Geniet van de Nederlandse natuur

Nederland op zijn mooist

De natuur alleen al is een uitstekende reden om de komende zomervakantie in eigen land door te brengen. Zoveel te zien, zoveel te doen, zoveel te genieten. Bonus: je bent al in Nederland, dus geen reisdagen. Je hebt dus een vakantiedag extra!

Rust

Dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom zoveel mensen graag de natuur opzoeken. Juist nu. Even lekker ontspannen. De natuur heeft nog zoveel meer te bieden, zeker als je weet waar je moet zijn. En dat vertellen we je hier. Spannende wandelroutes door tunnels van smaragdgroen loof. Uitkijktorens met indrukwekkende vergezichten. Zandduinen waar je mag rondstruinen en ravotten en golven die eindeloos komen en gaan op het strand. Zonovergoten heidevelden in een paarse gloed, waar aan het einde alweer een terrasje lonkt. Dat allemaal, én rust natuurlijk.

Natuur ver weg en om de hoek

21 Nationale Parken

Een klein landje, druk bevolkt en toch 21 Nationale Parken. En in elk park vind je zoveel moois en kun je zoveel doen, dat je je een vakantie lang niet hoeft te vervelen. Door de rijke schakering aan landschappen in Nederland, van zeeduinen tot zanderige heuvelruggen, van waterrijke uiterwaarden tot schaduwrijke bossen, er is enorm veel te kiezen.

Lopen je kinderen graag te slepen met takken en te kliederen bij een waterpomp? Er zijn veel speelplekken in de natuur waar ze zich helemaal kunnen uitleven, zoals die van Natuurmonumenten bij het Mosselse Zand in Gelderland, bij NP De Hoge Veluwe en NP Veluwezoom. Deze speelplekken in de natuur zijn meestal geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen en vaak ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Hou je van wandelen en wil je onderweg dieren van dichtbij bekijken? Maak een wandeling langs een vogelkijkhut of schaapskooi, bijvoorbeeld door de nieuwe natuur van NP Maasduinen in Noord-Limburg, een wandelroute van de ANWB. Misschien kom je nog wel een kudde Schotse hooglanders of andere grote grazers tegen.

Pareltjes natuur

Natuur is overal, ook dicht bij jouw huis. Naast de Nationale Parken ligt er ook nog 'ns een lappendeken van grote en kleine natuurgebieden over Nederland. Groene pareltjes zoals de Donkere Duinen, een van de weinige bosgebieden bij Den Helder. En blauwe parels zoals het vogelrijke Verdronken Land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Trouwens, wist je dat het zuiden van Limburg, met die prachtige rollende heuvels, geen Nationaal Park is? Toch vind je daar natuur in overvloed. Bijvoorbeeld rondom het Drielandenpunt bij Vaals. Kijk hier voor nog veel meer natuur en natuurgebieden in Nederland.

Groene vingers

De natuur kan er wat van, maar mensenhanden kunnen ook prachtige dingen maken van aarde, water en veel creativiteit. Laat je verrassen door tuinen en landgoederen die zijn opengesteld voor publiek. In Friesland heeft Landgoed Stania State een prachtig landschapspark waar je heerlijk kunt wandelen en picknicken onder oude bomen. Je kunt ook een hapje eten in de historische brasserie. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, heeft de grootste rotstuin van Europa en een drukbezocht bijenhotel.

Levende have

Bomen en planten zijn natuurlijk prachtig, maar wil je je kinderen echt laaiend enthousiast maken, dan zijn dieren de truc. Dieren hebben, zeker bij kinderen, een streepje voor. Nederland telt veel speel- en kinderboerderijen waar kinderen boerderijdieren van dichtbij kunnen bewonderen en soms zelfs aaien. En de naam zegt het al, moe worden kan er ook. 

Bij Dierenweide Eelderbaan in het Groningse Eelde zijn veel verschillende dieren en je mag meehelpen met voeren. Er is een speelterrein en je kunt met hark en schoffel aan de slag, als een echte boer. De jungle, het poolgebied én de zinderende hitte van de woestijn op één dag, dat kan in Wildlands Adventure Zoo in Emmen, Drenthe. Je reist door deze verschillende 'werelddelen' en komt de dieren tegen die je daar ook in het echt tegen het lijf kunt open, van leeuwen tot vlinders en van ijsberen tot een complete olifantenkudde!

Fietsen en wandelen

Met een zwierige zwaai kronkel je over prachtige fietspaden tussen de bomen door: fietsen is een fantastische manier om de Nederlandse natuur te ontdekken. Je belééft de wereld om je heen. Je voelt de zon op je huid, je ruikt het mos in het bos en de warmte van de zinderende hei. Er liggen in vrijwel elk natuurgebied prachtige fietsroutes. We geven er tips bij over wat je onderweg kunt zien en doen, en waar je je accu kunt opladen. Die van jezelf en die van je fiets.

Uitgebreid om je heen kijken, een fel rode klaproos van dichtbij bestuderen, en ondertussen heerlijk ontspannen. Wandelen is een heel relaxte manier om de natuur te verkennen, en ondertussen alle muizenissen uit je hoofd te laten waaien. Met de wandelroutes van de ANWB weet je precies de weg, en met de aangegeven ANWB Gastvrijpunten ook waar je een terrasje kunt pikken voor een hapje en een drankje (mét tweede gratis kopje koffie of thee voor ANWB-leden*).

Slapen in de natuur

Een paar nachtjes weg in de natuur, dát geeft pas een vakantiegevoel. We hebben deze campings voor je geselecteerd die prachtig liggen in het groen, waar je zelf deel uitmaakt van al het moois om je heen. Dag en nacht. Liever een hotel, appartement of vakantiehuisje? Bekijk onze arrangementen voor een korte vakantie dichtbij op mooie plekjes waar alles voor je is geregeld én uiteraard met ledenvoordeel.

Speciaal voor jou geselecteerd