Naar artikel

Zonder stress de donkere dagen door

Mindful met Youtube, podcasts, Spotify, ASMR en wandelen

Lange dagen aan 't werk, weinig beweging en stress: zien jouw dagen er ook zo uit? Tijd om te onthaasten. Met deze tien stappen kom je vrolijk de donkere dagen door, en daar hoef je geen meditatie- of mindfulness expert voor te zijn.

De meeste mensen herkennen het wel: je komt thuis, weet nog net een maaltijd op te warmen en zakt uitgeteld op de bank. Soms zit je gewoon net aan de verkeerde kant van de balans, met stresssymptomen als spanning en vermoeidheid tot gevolg. Krijg je ook nog eens weinig zonlicht en lichaamsbeweging, dan wordt het steeds lastiger om uit de neerwaartse spiraal te komen. Lastig, maar niet onmogelijk, want gelukkig is er van alles te doen tegen stress.

Veelgehoord advies: leg je telefoon aan de kant. Prima, maar wij pakken hem er eerst even bij. Want: podcasts, meditatie-apps, Youtube, Spotify en ASMR kunnen je bijvoorbeeld helpen om helemaal tot rust komen. Na de telefoon slaan we een boek open over 'ontploeteren', vervolgens gaan we buiten uitwaaien en daarna duiken we lekker een warme sauna in. Werkt dit nog steeds niet, dan ben je toe aan een weekendje weg of misschien wel een vakantie.

Podcast

Luisteren naar podcasts is sowieso al heel mindful. Thuis op bed, in de trein of tijdens een wandeling; een podcast brengt je snel in een relaxte stemming en je steekt er wat van op. Deze podcast-serie van de NPO gaat over stress en mindfulness, met als vraag: wat is stress precies? Alles van stress tot en met mindfulness. Plus, wat werkt en wat niet? Onze podcastserie De Buitendienst voert je mee naar de mooiste natuurgebieden van ons land. Sluit je ogen en ontspan.

App

Ze hebben een slechte reputatie als het gaat om stress, maar dat apps je ook kunnen helpen bij rust en ontspanning bewijzen bijvoorbeeld het (deels) gratis Let's Meditate (Apple en Android) en Headspace (Apple en Android). Een hoop verschillende meditaties met stap voor stap begeleiding om rustiger te worden, minder in je hoofd te zitten, goed te slapen en stresssymptomen te verminderen.

Youtube

Geen zin om iedere dag in de lotushouding op een kleedje te zitten, maar wel geïnteresseerd in hoe je meditatie doelgericht kunt gebruiken om te ontspannen? Probeer dan in elk geval de Bodyscan meditatie. Hiermee ben je in 15 minuten een ander mens.

Spotify

Wetenschappers werkten samen met de band Marconi Union om het meest ontspannen nummer ooit te maken. Dat werd het new age-achtige Weightless. Onderzoek van Mindlab International wees uit dat deelnemers tijdens het luisteren veel minder angst ervoeren en zich beter uitgerust voelde. Zoek je ontspannen muziek in een ander genre, open Spotify, zoek op 'Relax' of 'Chill' en kijk onder 'Afspeellijsten'.

ASMR

Grote hype op Youtube zijn de ASMR fluisterfilmpjes, en niet zonder reden. ASMR is een soort tintelend gevoel dat begint op je achterhoofd en zich uitstrekt langs je nek en rug. Het gevoel kan ontstaan door gefluister en het geluid van bepaalde activiteiten, zoals een knipbeurt bij de kapper of iemand zien (en horen) tekenen. De Isabel Imagination maakte dit ASMR filmpje over geluiden in de auto samen met de ANWB.

Boek

Lezen staat gelijk aan onthaasten, maar als je onderuitzakt met het 'ontploeterboek' van Annemiek Leclaire, sla je twee vliegen in één klap. Journaliste Leclaire besluit haar leven in het teken van ‘ontploeteren’ te stellen. Hoe doe je dat: minder moeten, meer leven? Het is het begin van een zoektocht waarin ze met wetenschappers en schrijvers praat over meer rust, meer plezier en meer betekenis in het leven.

Hoe je ontploetert in drukke tijden, van Annemiek Leclaire. ISBN 9789026347764, Uitgever Ambo|Anthos

Wandelen

Onderzoek wijst uit dat wandelen goed is voor zo'n beetje alles: hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen, maar niet in de laatste plaats ook voor je humeur. Er zijn zelfs heuse mindful wandelingen die je helpen om tot rust te komen. Juist als de dagen korter worden en je to-do-lijsten langer, is het belangrijk om de deur uit te gaan en de natuur op te zoeken.
Elf routes, verspreid over Nederland, voor een mooie winterwandeling

Sauna

Finse onderzoekers volgden 15 jaar lang 1.628 mensen van 63 jaar of ouder en zagen onder andere dat mensen die regelmatig naar de sauna gaan minder kans op een beroerte hebben. Ook lijkt de sauna positieve gevolgen te hebben voor je weerstand en bloeddruk. Maar los van alle onderzoeken, wat is er nou meer ontspannen en mindful dan in de winter naar de sauna gaan waar je helemaal tot op het bot kunt opwarmen?
Bezoek de sauna met korting

Weekendje weg

Echt even je hoofd leeg maken doe je aan het strand en helemaal als je er meteen een soort mini-vakantie van kunt maken. Het strand maakt je relaxter, helpt tegen depressieve gevoelens en geeft nieuwe energie, zo blijkt uit een omvangrijk Australisch onderzoek. Daarnaast maakt het strand je creatiever en krijg je door het rustgevende water al snel minder stress. Helaas is dat nu even niet mogelijk, maar alvast dagdromen over je volgende vakantie kan wel. Laat je inspireren door onze weekendjes weg aan zee.

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.