9 ideeën voor een goedkoop dagje uit

Een dag eropuit gaan zonder veel geld uit te geven kan heel goed in Nederland. Hier vind je een overzicht van actieve, mooie en ontspannende uitjes. Sommige zijn gratis, op andere krijg je korting.  

Geocaching

Als je van spelletjes en buitensporten houdt, is dit ideaal. Het doel van dit spel is om met behulp van de app Geocaching zogenaamde caches (verstopplaatsen) te vinden. De caches of geocaches zijn verspreid over de hele wereld. Voordat je kunt beginnen met zoeken is het belangrijk om de coördinaten ervan te weten. Die vind je terug in de geocache listing. Waar je precies naar op zoek gaat, is een verrassing, dat ontdek je pas als je de cache hebt gevonden.

Geocachen begint met het aanmaken van een profiel. Daarna ga je aan de hand van de coördinaten of de app op je telefoon op zoek naar een geocache. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een waterdicht bakje met daarin wat kleine spulletjes zoals een munt of een dobbelsteen. Vaak zit er ook een logboekje bij zodat je jouw naam erbij kunt zetten. Echt waardevolle schatten zal je niet zo snel vinden, maar het zoeken naar een schat geeft veel plezier.

Op deze site vind je veel informatie: geocaching.nl.

Autopuzzeltocht

Een autorit wordt zoveel gezelliger als je samen puzzelt. Via autopuzzeltocht.nl kun je een route in heel Nederland uitzoeken, waaronder ‘Brabantse Bos en Duin’ en ‘Rotterdamse Dijck’. Nadat je een van de vele routes hebt gekozen, kun je de roadbooks voor de puzzelritten meteen downloaden en vertrekken. De puzzeltocht kun je doen met twee tot vijf personen.

Wandelen door de Waterleidingduinen

Nederland kent veel mooie wandelgebieden. Zo vind je hier een divers aanbod wandelroutes in Nederland, van korte wandelroutes tot langeafstandswandelingen, de oudste wandelroutes en meer. Een van die mooie plekken is de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een dagkaartje kost 1,50 (voor volwassenen vanaf 18 jaar). Voor die prijs heb je de hele dag toegang tot het wandelgebied waarin vele damherten leven.

Oesters plukken

Liefhebbers van oesters vinden het misschien leuk om zelf eens oesters te plukken! Van de Oosterschelde tot Texel en Terschelling, op veel plekken in Nederland liggen de schelpjes voor het oprapen. Waar je ze precies kunt en mag plukken vind je met behulp van deze wildplukwijzer. Het Nationaal Park Oosterschelde heeft ook een kaart waarop je precies kunt vinden waar je oesters mag rapen.

Een paar dingen zijn belangrijk om te weten als je van plan bent om oesters te gaan plukken. Allereerst loopt het seizoen van september tot april. Open en gebroken oesters, of oesters die gek ruiken, kun je beter laten liggen. En denk eraan de volgende dingen mee te nemen: een emmer, een bijtel om de oesters van de stenen te wrikken, een oestermesje en een oesterhandschoen zodat je ze meteen veilig kunt openmaken en proeven.

Wijngaarden in Nederland

Voor een bezoek aan een wijngaard hoef je niet naar Zuid-Frankrijk te rijden, ook in Nederland vind je veel mooie wijngaarden waar je (Nederlandse) wijnen kunt proeven. Vind hier een wijngaard in de buurt.

Zelfpluktuin bezoeken

Fruit, groenten of bloemen: in een zelfpluktuin kun je van alles plukken en proeven. Pluktuinen vind je door het hele land, zoals bijvoorbeeld De Zelfpluktuin in Oudeschild, op Texel. Stel je eigen boeket samen of vul een bakje met bramen, bessen en frambozen. Verser kan het niet en het kost vaak bijna niets.

Mountainbiken door de Utrechtse Heuvelrug

Als er in Nederland een mooie plek is om te mountainbiken, dan is het wel de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt een van de routes volgen of, als je een beginner bent, een mountainbikecursus volgen. Om in het gebied te mogen mountainbiken ben je verplicht een vignet te kopen. Of zoek hier een route op bij jou in de buurt.

Stadswandeling maken

Niet alleen in de natuur, ook in de stad kun je heerlijk wandelen en met een stadswandeling wordt dit nog leuker. Voor een paar euro ontvang je een originele wandelroute, met een overzicht van vier tot vijf deelnemende horeca en een menukaart van de hapjes en drankjes die zij voor een leuke prijs aanbieden. Ook ontvang je een Stadswandeling-quiz met opdrachten voor onderweg.

Theetuin Overleek

Wil je toch best iets meer besteden aan een dag eropuit? Bij Theetuin Overleek in Monnickendam kun je een fluisterboot huren en vanaf het water het Waterland ontdekken. Bijzonder, want dit natuurgebied is alleen per boot bereikbaar.Een heerlijke picknick voor mee aan boord is ook mogelijk om te bestellen.

Speciaal voor jou geselecteerd