk over stille zandpaden en landweggetjes voert, door de mooiste natuur. En langs dit gloednieuwe wandelpad zijn 136 natuurhotspots gekozen, waar je bijzondere dieren, planten of landschappen kan ontdekken. Ga op ontdekkingsreis.

3. Martin Hendriksma - De Rijn, biografie van een rivier

Dit boek was de inspiratiebron voor de recente tv-serie Langs de Rijn. Het neemt je mee van de bron van de Rijn in Zwitserland naar de monding in de Noordzee. Vol anekdotes en geschiedenis. Onze eigen bewegingsruimte is nu even beperkt, stroom dus mee met het water van de rivier. Een feest om te lezen!

4. Jan Dirk Onrust - ANWB Motorboek Nederland

Nederland telt honderdduizenden motorrijders, maar het lijkt op het eerste gezicht geen motorland. Er zijn geen bergen, geen wildernissen en het ligt vol met snelwegen, bedrijfsterreinen en nieuwbouwwijken. Maar als je goed zoekt, komt er een geweldig motorland tevoorschijn. Niet alleen een land met prachtige wegen en vergezichten, maar ook een land met veel lagen en spannende verhalen. Dat vind je terug in de 30 motorroutes in dit mooie motorboek. Veel rijplezier!

5. Flip van Doorn - Een verzonnen koninkrijk

In Een verzonnen koninkrijk laat hij zien dat achter onze nationale mythe een ongekend divers land schuilgaat. Stammen Nederlanders af van de dappere Bataven? Drukt de leer van Calvijn werkelijk zo’n zwaar stempel op ons dagelijks leven? En wat doet die leeuw in ons Rijkswapen? Een verrassend en eigenzinnig boek over ons kleine land aan de Noordzee.
Het boek bestel je hier. Foto’s, filmpjes en routebeschrijvingen van gemaakte wandelingen en fietstochten staan op deze website.

6. I love the seaside - Noordzeekust

Voor alle liefhebbers van de Noordzeekust maakte het team van I Love the Seaside, deze inspirerende, verrassende en relaxte reisgids over de Duitse Wadden, Nederland en België. Als je houdt van een laidback surf-sfeertje maar niet per se hoeft te surfen, voor als je houdt van brede stranden, zand tussen je tenen en een frisse wind door je haar. Alleen de allerleukste plekken langs de kust staan in het boek. Já, naar zee!

7. Capitool Reisgids - Onverwacht dichtbij, meer dan 350 verrassende plekken in Nederland

Laat je, zonder dure tickets en een jetlag, verwonderen door al het moois wat Nederland te bieden heeft. De toren van Pisa? In Groningen en Friesland staan veel schevere torens! De Tafelberg? Die vind je in het Gooi ook. En ken je de Nederlandse Sahara?  Allemaal te vinden in Nederland en prachtig in beeld gebracht in Onverwacht Dichtbij. Bekijk je eigen land met andere ogen, laat je verrassen!

8. Dirk Wijnand de Jong, Bas van Oort – Expeditie Achtertuin

Een jaar lang reisde dit duo door Nederland en deed daarvan met inspirerende beelden verslag op Instagram. Met gevaar voor natte voeten en ontmoetingen met grote grazers laten ze via het strand van Katwijk, de paarse heide op de Posbank, Rotterdamse kades en Friese vaarten zien hoe waanzinnig mooi, stoer, dromerig en uitdagend Nederland kan zijn. Leer je eigen land kennen in dit prachtige koffietafel boek.

9: Charlotte Dematons - Holland op z'n mooist

Reis in dit kunstprentenboek mee van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum in Den Haag.
Van blonde duinen naar de stad Haarlem, langs Hollandse plassen en polderlandschappen, naar het strand van Scheveningen. Wat verdween er in het Hollandse landschap en wat bleef in stand? Een groot zoekavontuur langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School. Holland op zijn mooist in dit prachtige prentenboek!