Naar artikel

Actieve en ontspannende uitjes in de natuur

Een overzicht van spannende kastelen waar de tijd heeft stilgestaan en klimbossen waar jong en oud alle energie kwijt kan. En voor een wat rustiger manier van ontspanning: rondvaarten door de natuur en wellnesscenters.

Spannende kastelen

Teruggaan naar de tijd van ridders en jonkvrouwen spreekt velen tot de verbeelding. Nu de zomer in aantocht is, kunnen we plannen maken om door luxe, rijkelijk versierde vertrekken van een kasteel te struinen en prachtig onderhouden landgoederen te verkennen.

In het grootste kasteel van Nederland komen kinderen via spannende speurtochten alles te weten over het slot met de parken en tuinen eromheen. In Kasteel De Haar krijg je een kijkje in het luxe leven dat de baron en barones er leidden, kun je ronddwalen in het doolhof of herten spotten in het grote hertenkamp.

Het adellijke kasteel Amerongen is het decor van een meeslepende speurtocht door de tuin van 10 hectare. Kinderen maken zo kennis met de lievelingsdieren van wijlen gravin Elisabeth, en kunnen er ‘het Mysterie’ ontrafelen.
Tip: een bezoek aan kasteel Amerongen kun je mooi combineren met deze vogelspotroute.

Kasteel Doorwerth, een stoer, middeleeuws kasteel bij Arnhem, organiseert een speurtocht naar het gestolen tafelzilver. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap waar je kunt wandelen en fietsen.

Kasteel Ruurlo bestaat zevenhonderd jaar. Hier bezoek je een Engelse landschapstuin vol rododendrons en de romantische oranjerie met exotische bomen en planten eromheen. In het kasteel is museum MORE (MOdern REalisme) gevestigd.
Tip: maak na een bezoek aan Kasteel Ruurlo deze mooie wandeling of ga met het gezin ravotten bij Klimbos Achterhoek (zie onder).

Kijk hier voor nog meer kastelen of bekijk onze wandelingen langs kastelen.

Avontuurlijke klimbossen

Met het hele gezin alle energie eruit gooien, midden in de natuur. In deze klimbossen klauter je over ladders, wiebel je over hangbruggen en zwaait je als Tarzan van boom naar boom om via de tokkelbaan weer naar de grond te suizen.

Klimbos Achterhoek bij Ruurlo heeft acht routes voor 3,5 uur klimplezier. Speciaal aan dit klimbos is de Klauterroute waarbij klimmers niet gezekerd zijn. De route is laag bij de grond, maar geeft toch een spannende klimervaring voor peuters en kinderen met een beperking.

Compleet nieuw is Klimbos Dordrecht. Dit klimbos heeft zeven verschillende routes waarbij het niveau en de hoogtes verschillen per route. Je kunt al vanaf 6 jaar komen klimmen en starten met de oranje routes. Handig voor kinderen die het nog een beetje spannend vinden.

Aan de rand van Apeldoorn, ligt Klimbos Veluwe. Negen routes die samen goed zijn voor 3,5 uur klimmen, een bungeejump en een vrije val.

Dit klimbos bij Bergen op Zoom won in 2020 de bronzen award voor ANWB Leukste uitje van Noord-Brabant. Klimbos Brabantse Wal is nu nóg groter, heeft een vrije val van 17 meter en een bungeejump van 8 meter, plus een nieuwe juniorroute.

Ook een aanrader is klimbos Gooi-Eeemland in Lage Vuursche. Dit klimbos ligt in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug. Bijzonder aan deze locatie is de tokkelroute over een enorme natuurlijk gevormde kuil.

Kijk hier voor nog meer klimbossen.

Relaxte rondvaarten

Een fijne bijkomstigheid van een rondvaart door de natuur is voor veel mensen dat het hoofd leeg raakt. Zo komen niet alleen gedachten tot rust, maar opent zich ook een ander perspectief.

Op een fluisterboot ontdek je tussen de wilgenbossen, langs eilanden en via de smalste kreken de unieke rivierdelta van de Biesbosch. Zo glij je muisstil door de Beneden Petrus, een van de mooiste Biesbosch-kreken. De rondvaart duurt ongeveer vijf kwartier en is prima te combineren met een bezoek aan het Biesbosch MuseumEiland. Of maak je liever een rondvaart met een grotere boot, waarbij je een drankje kunt nemen aan de bar en de schipper vertelt over wat je onderweg te zien krijgt?

Ook in Zuid-Holland: een groene tocht langs allerlei eilandjes en polders die worden bemaald door achttien gerestaureerde poldermolens. Voor deze rondvaart over de Kagerplassen kun je zelf een opstaplocatie kiezen. De tocht vanuit Katwijk aan Zee duurt 3 uur, vanuit Leiden 2,25 uur en vanuit Warmond 1,5 uur.

Stap in Hanzestad Deventer aan boord en vaar over de meanderende IJssel naar Zutphen en terug. Genietend van het water, de uiterwaarden en de natuur om je heen, word je verwend met verschillende hapjes en drankjes. Onderweg doe je Gorssel, Nijenbeek en het begin van het Twentekanaal aan.

Vanuit Zwolle vertrekt een rondvaart over het Zwarte Water. Ook hier krijg je een hapje en drankje aangeboden tijdens de tocht richting Zwartsluis en weer terug, langs de nieuwe Zwolse wijk Stadshagen, Hasselt en de Overijsselse Vecht.

Kijk hier voor nog meer rondvaarten.

Heerlijke wellness

Bij onderstaande sauna’s vind je alle luxe en weldaad die je nodig hebt om de stress van de afgelopen tijd achter je te laten. Met de zomer in aantocht kun je extra genieten van deze natuurlijke sauna's.

Thermen Soesterberg ligt midden in de bosrijke Utrechtse Heuvelrug en heeft zestien sauna’s met verschillende thema’s. Zo zijn er een panoramasauna met uitzicht op het beukenbos, een Finse sauna, een saltarium en een Turks stoombad. Je kunt er overnachten en kiezen uit verschillende ontspanningsarrangementen.

Bij Thermen Berendonck vlak bij Nijmegen laat je je onderdompelen in Aziatische sferen. Er zijn dertien sauna’s en tal van bubbel- en kruidenbaden, waaronder bijvoorbeeld een Perzische stoomcabine en een Indiase kruidentempel. Het thermencomplex ligt aan recreatiegebied De Berendonck en vanuit de meditatie- en de panoramasauna heb je prachtig zicht op een meer.

In Thermen Bussloo – bij Apeldoorn op de Veluwe – stap je in een weldadige Russische banjasauna en kom je tot rust in de Azië-sauna óf de traditionele Finse sauna. Het zoutwaterbad doet denken aan een watergrot in Mexico en verwen jezelf met een oosterse hamambehandeling, Rasul-beleving of ayurvedische massage.

Op de top van de Cauberg bij Valkenburg, ligt Thermae 2000 verscholen in het groen. Negen sauna’s, twee stoombaden, allerlei soorten behandelingen en massages plus wellnesshotel: het is lastig níét te ontspannen.

Kijk hier voor nog meer sauna’s.