Ontdek Nederland met een gids in je oor: dit zijn de 10 leukste podcasts

Podcasts zijn ideaal om te beluisteren tijdens een wandeling of fietstocht. Je steekt er wat van op terwijl je tegelijkertijd lekker actief bezig bent. En met podcasts die je wat leren over Nederland terwijl je op datzelfde moment Nederland aan het ontdekken bent, heb je helemáál een gouden combinatie te pakken. Dit zijn de leukste Nederlandstalige podcasts over Nederland.

Wat is een podcast?

Voor wie de klok heeft horen luiden maar de klepel even gemist heeft: een podcast is een soort radioprogramma dat je kunt beluisteren waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft er dus niet voor klaar te zitten op een vast tijdstip en kunt ondertussen autorijden, de was doen of buiten actief zijn. Zo’n podcast vind je eenvoudig op je smartphone via bijvoorbeeld Spotify, Deezer, iTunes of Stitcher. Zet een koptelefoon op, klik op afspelen en luisteren maar.

1. Verborgen verhalen

Wie houdt er niet van mysteries? In de ANWB-podcast Verborgen Verhalen reist Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar raadselachtige natuurverschijnselen, lokale legendes en oude mythes. Wat is ervan waar? Inmiddels is het tweede seizoen van de serie in volle gang. Daarin onderzoekt Van Hulst bijvoorbeeld waar de omvangrijke schat is die zeerover Klaus Störtebeker buit maakte op de Waddenzee. En wat klopt er van het verhaal over Zwarte Kaat, die zo’n 400 jaar geleden gruwelijk aan haar einde kwam en nu een grote beuk in Brabant zou hebben behekst?

Beluister Verborgen Verhalen op Spotify

2. De Buitendienst

Deze ANWB-podcast is misschien nog wel mooier om te beluisteren op momenten dat je niet naar buiten kunt maar niets liever zou willen: De Buitendienst voert je mee naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Doe je ogen dicht en geniet een uur lang van zingende vogels, zoemende insecten en ritselende bladeren. Van de Boschplaat van Terschelling, met de wind, de bulderende branding en de luidruchtige zeemeeuwen tot een wandeling dwars door vier seizoenen over het uitgestrekte Deelense Veld van de Veluwe. Dit is Nederland ontdekken vanuit je luie stoel.

Beluister De Buitendienst op Spotify

3. Eropuit met de boswachter

Nog zo’n heerlijke natuurpodcast. In elke aflevering van Eropuit met de boswachter neemt een boswachter je mee op een verrassende ANWB-wandelroute. In 3D, dus je hoort de natuur overal om je heen. Flevoland, Ameland, het Groene Hart, Nationaal Park De Hoge Veluwe, de Kop van Schouwen in Zeeland, de Reuselse Moeren in Noord-Brabant: ze komen allemaal voorbij.

Beluister 'Eropuit met de boswachter' op Spotify

4. Puur Natuur

Een pareltje van Natuurmonumenten, waarin je van alles leert over de afwisselende natuur in ons land. Ga bijvoorbeeld mee op beverspeurtocht bij een plas langs de Limburgse Maas, hoor van een arts hoe gezond de natuur écht voor je is of kom van een boswachter meer te weten over het belang van hoogveenherstel in Fochteloërveen.

Beluister Puur Natuur op Spotify

5. Zin in vakantie met Annika

Deze ANWB-podcast is bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Samen met Annika en haar familie kunnen ze al luisterend de leukste en spannendste avonturen beleven. Het (fictieve) gezin trekt vier weken lang kriskras door Nederland voor een onvergetelijke zomervakantie en neemt jonge luisteraars gezellig mee.

Beluister 'Zin in vakantie met Annika' op Spotify

6. Wandellust met Twan Huys

In de ANWB-podcast Wandellust wandelt Twan Huys in vijf afleveringen met bekende Nederlanders door het prachtige Nederlandse landschap. Zo neemt oud-politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw de presentator mee over zijn landgoed in Twello en ontdekt Twan de Slufter op Texel met Karina Wolkers, ‘de vrouw van’. Ook Arie Boomsma, singer-songwriter Tim Knol en Nobelprijswinnaar Ben Feringa wandelen mee met Twan.

Beluister Wandellust op Spotify

7. Vroege vogels en andere dieren

In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren bespreekt Anneke Naafs elke aflevering een bijzondere gebeurtenis uit de natuur die je kunt zien of horen op het moment dat de aflevering verschijnt. Er is al even geen nieuwe aflevering meer verschenen, wat jammer is voor de actualiteit, maar de oude afleveringen zijn nog steeds interessant. Daarin kom je bijvoorbeeld meer te weten over de kwakende boomkikker, invasieve exoten en de symboliek van de kraanvogel.

Beluister 'Vroege vogels en andere dieren' op Spotify

Bonustips

Speciaal voor jou geselecteerd