Winkelen in Rotterdam

Genieten met de mouwen opgestroopt

Na jaren hard werken en de mouwen opstropen, weten ze nu in Rotterdam ook heel goed hoe ze plezier moeten maken. De Kampioen neemt je mee naar de drie leukste buurten van de havenstad.

Tekst Stephan Grout fotografie Hans Zeegers

Laurenskwartier

Hier ben je onder de Rotterdammers. Hier is de tweewekelijkse markt, ontbijt je in Franse stijl bij Brasserie Pierre, worden de boodschappen gedaan in de Markthal en wordt er koffiegedronken bij de Urban Espressobar. De leuke-dingen-lijst voor deze jonge, levendige buurt kent veel toppers. ‘Onwijs lekker ijs’ eet je in De IJssalon (tip: ijs met Oreo’s!), de beste appeltaart verkopen ze bij Dudok en restaurant Spirit heeft een indrukwekkend buffet waar je uit maar liefst 50 vegetarische gerechten kunt kiezen. Wandel door de Pannekoekstraat, over de Botersloot - even stoppen bij De Kleine Kapitein, de kinderboekenwinkel waar iedere volwassene weer even kind wil zijn - om daarna aan de voet van de Markthal te staan. Een imposant gebouw met binnen een imposant aanbod aan eetzaakjes en marktkramen. Van patat van Bram Ladage tot biefstuk van Japans Wagyu-rund voor € 23,- het ons.

Witte de With

Ooit een van de beruchtere straten van Rotterdam. De Witte de Withstraat was tot het eind van de jaren ‘80 het toneel van gokhuizen, bordelen en shoarma-zaken. Oh, en journalisten, want bijna alle krantenredacties (NRC, Vrije Volk, Algemeen Dagblad) hielden hier kantoor. De Witte de With heeft altijd de naam gehad van gezellige café-straat, maar na een dip in de ongezellige we-willenloungen-jaren ‘90 is de Witte de With de laatste jaren weer helemaal terug. Er is een keur aan cafés en eetzaken. Aanraders: Bazar, midden-oosters. Altijd goed. Heerlijk Italiaans dineren kan bij Restaurant Oliva, bij eetcafé Opa bakken ze biefstuk met dikke frieten en bij Hamburg ligt er een 270 gram Black Angus hamburger tussen je broodje (van de Marrokkaanse buurtbakker). Leuke cafés? Daar moet je zelf maar proefondervindelijk achter komen.

Katendrecht

De komst van de Hoerenloper heeft deze oude zeemansbuurt meer bij de stad betrokken. De Hoerenloper is de bijnaam die de Rotterdammers hebben gegeven aan de nieuwe brug die je vanaf Hotel New York in een paar stappen naar Katendrecht brengt. Vroeger had de Rijnhavenbrug (officiële naam) je naar dames van lichte zeden geleid, nu kom je op het keurige Deliplein terecht. Hier is ruimte voor de ‘lokale creatieve ondernermer’. Dus, een koffiezaakje waar je ook de stoel onder je kont kunt kopen (De Zeeuwse Meisjes), een Rotterdamse paté-maker geschoold in Frankrijk (Firma Bijten), een stadsbierbrouwer (De Kaapse Brouwers) en bij restaurant De Matroos en het Meisje kun je ‘eten wat de pot schaft’. Als je denkt dat je alles hebt gehad, ligt er achter ‘de Kaap’ een cruiseschip voor je voor anker: het ss Rotterdam.

Alle tips voor een dagje Rotterdam

Speciaal voor jou geselecteerd