Winkelen in Delft

Still got the blues for Delft!

We hadden het niet verwacht maar werden op slag verliefd. Op de smalle grachten, de gezellige cafés en natuurlijk op het mooiste meisje van Delft. Je weet wel, die van Vermeer. Dit zijn onze favoriete winkels en adressen én de vijf beste uittips volgens Delftenaren!

Delft in zes tips

1. Voor koffie, smoothies en taart.  Begin de dag bij KEK aan de Voldersgracht 27. Behalve super-koffie serveren ze er gezonde smoothies en huisgemaakte granola-repen en taart. Een ander leuk zaakje is Koffie&Zo in de Peperstraat 17. Ook hier wordt koffie schenken moeiteloos gecombineerd met de verkoop van antiek en vintage.

2. ‘Piet Hein, zijn naam is klein… Maar zijn daden benne groot!’ Wie kent ’t nog, dit liedje over een van de bekendste zeehelden van ons land? Deze held ligt begraven onder de prachtige glas-in-lood ramen van de Oude Kerk, zij aan zij met Vermeer en die andere zeeheld Maarten Tromp. Een bezoek aan de kerk is een heerlijk rustpunt in de dag. Neem de tijd, ga lekker zitten op de houten kerkbanken en zie hoe prachtig het licht naar binnen valt door het veelkleurige glas.

3. Delfts blauws. Heb je altijd al willen weten hoe Delfts blauwe aardwerken worden beschilderd? Breng een bezoek aan de Royal Delft Experience en zie hier hoe plateelschilders en ambachtslieden in de fabriek aan het werk zijn. Ook kun je hier bijzondere collecties bewonderen zoals het Oranje Keramiek gemaakt voor het Koningshuis. Als ANWB-lid krijg je ook nog eens korting op je bestelling.

4. Voor chocoholics. In de etalage bij Van der Burgh Chocolade (Vrouwenregt 2) liggen de mooiste repen die je ooit gezien hebt! Joyce en Richard Van der Burgh zoeken zelf de papiertjes uit en laten de chocolade in de winkel met de hand verpakken. Het zijn cadeautjes om te zien!

5. Pure wooninspiratie. Bij Seven Days aan de Oude Langendijk komen modern en vintage moeiteloos samen. De winkel zit in een grote industriële ruimte pal achter de Markt. Ze verkopen banken en kasten maar ook tal van woonaccessoires als lampen, aardewerk, kussens en vazen.

6. Op zoek naar het mooiste meisje van de stad. Dat is natuurlijk ‘Het meisje van Vermeer’. Het origineel hangt in het Mauritshuis in Den Haag en daarom zou je bijna vergeten dat Delft de stad van Vermeer is. De schilder werd er geboren (1632) en ligt er begraven. Maak in het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht een audiotour door het leven van de schilder en kijk naar de reproducties van zijn beroemde werken.

Extra! de beste 5 beste uittips van Delftenaren

Wie anders dan echte Delftenaren wijzen de weg naar de leukste adresjes? Vijf toptips van ANWB-leden uit de Vermeer-stad.

100% Willy Wortel, Lieke Prins-Korff: ‘Natuurlijk zijn we apetrots op onze jongens - en meisjes - van de TU Delft. Daarom is het Science Center Delft zo’n gave attractie. Hier zie je replica’s van echte onderzoeksprojecten. Je kunt zelf de nieuwste technieken testen. Maak bijvoorbeeld je eigen vliegtuigvleugel!’

Lekker nostalgisch, Kevin van Etten: ‘Volg een hofjeswandeling en het verleden komt tot leven. Als stadsgids in Delft leid ik bezoekers graag rond langs onze mooiste exemplaren. Het Hofje van Pauw en het Bagijnhof mag je niet missen. Heel karakteristiek is stadspoort de Oostpoort.’

Mix & match, Anouk Derwort: ‘Trek voor Delft je makkelijke schoenen aan. Een leuk rondje in het historische centrum is bijvoorbeeld Voldersgracht – Vrouwenregtstraat – Vrouwjuttenland – Choorstraat – Hippolytusbuurt. Geniet van de mix van moderne boetiekjes en traditionele winkels.’

Smulparade, Sonja Prins: ‘Smulpapen komen in mijn stad niets te kort. Voor de lekkerste appeltaart loop ik naar Kobus Kuch, een Delfts instituut. Zien hoe taarten worden gemaakt? Bekijk het bij de versiermeesters van Taartje van Saartje.’

Kliederen, Wytske de Pater: ‘Met kinderen op stap? Loop ’s langs bij kinderwinkel Klieder. Een bijzonder adres waar je terecht kan voor speelgoed en tweedehands kinderkleding, maar ook voor lekkere koffie, zelfgemaakte taart of een belegde boterham aan de grote tafel.’

Bekijk nog meer tips van leden over Delft

Speciaal voor jou geselecteerd