Wandelen, fietsen en kunst kijken: dit zijn de leukste kunstroutes per provincie in Nederland

Wandel langs de plek in Leiden waar Rembrandt van Rijn is opgegroeid of verdiep je in de wereld van Dutch Design in Eindhoven. Per provincie hebben we de meest bijzondere kunstroutes om te wandelen en fietsen in Nederland op een rij gezet.

Tip: In dit artikel vind je een aantal ANWB-routes. Wandel of fiets deze routes gratis via de ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

1. Noord-Brabant

Van Gogh Fietsroute (435 km, verdeeld in tien routes)

Maar liefst 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes. Dat is wat je kan verwachten van de Brabantse Van Gogh Fietsroute in Noord-Brabant. Tijdens de route fiets je door het landschap dat Van Gogh geïnspireerd heeft en zijn de Van Gogh locaties te bezoeken, zoals de plek waar hij tot zijn zestiende gewoond heeft. Tip: de fietsroutekaarten zijn ook verkrijgbaar in een cadeaubox. In deze box vind je, naast vijf fietskaarten, een overzichtskaart van de volledige fietsroute in het gebied. Leuk om jezelf of iemand anders cadeau te geven.

2. Zuid-Holland

Rembrandts geboortegrond wandelroute (4 km)

Rembrandt van Rijn, een van de bekendste kunstschilders van Nederland, werd in 1606 geboren in Leiden. Hij groeide hier op en ontwikkelde zich in de stad tot een groot kunstenaar. Wandel langs de plek waar hij geboren is, naar school ging en zijn eerste penseel vasthield. De wandeling begint bij Centraal Station en eindigt bij Museum De Lakenhal, dat ook zeker een bezoek waard is.

3. Zuid-Holland 

Delft, stad van Vermeer en Fabritius wandelroute (4 km)

Leiden en Amsterdam horen bij Rembrandt, Delft bij Vermeer. Wie Delft bezoekt, kan dan ook niet om de befaamde schilder heen. Maar er is nog een kunstenaar die in de 17e eeuw in de stad werkzaam was: Carel Fabritius, Rembrandts talentvolle leerling. Wandel door Delft en leer meer over Fabritius, die een ongelukkige dood trof bij de Delftse Donderslag.

Bekijk de route

Tip: Deze route is opgenomen in de gids In de voetsporen van Rembrandt. Alle in de route besproken kustwerken worden daarin getoond. Bovendien bevat de gids nóg zeven mooie routes. Beluister de podcast over deze beroemde meester en bestel de gids in de ANWB-webwinkel.

4. Noord-Holland

Rembrandt in Amsterdam fietsroute (27 km)

Rembrandt verliet graag het drukke Amsterdam om de omgeving nabij de stad te ontdekken: het vlakke polderlandschap met boerderijen en molens, die hem vaak inspireerden tot het maken van een tekening of een ets. Zijn schilderachtige landschappen heeft hij vaak vastgelegd langs de Amstel, waar deze route langs loopt. Met de route is het mogelijk om Rembrandts geliefde Amstelroute te fietsen. Je stopt op plaatsen waar Rembrandt ook stilstond om te tekenen.

Tip: Deze route is opgenomen in de gids In de voetsporen van Rembrandt. Alle in de route besproken kustwerken worden daarin getoond. Bovendien bevat de gids nóg 7 mooie routes. Beluister de podcast over deze beroemde meester en bestel de gids in de ANWB-webwinkel.

5. Utrecht

De Stijl in Utrecht (10 km)

Een van de grote namen van kunstbeweging De Stijl was de Utrechtse meubelmaker en architect Gerrit Thomas Rietveld. Te herkennen aan onder andere zijn iconische rood-blauwe stoel. Er valt veel te ontdekken over deze vernieuwende ontwerper. Stap op de fiets, volg de route en maak kennis met de wereld van Gerrit Rietveld. 

6. Utrecht

Tussen Rietveld en Mondriaan fietsroute (42 km)

Naast Gerrit Rietveld waren er nog drie bekende kunstenaars binnen De Stijl: Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Piet Mondriaan. Benieuwd welke sporen De Stijl in de regio heeft nagelaten? Ontdek het door op de fiets te stappen. Deze fietsroute leid je onder andere langs Slot Zuylen, het Centraal Museum en het Rietveld Schröderhuis.

7. Noord-Brabant

Dutch Design Eindhoven (4 km)

In Eindhoven wordt jaarlijks de Dutch Design Week georganiseerd dat volledig in het teken staat van design en kunst. Dit jaar vindt het evenement plaats van 16 tot en met 24 oktober. Een leuke manier om de Dutch Design Week te ontdekken is per fiets. Wil je Dutch Design in Eindhoven graag op een ander moment ontdekken? Volg de route Dutch Design Eindhoven en ontdek hippe koffietentjes en designstudio’s.

8. Groningen

Kunstroute door de binnenstad van Groningen (3 km)

Heerlijk uit eten, wandelen en musea bezoeken: het kan allemaal in Groningen. In de stad van het noorden is veel kunst te ontdekken. Deze kunstroute loopt vanaf Centraal Station, langs het Groninger Museum de binnenstad in en eindigt bij SPOT/ De Oosterpoort, naast Kunstpunt Groningen.

9. Friesland

Kunstroute wandelen (5 km) 

Sneek is de watersporthoofdstad van Friesland, maar ook voor kunst kun je er goed terecht. Tijdens een kunstwandeling door Sneek en de gemeente Súdwest Fryslân ontdek je namelijk de mooiste openbare kunstobjecten van de provincie. Denk aan beelden, muurplastieken, reliëfstenen en andere kunstuitingen. Er zijn wandelroutes, vaarroutes en fietsroutes samengesteld. De wandelroute is ongeveer 5 kilometer lang en start bij de Fontein van Fortuna.

10. Overijssel

Kunstroute in Almelo

Ben je van plan om een dag of weekend naar Overijssel te gaan? Wandel tijdens Kunstroute Almelo langs bijzondere kunstwerken, ateliers en kunstgaleries. Bij ieder object staat een korte uitleg. De route start midden in het centrum van Almelo.

11. Zeeland

Street Art in Goes

In de Zeeuwse provinciestad Goes hebben ze een creatieve manier gevonden om de wat saaie muren en grijze flatgebouwen op te leuken: namelijk met muurschilderingen. Deze stadswandelroute voert langs de mooiste murals van Goes. Denk aan Zeeuwse meisjes, watermannen, duiven en poezen van tientallen meters groot, gemaakt door nationale en internationale kunstenaars. De kleurrijke kunstwerken vormen een mooi contrast met de eeuwenoude rauw uitziende pakhuizen, haven en vestingwallen.

12. Flevoland

Land Art Flevoland Route (190 km)

Flevoland wordt ook wel een openluchtmuseum voor Land Art (landschapskunst) genoemd. Op een relatief klein oppervlak is in de provincie veel landschapskunst te vinden. Te ontdekken per auto, maar ook lopend of vanaf de fiets. De autoroute voert langs negen kunstwerken is in totaal 190 km lang. Het langste stuk is 45 minuten rijden (van Exposure naar PIER+HORIZON), het kortste stuk 14 minuten. Daarnaast is er een fietsroute langs zeven van de negen landschapskunstwerken van 213 km. Leuk om te combineren met een of meerdere overnachtingen in de provincie. Er zijn ook kortere fietsroutes, bijvoorbeeld langs alle landschapskunstwerken in de buurt van Lelystad, of van Zeewolde.

13. Gelderland

Kleurrijke kunstroute (29,6 km)

De kleurrijkste kunstroute van Nederland kun je ontdekken in Gelderland. Tijdens een 30 km lange route fiets je langs het stroomgebied van de Oude IJssel, waar op verschillende plekjes bijzondere kleurrijke objecten te vinden zijn.

14. Limburg 

Kunst en Keramiekroute (3 km)

Gennep is een plaatje in Noord-Limburg, dat ook wel de Keramiekstad genoemd wordt. De klei bij de rivier de Maas en de bossen in de omgeving waren al van oudsher de ingrediënten voor keramiekkunst. Tijdens een wandelroute van 3 kilometer kom je langs allerlei kunstwerken gemaakt van keramiek. De Kunst en Keramiekroute start vanaf het bezoekerscentrum Martinustoren. 

15. Literaire routes 

Lees je graag gedichten, verhalen en boeken? Via de Literaire Routes App vind je zeven literaire wandelingen, vol literaire verhalen die met tekst, audio en beeld tot leven komen. In Den Haag worden verhalen verteld over Louis Couperus, Yvonne Keuls en Jan Siebelink, in Amsterdam draait alles om de wereld van Arnon Grunberg en Harry Mulisch. 

Speciaal voor jou geselecteerd