Spetterende uitjes op het rond het water

Of je nou jong bent of oud: water heeft een magische aantrekkingskracht. De leukste waterparken, -dierentuinen en –musea op een rijtje. Plus 5 spetterende tips.

Waterparken

Zwemmen kan natuurlijk in een zwembad of in de buitenlucht. Maar wil je iets extra’s, ga dan een keer naar een waterpark. In zo’n park is van alles te beleven, van de snelste en spectaculairste glijbanen tot en met zwemmen door ravijnen en watervallen. Waterparken worden trouwens ook wel ‘aquapark’ of ‘waterpretpark’ genoemd.

Plopsaqua en Plopsa Coo

Dit waterpretpark aan de Belgische kust is ingericht als een themapark met allerlei speciale licht- en geluidseffecten. In Plopsaqua zwem je langs ravijnen en watervallen, en beleef je wilde avonturen in de wildwaterbaan. Bij Plopsa Coo - ook in België, maar dan ter hoogte van Maastricht - beleef je 25 avontuurlijke attracties op-, boven- en aan het water.

Speelland Beekse Bergen

Bij Speelland Beekse Bergen in het Noord-Brabantse Hilvarenbeek kunnen de ouders lekker op het strand zitten, terwijl kids genieten van allerlei speeltoestellen en waterattracties. Zo kun je waterfietsen of in de Aquashuttle, waarbij je gelanceerd wordt op het water. Haal je Speelland-rijbewijs in de Safari Buggybaan of schiet over het water in de Waverider.

Waterdierenparken

Hou je zelf liever droge voeten? Bij deze dierenparken geniet je van allerlei interessante waterdieren.

AquaZoo

In AquaZoo Leeuwarden maken de capibara’s en flamingo's je vrolijk, griezel je van piranha’s en nijlkrokodillen en sta je te bibberen bij de ijsberen. Leer van alles over deze bijzondere waterdieren tijdens de presentaties of verken de spannende avonturenroutes waarbij je bijvoorbeeld via boomstammen over slootjes wankelt of een spannend moeras moet oversteken.

Sea Life

Durf jij de onderwaterwereld te ontdekken? Ga dan naar Sea Life Scheveningen, waar je oog in oog komt te staan met haaien, kwallen, pinguïns en nog veel meer zeedieren. Maak een reis van de Nederlandse wateren naar de diepe oceanen, en zie de dieren boven je hoofd zwemmen in de onderwatertunnel.

Maritieme musea

Water zit in onze genen, maar welke rol het precies heeft gespeeld in onze geschiedenis ontdek je het beste bij deze maritieme musea.

Port Pavilion

Laten we beginnen met kraamnieuws, want het Maritiem Museum Rotterdam heeft er een broertje bij: het Port Pavilion. In dit nieuwe informatiecentrum in de Museumhaven krijg je ‘tips & trips’ waarmee je op ontdekking kunt in de grootste haven van Europa.

Batavialand

In Batavialand ervaar je de bijzondere samenwerking tussen Nederlanders en de zee. Zo maak je mee hoe bodemvondsten worden gedaan, zie je hoe de Nederlandse handelsgeest en de scheepsbouw de handen ineensloegen en leer je hoe ons maritieme verleden aan de basis staat van een nieuwe toekomst. Je beleeft het in het museum, op de werf en in VOC-schip de Batavia.

Marinemuseum

Stap aan boord van een spannende onderzeeër, verken een echt ramschip en een mijnenveger of stap op de brug van een stoer wapenfregat. Bij het Marinemuseum mag je zelf aan de knoppen zitten, door de periscoop kijken en kun je luisteren naar boeiende verhalen van oud-opvarenden. Maak kennis met onze Nederlandse zeehelden uit de Gouden Eeuw en leer over de overgang van zeil naar stoom, of leef mee met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Scheepvaartmuseum

Bij Het Scheepvaartmuseum in hartje Amsterdam ontdek je van alles over vijf eeuwen maritieme geschiedenis en hoe dit verleden is verbonden met de samenleving van vandaag en de toekomst. Verbaas je over uitgebreide tentoonstellingen van de Republiek aan Zee en Cartografie & Curiosa en reis terug in de tijd in het VOC-schip 'Amsterdam'.

Mariniersmuseum

In het Mariniersmuseum in Rotterdam leer je de zeesoldaten kennen die sinds 1665 vechten op de grens van land en water. In het museum maak je mee hoe het is om voor even marinier te zijn. Daag jezelf uit op de hindernisbaan, speel de mitrailleurgame Vuur! en voel hoe zwaar het is om de rugzak van een marinier te dragen.

Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen reis je naar het Zuiderzeegebied van honderd jaar geleden en ervaar je je hoe een vissersschip zich staande houdt wanneer het dondert en bliksemt, of hoe een ijsvlet met krassende ijzers over de bevroren Zuiderzee van en naar Urk wordt geduwd. Ook kom je in aanraking met oude ambachten, zoals mandenvlechten, zeilen maken en netten breien.

Extra tips:

Tip 1: Doe een suproute

Suppen is de snelst groeiende watersport ter wereld en als je het een keer hebt gedaan, weet je meteen waarom. Over het water peddelend ervaar je de natuur van heel dichtbij en heb je meteen een goede work-out. Laat je (bijvoorbeeld via een Facebook-groep) informeren over het type board dat je nodig hebt, zoek een leuke suproute en ga op avontuur.   

Tip 2: Maak een rondvaart

Stap eens in een rondvaartboot en ontdek Nederland vanuit een ander perspectief. Vaar door de grachten van Amsterdam of Den Bosch, breng een bezoek aan Volendam, de Rotterdamse haven, of maak een mooie tocht door de natuur. Tijdens de rondvaart kun je meestal met een hapje en drankje genieten van het prachtige uitzicht vanaf het water.

Tip 3: Ga kanoën in de Biesbosch

In de Biesbosch kano je door een fascinerende jungle met smalle bochtige kreekjes en overhangende takken. Je peddelt hier door een ruig landschap met weidse watervlakten met brede rietkragen. Voor zowel ervaren als beginnende kanovaarders zijn er diverse routes te volgen, van twee uur tot een hele dag, of zelfs een meerdaagse tochten.

Tip 4: Leer longboarden

Longboarden is surfen op straat, en daarom is het ook zo populair: je kunt het overal doen. En het goede nieuws is ook dat (bijna) iedereen het kan. Ook eens proberen? Bekijk dan eerst deze duidelijke wikiHow.

Tip 5: Golfsurfen

Om te leren surfen hoef je echt niet naar het buitenland. Aan onze eigen Noordzee-kust staan regelmatig goede golven. Ben je een beginner, lees dan eerst deze wikiHow en bekijk de surfgids van de Holland Surfing Assocation. Wil je een goede voorspelling van de golven, kijk dan op Magicseaweed. Op Surfweer krijg je uitleg over de condities.

Speciaal voor jou geselecteerd