8 lekkere wandel- en fietsroutes in Nederland

Voor de nazomer én waarbij je iets lekkers kunt proeven

Augustus is de oogstmaand, maar ook in september - in de nazomer - wordt er nog van alles geknipt en geplukt. Niet alleen appels en peren, maar ook druiven, bessen, thee en hop. Allemaal te zien en te proeven via deze 8 lekkere routes. 

1. Fietsen: de Betuweroute

Van appels naar druiven & nog veel meer (Gelderland, 49 km)

Wie begin september de Betuweroute fietst, gaat veel blozende appeltjes zien. Maar ook druiven in Erichem (knooppunt 66), bij het Betuws Wijndomein, een prijswinnende wijngaard. Van dinsdag t/m zaterdag kun je hier druivensap en/of wijn proeven en kopen (en op 15 september is er een open dag). Daarnaast voert de Betuweroute je langs kastelen, dijkhuisjes en twinkelende rivieren, zoals de Lek en de Neder-Rijn. En door het stedenschoon van Buren en Culemborg, stadjes die tot aan het begin van de 19e eeuw nog soevereine graafschappen waren. Rijker dan hun omgeving en dat is dit duo vandaag nog aan te zien.
Bekijk de fietsroute

2. Wandelen: Fruitig Twente

Langs blauwborst, bosbes & bramentaart (Overijssel, 17 km)

Het zal niet verbazen, de wandelroute Fruitig Twente gaat door coulisselandschap: halfopen landschap met heggen en houtwallen, akkers en beekdalen, zwart- en roodbonte koeien. Je kunt hier ver kijken en dat alleen maakt het al fijn wandelen. Onderweg schamp je dan ook nog de Engbertdijksvenen, een natuurgebied waarin de blauwborst, fuut en kiekendief zingen. En je loopt langs gastvrije bessenkwekerijen & fruitboerderijen, goed voor onder meer appels & aardbeien, bessen & bramen en peren & pruimen. Gezond, lekker én er mag geproefd worden. Plus: er wordt ook fruitige vlaai, jam, sap en likeur van gemaakt.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsen: de Geul en Gulproute

Tussen kastelen, hop & druiven (Limburg, 48 km)

Diep, diep in Zuid-Limburg, daar kronkelt de Geul & Gulproute, en misschien is dat wel onze mooiste route. Waarom? Door de golvende heuvels, de kabbelende riviertjes, het Plateau van Margraten, de kastelen en vakwerkhuizen, de wijngaarden en de hopakkers. Want ja, in ons land wordt op slechts enkele plaatsen hop verbouwd, en de grootste akkers vind je rond Reijmerstok. In september is de hop - normaal gesproken - klaar om geplukt te worden. Sterker nog, als je hier op 8 september gaat fietsen, ben je precies op tijd voor het Oogstfeest. Maar ook op andere dagen is het fietsen tussen Gulp en Geul allesbehalve vervelend.
Bekijk de fietsroute

4. Wandelen: door het Rijk van Nijmegen

Over heuvels & tussen wijngaarden (Gelderland, 11 km)

Door het binnenste buitenland, zo heet deze wandeling. Waar je dan loopt? Door het Rijk van Nijmegen. Met als startpunt de Wolfsberg, net buiten Groesbeek, een plaatsje dat door heuvels wordt omringd. Heuvels met bos, heide en… wijngaarden. Begin deze eeuw begonnen maar liefst zes boeren hier op de zuidelijke hellingen met het planten van wijnstokken. Resultaat: een wijndorp, waar je langs wijngaarden kunt wandelen (of fietsen), zoals die van Wijnhoeve Colonjes. Vandaar dat ‘binnenste buitenland’. Maar ook vanwege Boswachterij Groesbeek, een bos met oude beukenlanen en rododendrons. En vanwege de heuvels, af en toe gaat de route steil omhoog. Plus: de Mookerheide, die goed is voor vergezichten. Over het Maasdal en over Cuijk, het stadje aan de overkant van de rivier. Hoog tijd om nu de fles uit je rugzak te halen.
Bekijk de wandelroute

5. Fietsen: de doe-het-zelf-knooppuntenroute

Tussen terp, wijngaard & Nationale Parken (Friesland)

We geven het toe: in de buurt van de noordelijkste wijngaard van ons land, Wijngaard de Frysling bij het gehucht Twijzel, weten wij zo 1-2-3 geen fietsroute. Geen nood: ga naar de Fietsknooppuntenplanner en tik daar Twijzel in. Je ziet dan dat Twijzel iets links van Buitenpost ligt, bij knooppunt 21. Door dit als start- en eindpuntpunt te kiezen, kun je hierna gemakkelijk een eigen route uitstippelen. Naar het Nationaal Park De Alde Feanen bijvoorbeeld, of naar de Waddenzee en het Nationaal Park Lauwersmeer. Daarnaast tippen we oud Dokkum en het kerkje van Hegebeintum, op de hoogste terp van ons land. Overigens, elke eerste zondag van de maand is het proeflokaal van Frysling van 14:00 tot 17:00 uur open. Wie op andere tijden de wijngaard wenst te bezoeken, doet er goed aan om vooraf even contact op te nemen. 

6. Wandelen: Parels langs de Linge

Appels, appels, appels & nog veel meer (Gelderland, 12 km)

Ontelbare fruitbomen, topzwaar met appels (Elstar, Golden Delicious & Jonagold), stokoude dijkhuizen en na elke bocht een ander uitzicht: kort samengevat is dat de Parels langs de Linge-route. Tel hierbij dan nog op: historische forten, zonovergoten terrasjes en de slingerende Linge zelf (met 108 km de langste puur Nederlandse rivier). Begin- en eindpunt is Leerdam, met als must-see: de glasblazers, blazend in het Glas Centrum. Want wie Leerdam zegt, die zegt glas. En over glas gesproken; 30 kilometer verderop, bij stokerij Lubberhuizen in Varik, wordt van de appels Waalbitter en Eau de Vie gemaakt. Misschien iets voor na de wandeling?
Bekijk de wandelroute

7. Fietsen: de Baronie-Cranendonck-route

Over de heide & op de thee (Noord-Brabant/32 km)

Toen de fiets nog maar net bestond, woekerde er nog een grenzeloze heidevlakte ten zuiden van Valkenswaard tot ver in België. De indrukwekkende resten daarvan kun je nu nog zien, verspreid over de Baronie-Cranendonck-route. Zoals de Groote Heide en het Soerendonckse Goor. En wie in het dorp Soerendonk even naar De Branten 12 fietst, stuit daar op theeplantage Het Zuyderblad. Spontaan naar binnen stappen voor een rondje door de theetuinen of een kopje thee kan hier helaas nog niet, maar er worden wel elke maand rondleidingen, proeverijen en zelfs lezingen over thee georganiseerd. Interesse? Dan graag vooraf aanmelden.
Bekijk de fietsroute

8. Wandelen: Tussen Zepperen en Hoepertingen

Vreemd gaan met peren (België, 8,5 km)

In Vlaanderen, net over de grens onder Eindhoven, hebben ze ook een provincie die Limburg heet. En daar schittert Haspengouw, een streek met ontelbare fruitbomen. Net als onze Betuwe, maar hier glooit het land meer. En er wordt in dorpen als Zepperen en Hoepertingen Vlaams-Limburgs ‘geklapt’, met name in café ’t Elfde Gebod en Taverne Haspengouw. Plus: er is hier een perenboomgaardwandeling uitgezet. Keurig bewegwijzerd en fijn om te lopen, vooral in september, tijdens het plukseizoen. Maar bekijk dan ook de middeleeuwse muurschildering als een stripverhaal, in de kerk van Zepperen. En sta even stil bij de kapel van Sint-Job (de sleutel is te krijgen bij de buren achter huisnummer 38). Beklim dan ook de Hondsberg, puur voor het uitzicht. Mooi hè?
Bekijk de wandelroute

Speciaal voor jou geselecteerd